Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zásadový učitel

Výběr: Monty_Python
22. 03. 2002
22
0
2324
Autor
horák

Kdysi to měl být pilotní díl k sérii Horák učitelem.

Zásadový učitel

 

Chtěl jsem být pilotem. Chtěl jsem být kuchařem na zaoceánské lodi. Chtěl jsem být hajným.

Nechtěl jsem být učitelem.

Myslím, že je zbytečné psát, čím jsem.

 

Koncem srpna jsem podepsal smlouvu  zaručující mi jen o něco více peněz, než by byla podpora, na kterou bych měl nárok, kdybych tuto smlouvu nepodepsal.

Svou učitelskou praxi jsem začal poněkud odzadu. Dříve než mi byla dána možnost děti něco naučit, musel jsem při reparátech posoudit, zdali sedm kluků postávajících před mým kabinetem má právo na postup do vyššího ročníku.

"Za kolik jim to dáš?" zeptal se táta strkající si do kapsy svačinu, když jsme vycházeli z domova. On jako vždy v montérkách, já v kvádru, které pamatovalo taneční, maturitu, státnice i promoce.

"Jsem neúplatnej. V životě se nesnížím k tomu, abych vzal úplatek. Ani vajíčko či protislužbu. Buď na to ti kluci mají, nebo ne," prohlásil jsem zcela vážně, s čímž si táta asi nebyl úplně jist.

 

Původně jsem měl kluků  zkoušet osm, ale jeden si zřejmě nechtěl kazit konec prázdnin, a tak se vidiny postupu do vyššího ročníku dobrovolně vzdal.

Poprvé v životě jsem zasedl do nějaké komise, která měla rozhodovat o tom, jak kdosi bude trávit celý příští rok. Možná dokonce o tom, jak se bude vyvíjet nečí zbytek života. Toto jsem si s plnou zodpovědností uvědomil hned u prvního žáka, jehož IQ se zdálo býti notně podprůměrné. Ke všemu si prázdniny chemií také nekazil. Přesto se naše komise ve složení: dvě nekvalifikované, těhotné učitelky a já, ideály nabitý začátečník, pevně doufající, že učitelství je nejlepší povolání na světě, usnesla, že výše zmíněný žák postoupí do dalšího ročníku. Uf! Snad jsme udělali dobře. Laťka byla nasazena a nebylo rozhodně těžké ji přeskočit.

 

Až na jedinou vyjimku ji s větší či menší rezervou přeskočili všichni. A to jsme se dozvěděli, že olovo je tak lehké, že plave po vodě, a proto se z něj dělají rybářská olůvka. Koksem se buď topí, anebo se roztaví a pak se dá píchat do žil jako droga. Žák Demeter, kapku obézní a v tričku s Michaelem Jacksonem, se nám snažil namluvit tónem Heyrovského přebírajícího Nobelovu cenu, že hedvábí se vyrábí z pampelišky, konopí je dobrý akorát tak ke kouření, bavlna se děla z nití a nitě ještě z menších nití. Když jsme jej upozornili, že se plete, byl schopen nás přesvědčovat, že to takhle je podle nějaké teorie, kterou my, bohužel k naší škodě, neznáme. Když mu došly všechny argumenty, prohlásil, že to stejně jako zedník nebude potřebovat. Pálení či hašení vápna mu také nic neříkalo. Pravdou je, že společnosti bude užitečnější jako průměrný zedník než jako podprůměrný žák osmé třídy. S naším souhlasem nakonec i on ukončil svůj pobyt na základní škole.

 

Stejně tak jsme ukončili pobyt Galkocimu, jenž si k opravné zkoušce přinesl dva díly Anorganické chemie od Remiho a Obecnou a anorganickou chemii, položil je před nás na stůl a nehledě na otázky začal: "Hmota a její vlastnosti. Lidé od pradávna vědomě shromažďují poznatky o světě, který je obklopuje. Soubor těchto poznatků spolu s jejich výkladem a zobecněním tvoří náplň přírodních věd. Hmota je objektivní realita, jež působí na naše smyslové orgány, a tak se odráží v našem vědomí. Lenin, 1908 ......" Po asi dvaceti minutách, po které se nám nepodařilo ho zastavit, skončil sám a prohlásil, že více se toho za prázdniny již nestihl naučit.

 

Tím, který nepřeskočil, byl Bachman. Oznámili jsme mu to, odcházel na chodbu, ale než stačil zavřít dveře, vřítila se mezi futra jeho matka. Prý musíme přihlížet k tomu, co její syn všechno prožil. Ona dělá šestnáctky, otec se taky nadře. Chlapec rezignuje na všechno, nevezmou ho na učiliště. Po prosíku přišly výhružky. Doslechla se prý, že více dětí mělo dostat pětku, ale nakonec ji dostal jen její syn.

"Paní Bachmanová, když jsem se ho zeptal, jaká kapalina mi doma kape z kohoutku, cpal mi, že hydroxid sodný ..."

"To je jedno, hned teď si jdu stěžovat k řediteli, pak vám sem pošlu inspekci a prezidentovi také napíšu," prohlásila a mávajíc svou mohutnou zadnicí zamířila k ředitelně.

Než jsem si vydechl a odebral se k odchodu, přiřítil se upocený zástupce: "Bachmana přezkoušet a nechat projít!" Víc se se mnou nikdo nebavil.

Bachman prošel.

 

Šel jsem zaražený domů. Cestou jsem do sebe Pod poštou hodil dva kousky.

"Dík za ty kohoutky," jásala máma z koupelny, zatímco já se zouval.

"Za jaký kohoutky?"

"Byl tady instalatér, vyměnil celou baterii v koupelně. Prej ses jeho manželce zmiňoval, že ti něco kape z kohoutku. Prej se jmenuje Bachman a  jste vyrovnaný."


Andulka
24. 01. 2004
Dát tip
:-)))))))))))))))))))))))))*************

A jak to s zím učitelstvím dopadlo? Baví-nebaví, líbí-nelíbí..... Maminky byly, jsou a budou zákeřný... To už je prostě nezměnitelný a nikdo s tím nic neudělá a i když by asi byly lepší prachy nekapající kohoutek se taky hodí ne? A s tou neúplatností.... Nikdy neříkej nikdy....

Ostrich
27. 11. 2002
Dát tip
Písmák je studna hluboká. Jsem rád, že jsem tě objevil, zařazuji si tě mezi oblíbené autory. Málokdo tady píše o takhle "tvrdé" realitě, i když promiň, tahle vypadá dost licencovaně - jenže co když to tak opravdu bylo? A s tím vydáváním - jestli se Olda jednou dá do nějakých vyšších kategorizací a podobných fíglů, budeš tady stokrát dostupnější než v jakýchkoliv knížkách - taková promoakce u zainteresovaného čtenářstva... *

Shellinka
08. 08. 2002
Dát tip
Opět TIP. Mám radost, že jsem na tebe narazila!! :) Moc příjemný čteníčko!

Cirilla
19. 04. 2002
Dát tip
tip* top!

Helča
09. 04. 2002
Dát tip
skvělá pointa *

Dabi
03. 04. 2002
Dát tip
Můj upřímný t*

horák
25. 03. 2002
Dát tip
Hladová veverko: že to vrávorá jsem si všiml a větu ještě před publikací předělal. Přečti si to ještě jednou - já jsem jen doufal, že je to to nejlepší povolání na světě. Možná je to stále ještě málo, takže díky za upozornění.

Toxman
25. 03. 2002
Dát tip
Možná mě tam zmátla ta citace Lenina... to jsem netušil, že se tak angažovaně zasazoval právě o povznesení chemie. :-))) (Ještě štěstí, že dnes již neplatí, že mít úvod napsaný "klasikem" je podmínkou pro vydání i např. odborné publikace.) :-))

Kami
25. 03. 2002
Dát tip
Jůů (*) Já prostě kritizovat neumím :o)))

Vojtek
25. 03. 2002
Dát tip
**

uranium
25. 03. 2002
Dát tip
Já si výtisk koupím, ale dejte mě vědět kde a kdy. HEzky to vydejte a nediskutovat :o)

Dobře, a můžeš mi to teda vysvětlit? Třeba jsem to jen špatně pochopil.

Dabi
23. 03. 2002
Dát tip
Zase jsem si dobře početla :o) Můj upřímný t*

Amanda
23. 03. 2002
Dát tip
Hezky vyjadreny spinavy svet aneb jak zasadovy ucitele pricházeji o iluze...:-))) moc se mi libilo

Print
22. 03. 2002
Dát tip
o))))))))))!!!!!!****!!!

Toxman
22. 03. 2002
Dát tip
Jako vždy výborně zpracované... Úžasná pointa a "realistický" (možná až příliš reálný) příběh z reálného socialismu (aspoň doufám :)))) Pilotovi za pilotní příběh tip. :-)) Drobnost: bavlna se *dělá

Dodo
22. 03. 2002
Dát tip
Sakra, tohle je ze života. Já učím chemii na vysoky a to s tim platem a ty bláboly to je jak vod nás.....

Horáku, jsi dobrej... možná i učitel, to těžko posoudím, ale literát rozhodně! :o) Kdybys chtěl někdy vydat své učitelské příběhy tiskem, máš u mě protekci. :o) *

horák
22. 03. 2002
Dát tip
Toxman: žádnej realsoc, ale zlatá devadesátá léta. Dodo: Kde učíš? Monty: Kde bych měl tu protekci?

horák: Minimálně v jednom nakladatelství...:o)

Toxman
22. 03. 2002
Dát tip
horák: Jéva... a kde jste teda nechali pěrestrojku :-))) reálný kapitalismus :-)))

horák
22. 03. 2002
Dát tip
Monty: doufám, že aspoň v Odeonu či Torstu. Už mě dvakrát někdo kvůli publikaci Horáků oslovil, ale pak si to zase rozmyslel. Dokonce to zašlo tak daleko, že chtěl záruky, že se jich prodá aspoň dvě stovky přímo tady v Lípě. Samozřejmě jsem neměl problém mezi studenty dostatek zájemců sehnat, ale pak chtěli spoluúčast atd, atd. Zatím mi Písmák docela vyhovuje. Nutí mě psát, protože šuplíkovej typ moc nejsem, chci být čtenej.

horák: Ani v jednom z nich...:o) Záruky bych ani moc nechtěla, k čemu to, ale kdybys někdy zvažoval vstup na literární kolbiště skrze knihu tištěnou, s důvěrou se na mne obrať. :o)

horák
22. 03. 2002
Dát tip
Dík, moc. Je dobrý to vědět. Ale zatím se necejtím, chci hrabalovsky přezrát. A raději mi dej ještě nějaký kontakt, kdyby Písmák krachnul. Nerad bych po tobě pátral jen podle přezdívky.

Sama
22. 03. 2002
Dát tip
Tip.

Climaster
22. 03. 2002
Dát tip
:o)))**

horák
22. 03. 2002
Dát tip
Sama: Dneska mě nějak šidíš. To mi nic nevytkneš?

Sama
22. 03. 2002
Dát tip
Nestíhám, ale nesplet ses? Velmi uvěřitelný socialistický příběh - to mě při čtení napadlo. Nebo taky jak mladý muž přichází o iluze, básníkovsky dobrý - co víc říkat!? A koneckonců to za mě už napsal Toxman. P.S. Přechodník dobrej

zip
22. 03. 2002
Dát tip
Trochu rozpačitý začátek mi připomněl Viewegha. Konec dobrý, všechno dobré :o)

gd
22. 03. 2002
Dát tip
jojo, ideály... pointa za tip.

Čajke
22. 03. 2002
Dát tip
...Sama na to kápla: při čtení jsem si vzpoměl na Básníky...výborný***. Jenom by mě zajímalo, jestli je to pořád takový..

horák
22. 03. 2002
Dát tip
Čajke: Já už nejsem takový! Což se dá teda vysvětlit různě.

Na skvělou pointu jsem si u Horáka už zvykl, na skvělou čtivost taky, ale zrovna v týhle povídce píšeš, že jsi nechtěl být učitelem (hned na začátku), aby jsi v zápětí (zhruba uprostřed) napsal, že jsi měl zato, že učitelování je nejlepší povolání na světě... To mi tam trošku vrávorá, ale jinak fajn.

Norek
22. 03. 2002
Dát tip
výborný jako vždycky. možná ještě trochu výbornější:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru