Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nabukadnesar z Pankráce

17. 01. 2016
4
7
1207
Autor
Movsar

Nabukadnesar z Pankráce

Pankrácké střechy, to je za nocí les stínů. A z něj svítí mrakodrap, podobný pařátu babylonského krále. Někde tam, kamennými koryty ulic, klestím domů a podchodů se možná toulá šílenec v domnění, že je pták. A je to už pár tisíc let, a je to už tak.


Teorie lásky

Noc a v rádiu další z pětiminutových teorií lásky. Jedna za druhou. Klade se v nich mnoho problémů, ale jen jedna se odváží k řešení: měřit lásku na decibely. Z ticha prostupujícího panelákem soudím, že láska zde tuto noc nepřebývá.


Teplo

Sídlištní komín přetéká kouřem, k nebi vztyčené panelové vřídlo, sousedům je teplo. Proudí trubkami a sytí pokoje napěchované krajkou, hedvábím a všemožnými dečkami, neboť ke kulisám rodinné balady patří i pověstné teplo domova. Rodiče oddychují ze spánku, jež mají za spravedlivý poměrem k jejich životodárnému činu, a snoubenci dosud bezdětní udržují radiátor na bazálním stupni, aby též jejich spánek v budoucnu byl takový. Mají ostatní vůbec nárok na teplo?


Světlo

Lépe než lampa zasvítí do tmy nahý podbřišek milenčin. Blýskne touhou, horkem, oslní. Jen číst se při něm přesto nedá.


7 názorů

Lnice
18. 01. 2016
Dát tip

Světlo mi přijde krásně poetické...


Movsar
17. 01. 2016
Dát tip

ano, i za tak kraťoučký život toho stihnul dost.


Movsar
17. 01. 2016
Dát tip

ale to je příjemný hluk, tos měl takové erotické představení v rozhlase.


Gora
17. 01. 2016
Dát tip

Nu, Schiele tu bydlel krátce, a skandálů stihnul dost. Ale ty obrazy  za to stojí.


Kočkodan
17. 01. 2016
Dát tip
Měl jsem sousedku a proti jejim decibelům lásky byl startující Concorde sotva slyšitelným letadélkem.

Movsar
17. 01. 2016
Dát tip

ano, prý ho ta msnad dokonce zatkli za obcování se setrou. jednou jsem v krumlově navštívil jeho výstavu. nakonec - komu by se krumlov nelíbil ,malebné město!


Gora
17. 01. 2016
Dát tip

Pankrácké střechy - jako bych je viděla. Krumlovské střechy geniálně namaloval Egon Schiele. Decibely, bazální teplota a svit lampy - tři varianty jediného tématu   Dobré nedělní čtení   /T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru