Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Je zlo dobré?

27. 03. 2016
0
5
831
Autor
Oldess

Je v každém dobrém skutku (světle) něco špatného (temného)? Dám-li například drobné bezdomovci, tak sám sebe „okradu“ o ty drobné. A jak si mohu být jistý, že tomu bezdomovci těch mých 20 korun pomůže, že jsem tedy učinil dobrý skutek? Co když to urazí zbytek jeho důstojnosti? Pokládat podobné otázky bychom mohli dál a dál – to bychom se pak nakonec dostali k teodiceji a to by vydalo na další článek.

Myslím, že princip Jin a Jang naprosto vystihuje fungování světa. Musí existovat dobro, aby existovalo zlo a naopak. Obě veličiny, síly se navzájem podporují. Pokud by všichni lidé byli spravedliví, nebylo by třeba soudů, policie, věznic atd. To by ale způsobilo obrovský nárůst nezaměstnanosti. O práci by přišly nejen milióny policistů, vojáků, ale například i novinářů. Vždyť o čem by se pak psalo, kdyby nebylo atentátů a vražd a korupčních skandálů? Celý zpravodajský průmysl je vlastně založen na zlu. Dobré zprávy už téměř nikoho nenadchnou, majorita lační po zlu – po utrpení druhých. Čili bez existence zla naše společnost nemůže existovat. Bez zla bychom byli jiní.

Zlo je tedy prospěšné a nezbytné. Ale pouze v malém množství. Platí zde rčení: všeho moc škodí. Pokud nešťastnou náhodou přejedu kočku a ona zemře, tak je to zlé, ale její majitel si může z útulku vzít novou. A zachrání tedy kočku z útulku – zlo tedy nakonec vedlo k dobru. Pokud se ale stanu „kočkofobem“ a vyhubím všechny kočky, tak to k ničemu dobrému nepovede. Nejenže krachnou firmy zabývající se výrobou kočičího žrádla, ale mohu také narušit přirozenou stabilitu přírody. Mohou se přemnožit myši a ty pak mohou terorizovat lidstvo tím, že nám budou žrát naše zásoby brambor ve sklepě.

Malé zlo tedy vede k dobru, ale velké zlo vede ke zlu. V určitém bodě se to prostě zlomí a už zlo bude plodit zlo. A je jenom na vás, jestli jste schopni rozpoznat tuto tenkou hranici.


5 názorů

careful
28. 03. 2016
Dát tip

Zlo a dobro je iluzorní..někdo by byl ve světě bez koček šťastný...třeba ptáci...kočky vyhubily řádu druhů a samy jsou jen druhem, který kdyby vymřel, byl by časem stejně zas něčím nahrazen, zastoupen...

..zlo a dobro je často jen názorem a názory se dají i měnit, když máš informace a mozek k jejich zpracování..

A.když uvažuješ o tom, že ti dát dvacku uškodilO, tak ji nikomu nedávaj, páč sám máš evidentně málo:D

Navíc, co je dobré využití dvacky...pro bezdomovce krabičák, co iluzorně zmírní jeho utrpení a tak je pro něj vlastně dobrem, když mu svět nic víc už nemůže nabídnout a on světu třeba také už ne.


jistě, zlo je nevyhnutelně nutný, 

aby dobro mohlo "obsadit" svoji pozici

(a naopak)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru