Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Učastníci kurzu Dějin západní metafyziky

21. 02. 2016
13
45
2888
Autor
Movsar

Seznámili se na letním kurzu Dějiny západní metafyziky. Tráva šumavských lučin voněla, večery byly dlouhé a všechna učená vyprávění bral mírný vánek.

Horovali pro filosofii, ostatně jako všichni, kdo se kurzu účastnili, ale zachovali si také smysl pro věci docela pozemské: jemu se líbila její stehna, deroucí se ze zálesáckých šortek na světlo světa, ona zas ulpívala na jeho rukách, tak jemných, jak jemné mívají jen zlatníci a filosofové.

Stalo se to jednoho rána v jídelně. Před obrovskou várnicí, vsazenou jako hliníkový fetiš doprostřed chrámové síně, se štosovala řada na čerstvé kakao. Stáli se svými hrníčky na samém konci a zavadili o sebe. Vypravěč si není jistý, kdo z nich jako první zapředl hovor, ale dobrým tématem snídaňového menu se stala nahodilost. A tak prohovořili kakaovou řadu i sousta makových žemlí v údivu nad úlohou náhody v životě. Bylo jim žinantní nechat se svádět sebou samými, a tak se nechali svést - náhodou. 

K obědu již vyrazili záměrně spolu a inspirováni barthesovskými semiotickými analýzami sushi i bifteku s hranolky pokoušeli se počesku proniknout segedínskými branami přes zelné střapce, nadýchané obláčky knedlíků až k vepřovým kostkám, zkráceně: od symboliky trojjedinosti hlavních ingrediencí až k podstatě guláše samého.

Odpoledne ještě absolvovali hodinu scholastiky a po obecninách se vyšplhali až k smluvené schůzce. Dohodli se na jüngerovské chůzi lesem. A tak se stalo.

Ona měla zas své těsné kraťasy, což mu nedalo a pokoušel se svést hovor k tématu odkrytosti. Chvíli odolávala, dobrá dvě tři borůvčí se snažila narovnat snažení a mysl svůdce návrhy k promýšlení jiných témat jako třeba racionálního jednání, mentálních stavů v analytické filosofii nebo Sokratova dialogu Euthyfrón. Nakonec přivolila a zbylou cestu si krátili erotickými představami zakrytými řečmi o odkrytosti. A protože mezi sebou chovali tolik sympatií, ani na chvíli mezi sebe nevpustili jakékoli stopy genderových teorií a jakékoli politizace svých pohlaví; nezajímala je jakákoli ekonomie sexu, jen sex samotný: k věcem samým.

Když se vrátili zpátky do tábora, padal už soumrak. Komáři se živili krví diskutérů, kolovala smělá láhev pálenky a na přetřes přišel Derrida, Deleuze i Bělohradský. Ti, co se toho rána našli, ale usedli opodál. On nenápadně hladil její dvě něžná jsoucna a do svých ešusů s čajem nechali padat celou metafyziku západu.


45 názorů

Movsar
25. 03. 2016
Dát tip

jj, já se nechal napálit svtn, tvým ctitelem patrně, u něj jsem poslední. podařilo se mu tedy zmást asi leckoho..


StvN
25. 03. 2016
Dát tip

To ani ne. Já to nemám seřazené podle pořadí, na konci řádku uvádím body. Je to takový chyták :) Takže jsi na druhém místě.


Movsar
25. 03. 2016
Dát tip

díky, přestože se ukazuje, že jsem se v lese zdržel natolik, že jsem doběhl v PM poslední. ale cením si každého bodu.


StvN
25. 03. 2016
Dát tip

Hezké.


Movsar
15. 03. 2016
Dát tip

jako rabi z vtipu říkám, že i ty máš pravdu, fruhlingu.


Fruhling
15. 03. 2016
Dát tip

Přiznám, že tentokráte mě přemíra vnitřních vtípků a odkazů spíše zahltila.


Zordon
15. 03. 2016
Dát tip

Možné to je. Můžu se mýlit. Jen mi to spojení přišlo divné. Za sešt semestrů studia filosofie jsem se s označením Sokratův dialog nesetkal. Navíc zrovna dialog Euthyfron jsem nedávno četl a přijde mi, že (tak jako ostatní Platonovy dialogy) nemůže být autentnickým záznamem žádného rozhovoru, po třech stránkách by každý diskutující poslal Sókrata někam a hleděl si jídla :)


Movsar
15. 03. 2016
Dát tip

to ale nemáš pravdu, dialogy jako euthyfron, laches, obrana jsou považovány za autentické: přepis jeho skutečných řečí. ostatní se mají za platonovo dílo a sokrates je jen figurou. i označení sokratuv dialog je konvencí, byť méně užívanou než platonský dialog


Zordon
15. 03. 2016
Dát tip

Bylo to myšleno tak, že dialogy jsou Platonovy a Sokrates v nich figuruje jen jako účastník (autentický Sókratův není ani jeden). Obecně se tedy mluví o Platónových dialozích a Platónově filosofii.


Movsar
14. 03. 2016
Dát tip

zordane, zas tak zarážející to není: je to autentický dialog, tedy sokratův, ne sokratovský, což byly pozdní platonovy dialogy - jeho vlastní. nebo to bylo myšleno ještě nějak jinak? vlastn by mě zajímalo, o co ses zarazil. je to podnět k filosofické diskusi :-)


Zordon
14. 03. 2016
Dát tip

Sókratův dialog mě taky zarazil.


Movsar
14. 03. 2016
Dát tip

díky, danny


Danny
14. 03. 2016
Dát tip
parádička :) jeden filosofický Tip

Movsar
14. 03. 2016
Dát tip

a2a2a, díky za čtení a zprávu. je pro mě vždycky cenné mít reflexi, beru si z nich. já souhlasím, je to tak, že obsah je banální, je to vlastně letní milostný příběh ve velké zkratce. vystihls to velice přesně, ano, jde mi spíše o to pohrát si s řečí, sledovat, kam mě dovede / zavede. 


a2a2a
14. 03. 2016
Dát tip

Jsem u tebe zvyklý, že se ti docela často ve tvých miniaturách daří v jedné větě vyjádřit lyrickým způsobem pointu a mnohé svým výrazem působí jako nenásilné básně v próze, zejména tam, kde zachycuješ všední epizody ze života.

Tady jsi se pustil do na tvé zvyklosti poněkud delšího textu, ale mám dojem, že jsi se víc pokoušel o experimentální hru se slovy a větami, které obsah přehlušují a upozaďují. Navíc je to podtrženo jakoby intelektuálním prostředím, což sice vytváří určitý žádoucí kontrast, avšak jen ke spíše banálnímu obsahu.

K3 - jde skutečně o povídku a je i žádoucí, aby vedle klasického pojetí s přímou řečí a rozvinutějším popisem existovaly i tyto úsporné formáty, které naopak sázejí na čtenářovou schopnost asociovat a zapojit tak vlastně při čtení vlastní prožité příběhy, nemluvě o tom, že odpovídají (bohužel -nyní nemám na mysli autora) trendu doby.


Movsar
14. 03. 2016
Dát tip

~~díky, janino, ty mé překlepy.. je za tím nespuštěný opravce chyb a  má nechuť číst to po sobě.. díky, opravím. a za čtení a názor. 


Janina6
14. 03. 2016
Dát tip

Líbil se mi elegantní styl, o to víc mě zarazily překlepy (účastníli, politiazce). Poetická vyjádření potěší zvlášť u témat, kde bychom je vůbec nečekali (např. popis oběda). Obsahově to opravdu neřeší nic zásadního, ale jako půvabnou a svěží miniaturku to určitě beru.


Movsar
08. 03. 2016
Dát tip

neurážím, jsem naopak za reflexi rád. takže díky.

vím, že to nemá všechny atributy povídky, že to je spíše miniatura, a chápu, že právě na tohles narážel. ale snažím se i trochu prosazovat ten kratší formát, protože vlastně i sám nerad čtu rozdáhlé texty a tak trochu to předpkládám od dnešního čtenáře.


K3
08. 03. 2016
Dát tip

Já se neurážím a doufám že ani ty ne. Text je silný, líbil se mi. Vyvolává představy. A možná ta představa by se mi líbila na papíře. Jenže každý má představy jiné... moje jsou, třeba, úplně jiné, než tvoje. A mě by třeba zajímaly ty tvoje. Takhle nějak jsem to myslel. 

Abych ti řekl pravdu, já jsem takhle úsporně taky psal, takže OK. Tak T.

 


Movsar
07. 03. 2016
Dát tip

dialogy absentují záměrně, nedávám je téměř do žádných textů. kategorie povídka je volena s ohledem na ostatní texty, které jsou podstatně kratší. ostatně, jak možná víš z povinné četby, lze napsat i román o osmi slovech, jak zněla sázka hemningwaye. vyhraná. ale promiň za tu drobnou pichlaovost, na srovnání se zš se vskutku necítím.


K3
07. 03. 2016
Dát tip

Obsah povídky je hezký. Zajímavé téma. Jenže... to na mě působí právě jenom jako obsah povídky, nikoli jako povídka sama...

Takhle to je teď ve školách. Místo povinné četby, se naučit nesmyslné množství jednoduchých, zkrácených obsahů. Jenže kouzlo každé knihy i povídky je ve způsobu vyprávění, dialozích, literární odlišnosti...


careful
04. 03. 2016
Dát tip

..to byl takový vtípek..něco jako nejsem rasista ale:D.. prostě mám větší penis než ty, baby!


Movsar
04. 03. 2016
Dát tip

c: tak úplně nemám ambice smýšlet o velkých příbězích, resp. složitých zápletkách a románových dějích. je to snaha tematizovat nebo snad i estetizovat docela obyčejné věci. nezastírám, že to jsou spíše imprese.

ta poslední připomínka (o frustraci) je ovšem příkladně průhledná: aneb "nebudu říkat, že .." psychoanalýza na oplátku: co zastírá ten manévr v úvodu?


careful
04. 03. 2016
Dát tip

Mám s tím textem stejný problém jako už u autora několikrát... on technicky umí... je to občas až básnické a je vidět, že si vyhraje... ale obsah je prostě úplně o hovně...jo, jako popsat hezky hovno je taky umění, ale já prostě radši ty, co třeba nemají moc vzletná slova, ale hlavně jimi něco říkají...ale tak hlavně že máte rádi stehýnka a šortečkya do toho jakoby něco děsně chytrého, co ale vlastně vůbec nic neříká...

...tedy krom toho, že i chytří lidé občas šukaj...aspoň nekteří...

..ještě že nejsem z těch, co by podle textu usuzovali, že má autor problém v najít si děvče, nebo cokoli aspoň vzdáleně podobného, do čeho by mohl zapíchnout svůj tentononc... :DD...


Movsar
04. 03. 2016
Dát tip

díky za přímluvu, zdendo.


Movsar
04. 03. 2016
Dát tip

stvn: to má být nějaká mattonkovina?


StvN
04. 03. 2016
Dát tip

To mě nepřekvapuje.


StvN
04. 03. 2016
Dát tip

Já nevim, jak se to dělá.


Movsar
04. 03. 2016
Dát tip

tak to bych byl rád, to se ani neptej. a díky.


Movsar
03. 03. 2016
Dát tip

díky, zdendo. a taky za pozorné čtení a upozornění na ne vhodné spojení sokratův dialog.


Movsar
03. 03. 2016
Dát tip

díky lakrov. filosofie a erotika může být povedené spojení, tak snad se mi povedlo aspoň trochu ho vystihnout. 


Lakrov
03. 03. 2016
Dát tip

Nezvykle, na vlně zvláštních souvislostí, podaný erotický příběh.  Tip.  


Movsar
22. 02. 2016
Dát tip

díky, přátelé. já jsem je oba právě taky měl velmi barvitě v představách, a konečně jsem si byl skoro jistý, že tady na pismaku je to správné místo, kde pro takovou dvojku budou mít lidi pochopení.

borůvčí mi přijde jako taková ekologičtější a snad i v dané situaci poetičtější jednotka než třeba kdysi používané dýmky. navíc v lese se kouřit nesmí.


Čudla
22. 02. 2016
Dát tip

/*


Prosecký
22. 02. 2016
Dát tip

Tip. Jako bych je viděl.


Lnice
22. 02. 2016
Dát tip

.-))jo to borůvčí mě taky rozesmálo


Kočkodan
21. 02. 2016
Dát tip
Velmi mne zaujala časová jednotka borůvčí. Přimlouvám se za zařazení do SI.

Gora
21. 02. 2016
Dát tip

Pochutnala jsem si / na analytické filosofii a tak podobně/, díky.   /T.


gabi
21. 02. 2016
Dát tip

:) *


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru