Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

vivat KRYCHLE

15. 04. 2016
2
54
2608
Autor
Lyryk

Kritika je od toho, aby riskovala, ovlivňovala a nevyhýbala se názoru. Ohledně vývoje v soutěži jarní KRYCHLE jsem udělil dva Výběry, čímž jsem vyrovnal šance tří adeptů na vítězství. Dnes ještě můžete přehlasovat moje redakční stanovisko .))

 

Podle mých kritérií jsou v čele zcela oprávněně Kuča – 18 tipů, Petr.II – 13 tipů + Výběr, Umbratica 12 tipů + Výběr. Nejenom těmto třem autorům jsem věnoval i svůj tip. A pravdu má vyhlašovatel soutěže: vítězem je každý účastník.

 

Proroctví Kassandry - kučovo ohledně faráře Toufara je vtipné, ale dle mého mínění tzv. tendenční. O případu Toufara vyšla nedávno velká a podrobná monografie a je to tedy mediálně příliš podporované téma, podobně jako migranti, čínská návštěva apod. Mám za to, že mediální podpora podprahově svádí k automatizovanému bezmyšlenkovitě masovému souhlasu či nesouhlasu Ačkoliv je dílko současně dobře napsané, nepřináší něco jako objev, nové téma nebo novou formu, chcete-li tedy žádný nový pohled na věc.

 

V podobném smyslu lze ovšem soudit i o dílku Petra.II. V prologu autor přímo uvádí, že byl k dílku inspirován a dává tedy vtipné myšlence vymazlenou oblíbeně úspornou formu. Jde ovšem jen o uspořádání slov na očekavatelné téma pointované tzv. zklamaným očekáváním. Terminus technicus pro jeden typ z více druhů point.

 

Třetí z autorů Umbratica se pouští na tenký led. Přivádí složitější předivo představ, které svádí k meditativnosti, mystické touze vyslovit se k sobě a ke světu za každou cenu. Text přináší různorodější a překvapivější výpověď lyryckého subjektu o světě. Přes mou snahu možná dílko Umbraticy nezvítězí, alespoň já už to více neovlivním, adeptuje až na třetí místo, ale můžete to změnit! Můžete hlasovat pro originalitu a původnost oproti kýči a osvědčeným tématům.

 

 


54 názorů

Fouraix
10. 07. 2016
Dát tip
fakt dobrý.. soutěž o nic a stejně takový tahanice o "pravdu":)

soutěž si kladla za cíl pobavit. Jestli se to povedlo, nechám na laskavém čtenáři. Všechny další tanečky kolem jen zvýšily "sledovanost", za což patří dík těm, co se tanečků účastnili. Mějte se všichni co nejlépe a něco pro to dělejte :o)


a2a2a
17. 04. 2016
Dát tip

Není tu mnoho povyku pro nic? Vždyť první tři místa v této soutěži, která svým vymezením jen obtížně může aspirovat na něco víc, než dobře míněnou zábavu a přehlídku zručnosti, se tak či onak umístila tři dílka, která byla nejlépe hodnocena i bez redaktorů.

Když už existuje potřeba odpovědnějšího, tedy i anonymního hodnocení, pak, bude-li mít na to aleš-novák čas, to především, a chuť, nechtˇ to zohlední, patrně by zde byla ještě větší chuť se zapojit, ale poctivě vzato, neukojená ctižádost v takovýchto hrátkách, a já je osobně vítám, je spíše úsměvná.

Krom toho, místní bojovníci, zčásti nezasvěceni a poctivě mínící, a s takovými lze věcně diskutovat, avšak zčásti obyčejní zneuznaní kverulanti, mají možnost něco obdobného zorganizovat a předvést, do jaké míry vyhoví místním požadavkům na formát podobných akcí.

Osobně tuto soutěž vnímám jako zábavu a snahu o vtip. Pokud se zde objeví a vyhoví omezujícím tvůrčím kritériím i závažnější text, pak jen dobře a jistě dojde uznání, viz. Umbratica.

A Aleši jen poděkování.

 


lyryckého subjektu o světě..

... v nicku Lyryk  tvrdé y po r je pochopitelné jako nadsázka. Budu tedy  jako nadsázku brát i tvůj lyrycký náhled na kýč, originalitu a tendenčnost  v lyrickém světě ..  


souhlas s kůčou :))


osobně souhlasím s kučou - pokud jde o nápaditost, je jeho opus lepší než vítězné dílo. Že je Toufar známé téma, to na věci nic nemění.

Nicméně pravidla jasně uváděla možnost výběrování, dopadlo to jak to dopadlo...


kuča
16. 04. 2016
Dát tip

Nakonec napíšu přece jenom něco i já. Ohledně rozboru mého dílka Lyrykem.  Jestli vyšla nebo nevyšla v nedávné době nějaká knížka o Toufarovi, je mi zcela jedno. Vím, to? Nevím to? Sám nevím. Obecně - psát o známých událostech je mínus?

Co tím chtěl autor říci? Když už bylo v zadání slovo "blíž", tak mně holt k tomu napadl "kříž". Ke kříži někoho z církve. (Zakladatele J. K. vynechávám.) A jaképak tedy známe sluhy boží? Toufara a Koniáše, toť vše.

Hledat poezií nová témata, postupy? Po těch tísících letech, co lidi píšou? No, můžeme se snažit, ale přece víme, že všechno nové je jen zapomenuté staré. :-)

Ale díky za názor a Alešovi dík za práci. D. K.


Lyryk
15. 04. 2016
Dát tip

aha, tal o tohle


Já vím


Lyryk
15. 04. 2016
Dát tip

Nechápu o co ti jde Stárnoucí vlku

 


Lnice, nechodila by žádná avíza, dílo by se poslalo Alešovi a on by ho zveřejnil pod číslem


Že jsem to vůbec otevřel, Lyryku :-[ 


Petr.II
15. 04. 2016
Dát tip

ale no tak děcka..vždyť je to jen hra(čka)  :)

v dobách zde aktivní K.O.U.L.E.  (ach ta geometrie..) se příspěvky zasílaly organizátorce do pošty a šly do soutěže anonymně pod číslem ...je to pracné, ale asi lepčejší (nic proti Alešovi .. tomu dík) ..


a2a2a
15. 04. 2016
Dát tip

Lyryku, Lyryku, ty nezodpovědný neřáde, takhle dirigovat místní stádo a zneužívat toho, že nemají vlastní názor a jdou slepě za vůdčím baranem. Co pak zbývá zbloudilým ovečkám, snad naděje, že se jich přece jen najde alespoň tucet (to by mohlo vyjít) a založí si vlastní stádečko. A pak se těš!

 


Lnice
15. 04. 2016
Dát tip

 Alešovi patří dík, za zajímavou soutěž.-)) bezesporu.-)

k hanění jsem ovšem doufám nepřispívala, byl to jen můj názor.-)

 


Gora
15. 04. 2016
Dát tip

 Každý má možnost se vyjádřit, já chci Alešovi poděkovat.A kdo chce mermomocí vše hanět, ať si poslouží.../T.


Lyryk
15. 04. 2016
Dát tip

careful: mně se tvoje demagogie vlastně líbí; uvědomuji si lépe, že ačkoliv jsem podal svůj názor zcela odůvodněně, jsem pitomec, a ty jako metakritik máš automaticky pravdu aniž bys vyřkla jediný podložený názor; to je příkladné .)) 


careful
15. 04. 2016
Dát tip

..no, že se tu s váma vůbec namáhám... já pochybuju, že se tu najde víc než tucet lidí, co opravdu používají k přemýšlení hlavu...

Jdu si radši číst nějakou mangu, ta je sice taky pitomá, ale aspoň je na co koukat.


careful
15. 04. 2016
Dát tip

Když tu neférově ovlivňuje názory někdo, kdo má mít údajně vliv a přehled, tak je mé chování přece normální, ne?


Lnice
15. 04. 2016
Dát tip

aleši. jaký skandál?.-))

careful. ty tipy jsi právě měla dát jen na základě tvého názoru.-))


co by to bylo za soutěž, kdyby se kolem ní nerozpoutal aspoň malý skandál...:o)


careful
15. 04. 2016
Dát tip

.. a poprvé opravdu lituji, že nejsem redaktorem, hned bych tam té umbratice výběr flákla, i když se mě to nezaujalo a originální mi to extra taky nepřišlo.


careful
15. 04. 2016
Dát tip

Lnice: Právě proto jsem psala, že měl být fér a napsat o všech a pokud možno tak, aby nikoho před koncem soutěže nezviditelňoval na úkor ostatních. Jinak já na základě Lyrykova výběru, teď dala tipy, protože jsem holt ovce, a když pan redaktor řekne, že je něco supr a vyhraje to, tal tomu prostě hodím tipeček, jako hodná jeho dcerka...


Lnice
15. 04. 2016
Dát tip

já myslím, že už to stejně soutěž moc neovlivní, je všední den, lidi tu nesedí , aby si to teď všechno přečetli a zařídili se podle Lyryka, naopak, kdyby to tu dal dříve, asi by to lidi ovlivnilo..o spravedlnosti v udílení výběrů už bych u sebe  asi našla trhliny.-))ale stejně je Lyryk udělil třem nejvýše postaveným, takže tím v pořadí nic nezměnil.-))

s těmi očíslovanými dílky by to ale taky mělo háček, lidem by stejně chodila avíza od oblíbených, takže by věděli, že je to někdo, koho znají.-)) a zase by bylo více tipů..:-))


over
15. 04. 2016
Dát tip

přistoupil jsem na pravidla soutěže a proto, ač se tyto výběry dotýkají asi nejvíce mého dílka - napláču :) ... jen malou poznámku... poezie Ubramaticy si nesmírně vážím...je pro mne zdrojem inspirace a mohu se  hodně přiučit...přesto právě v tomto soutěžním díle, které jistě stavbou a námětem je výborné a neotřelé, se autor pouští, na pro něho trochu méně typický a tedy tenčí led vázaného verše a např. rým typu hrouda - bouda se mi nezdá býti výběrovým...přesto rád na konci soutěže vítězům pogratuluji a už teď velký dík alešovi za její zorganizování...


careful
15. 04. 2016
Dát tip

No, samo, tak asi děláš všechno dobře... Jdzu dát hned tip, těm cos vybral, ať to mají jistý. Zdar. Určitě si teď toho vítězství budou víc považovat!


Lyryk
15. 04. 2016
Dát tip

careful: udělal jsem to dobře .) o mých genitáliích to nijak nevypovídá


careful
15. 04. 2016
Dát tip

Prostě bys milej Lyryku, měl přiznat, žes to udělal blbě, místo blbých remců, jenže na to nemáš koule. 


careful
15. 04. 2016
Dát tip

A vůbec, dělat něčemu v soutěži, co by měla být férová, takovéhle reklamy, by snad nikoho soudnýho nenapadlo...sis to měl nechat až po dvanácté... ta svá hodnocení. A teď jen upozornit, že soutěž bude končit.


careful
15. 04. 2016
Dát tip

Je jich málo. Vás jak psů.


Lyryk
15. 04. 2016
Dát tip

oslov prozaickou redakci, tam také mají moc .)


Lyryk
15. 04. 2016
Dát tip

redaktoři mají drobnou moc občas něco popostrčit nebo přidusit; vyvažuje se to tím, že není žádná kritická názorová jednota a co jeden pochválí jiný pohaní a to je úplně v pořádku .)


careful
15. 04. 2016
Dát tip

No, když ti to připadá jako ok, tak prosím..aspoň vím,. jaké další soutěže, se tu nemám nikdy účastnit, protože je to zbytečné a próza by stejně neměla šanci.


všichni na to měli stejně času...


careful
15. 04. 2016
Dát tip

To nejde..není ani moc košér, že to pustil do éteru pár hodin před závěrem...teď už na to nikdo nemůže mít pořádný čas.

Jinak jsem ráda, žes to o té zvláštní moci napsal...Zdenda vytrvale říká, že to není pravda a žádnou moc tu nemají.:))

Tedy, že je a jejich chování napadám úplně zbytečně, protože nic neznamenají a nic neovlivňují... 


výběr má zvláštní moc, protože ti, kdo ho můžou dát, mají taky "zvláštní moc".

Klidně napiš recenzi na všechna díla v soutěži, bude to dobrá reklama :o)


careful
15. 04. 2016
Dát tip

Brala bych to, kdyby si dal práci rozebrat a zhodnotit úplně všechny v pořádí, jak se hlásili do soutěže. Pak by se to dalo nazvat recenzí a ne reklamou.


careful
15. 04. 2016
Dát tip

Ne, to těma řečma, co v tomhle vede (ovlivnit hlasováním to mohl každý a jinak by to nešlo)a od tebe není chytré, dávat výběrům zvláštní moc.

Ale chápu, že to asi neférovost taky nic neříká...


samozřejmě že tím, jak hlasuje, ovlivňuje hlasování...


careful
15. 04. 2016
Dát tip

Tedy srovnávat tohle s Oskary, nebo volbami,, nebo okurkou, není úplně dobrá analogie.


careful
15. 04. 2016
Dát tip

Jenže on si tu hraje na redaktora a tohle by se dělat prostě nemělo...zvlᡚť, když je někdo redaktor, tak by to dělat neměl...protože tím ovlivňuje hlasování!

Oskary bych do toho netahala, jejich zákulisí nevidím a nemohu ovlivnit.


careful: stejně, jako nejsou anonymní soutěžící, nejsou anonymní ani tipující. Lyryk prostě vybral ty, kteří mu nejvíc sedí. Stejně to může udělat kdokoli jiný.

Jako kdyby před vyhlašování Oscarů nikdo nepsal recenze na nominované filmy...


careful
15. 04. 2016
Dát tip

..pokud tu někdo nechápe, co není fér, tak asi nic neslyšel o reklamě a ovlivňování...ani nemluvím o tom, že by hlas nějakého kašpara, co si například i sexismus vysvětluje dost svojsky, měl mít tak zásadní vliv na něčí výhru.


careful
15. 04. 2016
Dát tip

..myslím, že to s výběry není fér..všichni tu vědí, co za odborníky je v redakcích... jdu blít!


careful
15. 04. 2016
Dát tip

Tohle vytahovat před dvanáctou (tedy v době soutěže) mi připadá neetické a to ani nesoutěžím!... co třeba takovej Emanuel...má zajímavé dílko a taky 12 tipů...


agáta5
15. 04. 2016
Dát tip

čupr!


Lnice
15. 04. 2016
Dát tip

to ano, ale stejně by mě číselná verze přišla trochu spravedlivější.-))


Lyryk
15. 04. 2016
Dát tip

no já myslím, že vliv dlouhé přítomnosti není rozhodující, pak bych automaticky měl zvítězit já, určitě jsem tu nejdéle z veřejně činných autorů .))) anonymní soutěžení není pro odborníky anonymní, neboť texty svých oblíbenců většinou poznáme 


jasně že to má vliv. Aby se tenhle vliv vyloučil, muselo by vkládání děl být anonymní, jen pod číslem. Už tu takové soutěže taky byly, je to trochu náročnější na administraci. Třeba se k tomu taky časem dopracujeme :o)

 


Lnice
15. 04. 2016
Dát tip

taky děkuji, ale říkám si, nehraje tak trochu v počtech tipů roli, jak dlouho je osoba na Písmáku, kolik už tu má čtenářů?.-)) 


díky, Lyryku :o)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru