Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Baletky

07. 04. 2016
22
17
1518
Autor
Zuzulinka

Dubnový den v práci...

Má kancelář, šedá a nehybná. V ní dva ztěžka dýchající komputery, dvě zářící obrazovky. Skrze žábra žaluzií vyhlížím z okna. Polojasný den, zelená tráva, pučící stromy… Jaro. Krajina se probouzí. A hýbe.

Za okny to září jinak. Hodnotněji. Jasněji. Dech je tam ztichlý přesto tak nějak výraznější, hlubší a jiný…  Na trávě děvčata na rozložené dece, pitíčka ze školy vedle sebe, hromádka dobrot před sebou. Jsou čtyři, tak druhá, třetí třída - odhaduji. Ještě ten krásný věk nevinnosti. Diskutují a rozhazují rukama, smějí se. Legračně a přehnaně gestikulují, v tvářích úsměv střídají grimasy. Hrají všemi barvami. Růžové a fialové mikiny, puntíkované gatě, žlutá sukýnka a nožičky tenké jak pastelky.

Nad nimi duha. Vidím ji… i je. Ničím nezatížené. Světu už rozumí, ale nebudou ho řešit. Proč také? Je příliš těžký na jejich ramínka. Stačí jim tíha školních brašen. Domácí úkoly. Počty, docela jiné od těch skutečných.

Odvracím pozornost a pracuji. Chvíli. Věčnost.

A pak, v druhém obraze, když dám odpočinout očím, mihnou se jako fáč za oknem, těsněji. Prochází kolem zídky, křižují louku. Vidím je v rolích a pozicích. Lehké i ustrnulé - baletky. Kráčí za sebou po trávě, jako labutě mávají křídly. Opakují se po té v čele. A pak se zastaví, pravačkou v řadě za sebou uchopí zábradlí a trochu nemotorně, avšak s patřičnou snahou a důležitostí pozvedají nohy. Baletky bez sukýnek. Bosé.

Sáček piškotů na zídce mezi nimi… Čeká ještě neotevřen a těší se, až poputuje z ruky do ruky.


17 názorů

Zuzulinka
22. 07. 2016
Dát tip

děkuji Jani za zastávku u mých děl:-)


vesuvanka
22. 07. 2016
Dát tip

Pěkně se mi četlo a nakonec mě také zaujal sáček piškotů ještě neotevřen a těší se, až poputuje z ruky do ruky :-)))  TIP


Příjemné počtení*


Lakrov
17. 05. 2016
Dát tip

Jméno autora (aby nemohlo ovlivňovat můj názor) zjišťuji až nakonec. Proto jsou mé dojmy, sdělované v průběhu čtení, občas trochu mimo. Autor(ka) snad promine :-)


Zuzulinka
17. 05. 2016
Dát tip

No, autorem jsem já a já jsem, pokud vím, žena:)


Lakrov
13. 05. 2016
Dát tip

Působí to něžně, a protože při čtení nevím, kdo je autor  a úvodní zmínka o kanceláři mi z nějkého důvodu podsouvá, že muž,  chce se mi říci "něžně, skoro až pedofilně" :-) Hezký snímek jara.  Tip.  


gabi
09. 04. 2016
Dát tip

roztomilé *


MKbaby
09. 04. 2016
Dát tip

:-)


s těmi piškoty je to fakt  dobrý*


To se mi moc líbí. Skvělé postřehy a ty barvy..../T


Čudla
07. 04. 2016
Dát tip

Pěkné /*


dadadik
07. 04. 2016
Dát tip
*

Lnice
07. 04. 2016
Dát tip
*

Zuzulinka
07. 04. 2016
Dát tip

děkuji...i za ty odhalené piškoty... :) vážně je ty holky měly, byl to takový detail, který mě naprosto dostal


sáček piškotů, na nohou také piškoty...

hezký obrázek jsi namalovala, moc hezký


Oldjerry
07. 04. 2016
Dát tip

Děvče - vynikající miniaturka i s velice zábavnou aluzí piškotů... *


over
07. 04. 2016
Dát tip

díváš se...díváš :)*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru