Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Neřestné meruňky

09. 01. 2016
4
4
1131
Autor
Movsar

Sobotní putování, list z deníku.

Poslušni tesknému volání pajšlu, lidojedi v masnách zahájili rozmíšku o kližku.

Město sevřel mráz, je třeba silnit se. A pak zdolávat v běžeckém úboru silnice.

Antikvariát, to je takové intelektuální pohostinství. A tak jdu „na jednu“. A samozřejmě u jedné nezůstane.

Ve Spálené večerka a ve výloze vyskládané meruňky, chlouba podniku. A pokud je nikdo po pětset za kilo do večera nekoupí, budou do ulice ztěžklé tmou a víkendovými neřestmi svítit svou chloubu dál. Samy neřestné.

V bezmasé jídelně trojice. Dvě dívky, asi sestry, a mladík. Tady rozkvétá spor o urbanitas a rusticitas. Dívky se podivují nad tím, jak může být myšleno za výrazem „jít ven“ jít večer na náplavku. Podle nich „jít ven“ znamená jít do hor, na louky. To poněkud naivní pojetí svobody se ale dotýká podstatného problému. Formulován otázkou: Je Praha ještě žitelným městem? Odpověď: Ne, není. A není za tím náplavka, ze které jsou hvězdy vidět podobně špatně jako z vrcholů Beskyd. Je za tím ten zpropadený automobilový provoz, tisíce plechovek lemujících ulice. Do očí bijící neviditelné zlo.

Smíchovské nádraží stojí ve svém červeném kameni a kolem dobří holubi, co se vracejí. Ucucávají z pivních lahví a náramně jim voní klobásy, co je pečou o stánek dál. Takhle aspoň kapka oleje kdyby byla…


4 názory

Lnice
11. 01. 2016
Dát tip

Brno je asi dost podobné Praze, ale naštěstí bydlíme v zapadlejším koutečku a za domem zahrada, kam smog jen tak nedoletí:-)

krásné jako vždy, ráda tě čtu:-)


Movsar
10. 01. 2016
Dát tip

k: někdy fušuju do rýmu, ale výjimečně.

g: taky se mi krumlov líbí. asi máte pevnější zastupitele a nepustili jste si auta do centra. to tady za penízky udělají radniční páni cokoli. i proto tady byla pěkná tradice defenestrací.


Gora
09. 01. 2016
Dát tip

Zlatý Krumlov, zde je ještě dobré místo k žití... parádní čtení   /T.


Kočkodan
09. 01. 2016
Dát tip
Vidím, že sis na začátku musel alespoň jednou zarýmovat. Odpouštím ti, vždyť já to dělám pořád.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru