Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Říjnovou mrholenicí

08. 10. 2015
2
5
1378
Autor
Movsar

Hrany města mizí v mrholení, z dálky už má vše tvar vody. Duše vlhnou a plují vzduchem, lehký je spleen. A listí šumí jak nekonečný výměr lidských vin. Za takového počasí, představuji si, vypučel na Zemi život. Bez hran a bez štěstí.

Nezměrná řeka času vyplavila nás na břehy toho města. Plaváčci v namoklých texaskách. Jaký úmysl vyvrhl člověka z nicoty a komu patřil? Nevíme. Možná je celý výkon spravedlnosti se svým pátráním po úmyslu jen kompenzací nemožnosti dopátrat se prvotního úmyslu.

A tak projíždím kolem velké soudní budovy, té právní laboratoře, v níž rudolfinští alchymisté v talárech utvářejí nového člověka: člověka bez viny; vždy z toho ale vzešel jen homunkulus ve vězeňském munduru. Zahlédnu z tramvaje muže v dobrých šatech, jak k vratům klade středozemní květiny. Má hustý knír a je nápadně podobný německému filosofovi. Nikdo tomu výjevu nevěnuje sebemenší pozornost, cestující jsou přikováni k displejům jak hrdina ke skále. A prožívají svá digitální dobrodružství a svůj trudný digitální konec.

V ulicích se zvedají vlny chodců. Hrdla stanic je požírají jako velké ryby požírají malé. Kdo unikne útrobám metra, je vtažen módním salonem, opiovým doupětem nebo je přepaden a oloupen. Jen s holým životem pak šlape kalužemi někam vzhůru tou říjnovou mrholenicí.

Nejinak já. Na paměti Ahasvera stále chodím.  


5 názorů

Lakrov
27. 10. 2015
Dát tip

Líbí se mi představa okolností, za nichž vznikl život na Zemi. A jsem na konci a celé se mi to -- ne snad líbilo, ale -- zdálo obrazně a pravdivě napsané. Tip.


Gora
09. 10. 2015
Dát tip

Asi to bude tím, žes v mých oblíbených...a já to vítám.


Movsar
09. 10. 2015
Dát tip

díky přátelé. 

goro, ani nevím, že dvám avíza, asi nějaký jáchyme ho´d ho dos stroje, to se omlouvám,  sám bych se takhle nepřipomínal. 


Gora
08. 10. 2015
Dát tip

Bylo to v říjnu či až v listopadu?  A co ten úplně Prvotní /boží/ úmysl? Pěkné, pro mne trochu náročnější. Básnivé obraty parádní /nekonečný výměr lidských vin/. Díky za avízo.


Kočkodan
08. 10. 2015
Dát tip
Copak říjnová mrholenice, ale ta říjnová polízanice v roce 1917... 

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru