Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V ruce štítky v pase staniol

22. 04. 2016
7
43
4510
Autor
Lakrov


 

V ruce štítky v pase staniol


Jak čas běží, urovnávám si omyly z minula vzniklé při poslechu písní. Už vím, že „Mládí, kam se prkno doválí“ je ve skutečnosti „Mládí, kam (j)si prchlo do dáli“, že Aleš Bychta chodil na zeď psát a že ve Žluté ponorce není ani slovo česky. Jedno poznání mi však stále chybí: Nevím, proč pouliční dáma má „v ruce štítky v pase staniol“. Nevěřím, že zrovna tomuhle autorovi by šlo jen o dodržení rytmu a rýmu.


Poradí někdo?


43 názorů

Fouraix
16. 06. 2016
Dát tip
jj ve školce člověka úplně zblbli. dodnes nevim co je to ten černej kybač a na jednom místě v unplugged in new york říká kurt česky "moc zpívat ale neumim" naprosto nepřípadná sebekritika :)

Dítě na fóliovníku: Poradí. Samozřejmě. Po mořském rajčeti bych čekal, že už naší nonstop poradně budeš věřit.

Hroznyzva, odborně Leptinotarsa Dira, je poddruh Mandelinky. Sice málo známý, ale o to odolnější. Specifikem tohoto škůdce je, že se drží zejména v pubickém ochlupení sourozenců, (tedy nikoli na lilkovitých), kdy na jednom sourozenci žijí samci, a na druhém samičky. Pohlavní dimorfismus je sice nevýrazný, leč pro zkušeného entomologa je hračkou. Předmětný škůdec saje zejména lymfu, což by ani tak nevadilo, ale současně vypouští do těla hostitele toxin, který ovlivňuje nervovou soustavu a nutí hostitele třít se o sebe vzájemně intimními partiemi, přičemž dochází k oplození samců samicemi (ano, je to takový biologický bonbónek) a samci následně kladou vajíčka na zpěvníky v Levných knihách. Zásah toxinu do CNS současně způsobuje puzení k tvorbě nesmírně debilních písní.

Posbírat Hroznyzvy skutečně nejde, najmě pomocí ztracené víry, to je opravdu pravda. Poměrně účinná je rada našich babiček - tedy potírat napadená místa petrolejem. Oproti boji proti vším ale bohužel nestačí jen pouhé potření, je nutno následně potěr zapálit. Což teda docela štípe, nehledě na to, že škvířící se pubické ochlupení poměrně hnusně páchne.


Lakrov
14. 06. 2016
Dát tip

Pro Pišta_Hufnágl: Ze tvého poetí nelze tedy vyloučit ani to,  že by píseň Beskyde, Bezkyde měla přímo zoofilní podtext.  Snad tě to tedy v mládí nějak neovlivnilo nebo dokonce nepoznamenalo :-) Pro dítě_na_skleníku: Hroznyzvy jsou taky dobré :-) Oběma vám děkuji za návštěvu a zamyšlení :-)  


jo, taky jsou velice záhadné ty hroznyzvy z písně bří nedvědů: ztracená víra hroznyzvy nic neposbírá... nevím, jak to zviřátko, kterého se nelze zbavit, vypadá, ale představit si ho umím docela živě.

opravna zvířátek náhodou neporadí?


Já strávil značnou část mládí hloubáním nad lidovou písní "Beskyde, Beskyde".

Nebylo mi jasné víc věcí - Kdo je to ten Beskyd? A co provedl, že po něm jdou? A ten Okibača, co je mu na stopě, to je policista? Nebo nájemný vrah? A proč je Okibača černoch, když podle jména je to zjevně Japonec? A co to, uvšechvšudy, dělá s těma ovcema? A proč? Jak jako "zatáčí" ovce? To je nějakej rituál? Nebo jakože z nich dělá kebab? Protože tam se to na tom rožni točí (=zatáčí). 

Jo, to bylo bezesných nocí...


martinez
01. 06. 2016
Dát tip

ohledně štítků a staniolu bych už neměla čím objevným přispět - snad se příště dostanu do debaty dřív  :o)


Lakrov
01. 06. 2016
Dát tip

Pro martinez: zabralo mi to nejmíň půminutu, než mi došlo, kde je v mlýnském kole "hoblipilka". Ty druhé sloky...

Díky za návštěvu, byť bez štítků a staniolu :-)


martinez
31. 05. 2016
Dát tip

už jdu s křížkem po funuse - já měla ve školce problém s "hoblipilkou" (kolo kolo mlýnský)  :o)


Danny
20. 05. 2016
Dát tip
Lakrov, Bříza: ad Vehrwolf http://explosm.net/comics/2188/ :)

K3
19. 05. 2016
Dát tip

Byl zatrpklý, protože mu bylo ukřivděno a celé jeho rodině. A kdo by nebyl??? Jinak byl idealista - snílek, zásadový člověk, který se nesmířil s odvrácenou stránkou komunismu ale bohužel ani kapitalismu. Jinak Lakrove mnohé by vysvětlil bratr Karla.


Lakrov
16. 05. 2016
Dát tip

Slovo Vehrwolf mi dalo chvilku hledání, asi to bude Werwolf. Odskok do němčiny nelze vyloučit. Pár německých výrazů se vyskytlo i v jiných Krylových textech (feldflaška...)


Bříza
15. 05. 2016
Dát tip

Další možnost je také, že to je trofej. Vlkodlak = Vehrwolf.


Lakrov
15. 05. 2016
Dát tip

Pro Bříza: Děkuji za zastavení a rozbor. Zmiňovanou mosaznou včelku chápu odedávna jako střelu, že by mohla být pro sebe nebo v těch souvislostech, jež uvádíš, mě nanapadlo.


Bříza
14. 05. 2016
Dát tip

Štítky - viz Miroslawek. (m.j. zhruba v té době psal m.j. Janota svoji " Zemi nikoho" ... kde cit.: " ... a krevní štítky se jmény maj pro každého připravený...")

Staniol - osobně asociuji s taktikou rušení radarů sopojeneckými bombardéry na koncei IIWW - shazováním velkého množství staniolových proužků. Kryl možná v obraze cesty - děvky spojil tento obraz s flitry laciné krásy . . .

 

- to ta "mosazná včelka od Vlkodlaka" - je problém zapeklitější. "Včelka" - ve slangu vojáků je střela. Je to tedy snad náboj pro vlastní poslední potřebu věnovaný kamarádem?


Miroslawek
12. 05. 2016
Dát tip

upupa: Neznámy zmysel je proste nezmysel... Baskové mají takové přísoví - Udeříš-li džbánem o hlavu a uslyšíš dutý zvuk, nemusí to ještě znamenat, že je prázdný džbán.


Lakrov
12. 05. 2016
Dát tip

Pro upupa: Děkuji za obsáhlé sdělení -- ač z druhé strany -- významně se týkající tématu. S mnoha z tebou sdělených faktů (např. neuveriteľne zatrpknutý) souhlasím, jen je vnímám spíš pozitivně.


upupa
12. 05. 2016
Dát tip

Obávam sa vôbec vstupovať, lebo nezdieľam obdiv k tomuto autorovi, skôr naopak. Že mnohé jeho repliky majú neznámy zmysel, je len časť toho, čo mi na ňom vadí. Považujem ho, spolu so Svobodom, za najlepšieho českého hudobníka 20.st. (v zmysle skladateľ). Nejde len o ten staniol. Čo napr. hovorí pieseň o rozmlátenom kostole? Čo za anjela si priniesol? Sú to úžasné poetické piesne, "Cesta je bič..." som za mladi zbožňoval, predstavoval som si, že si ju spieva radový vojak, keď pochoduje na pozície, ale... Zmysel mnohého mi uniká, a teraz vidím, že nie len mne.

Kryl bol neuveriteľne zatrpknutý, pramálo objektívny a vlastne až nenávisťou prelezený poet s obrovským talentom. (Bol aj nedostižný interpret, aspoň čo sa týka spevu.) Bol si absolútne sebeistý, nekritizovateľný, a zároveň zamotaný v antagonizmoch. Myslím, že sa nevyznal sám v sebe. V revolučných ranných okamihoch v Bratislave na otázku nažhavených študentov, ako že prebiehajú slobodné voľby v NSR, odpovedal, že je to neuveriteľný hnus. Študentom sklaplo. Kryl však nerozviedol, ostal ticho - jak pokrytecké!

Som rád, že som sa s ním nakoniec nestretol u nás na koncerte, bol už často pod vplyvom návykovej látky a ja som mu chcel klásť práve otázky ohľadne jeho chaotickej poézie. (Nie, nemienim do neba obdivovať niekoho za to, že ho obdivujú všetci ostatní, keď si myslím, že chaos v slove je mierou jeho neschopnosti vyjadriť sa zrozumiteľne. Netýka sa to len Kryla. Neznámy zmysel je proste nezmysel. Autor často vloží do textu, čo mu zrovna preletelo hlavou, poznám to podľa seba. Ak to neopraví, koniec tam umeniu! A Kryl rád neopravoval!)

Na otázku v Slovenskom rozhlase, kde že je viac demokracie, v Čechách alebo na Slovensku, odpovedal: V Rakousku. Cha! Tam roky pracujem, je tam skutočne "demokracia"! Korupciou a byrokraciou prehnitý štát. Ako mohol tak nekryticky pobývať v štáte NSR, ani sa ho slovkom nedotknúť, (keď všade vôkol premávali americké kolóny)? Či: Nemohol???


Lakrov
07. 05. 2016
Dát tip

Pro aleš-novák a JeZkovy voči: Podobné omyly v dešiforvání písňových textů nás provázejí celý život. Je milé (a zábavné) umět si je přiznat. U mně byla těch omlů spousta, ale teď zrovna si nemohu na žádný vzpomenout.  Díky za návštěvu  :-)


ježkovy...: já jsem zase jako dítě měl problémy představit si zvíře z písně "už měkoně vyvádějí..."


* "zajíčkovi", pardon.


To Miroslávkovo vysvětlení dává smysl...

 

Mimochodem, my voči si (coby ježčí miminka) dlouho myslely, že "husipá" znamená, že je ženská těhotná. Protože když se zpívá:

Maličká su,

husipá su,

tancovala bych já

až sa třásu...

 

tak to dává jasně najevo, že jelikož je dotyčná husipá (tedy gravidní), tak tancovat nesmí, i když by hrozně chtěla. Páč by mohla tím natřásáním poškodit plod.

 

A to jsme vám ještě nevyprávěly o zajíčkovy jménem Svejamse...


Lakrov
27. 04. 2016
Dát tip

Pro Miroslawek: Děkuji za dodané URL. Ten článek už (asi týden) znám,  bez tvého vysvěťlení mi však mnoho neřekl -- je na mě přiliš odborný.  Děkuji tedy především za následující slovní komentář,  odpovídajícího jedné z mých domněnek.  


Miroslawek
27. 04. 2016
Dát tip

za mne: štítky = dog tags, identifikační armádní známky... zcela jistě... a zároveň možná také štítky jako informační cedule, ukazatele cesty (směru)

staniol - v pase bývala stuha/mašle - staniol je stříbrný = smrt, smuteční obřad, staniol je cínová folie - v armádě, resp. za válek bývaly v módě cínové rakve... atd... prostě děvka smrt

 



Lakrov
25. 04. 2016
Dát tip

Děkuji všem za návštěvu a za pomoc při hledání smyslu slovních obrazů.  Nejvíc mi pomohly komntáře Aleše-Nováka a Marcely.K. -- že se ta slova  týkají cesty a ne pouliční dámy se mi také nabízelo, ale že by pasem nemusela  být míněna čast těla, nýbrž cestovní doklad, to mě teda nikdy nepapadlo.  Takže štítky (v rukou) jako "plíšky" padlých vojáků a staniol jako prostředek  pro zneviditelnění polohy, znejasnění, kudy ta cesta vede -- tohle vysvětlení  je mi nejbližší.  

Laciný lesk, jejž uvádějí jiní, ovšem taky nelze vyloučit.  

Zdendovo vysvětlení mě (jakožto technika) také oslovilo  a zvláštní poděkování patří pedvovi,  pojavšímu téma diskuse naprosto komplexně;  děkuji za upřesnění, že tím tušeným slovanským výkřikem v Y.S.  byla slovenština (což mi jakožto bývalému čechoslovákovi vypadlo z hlavy).  Připomnělo mi to jeden z posledních TV rozhovorů s K.K. (na Oravském hradu?),  v němž se prohlašoval za posledního Čechoslováka.  

Pro K3: R.Z. by zalsoužil samostatnou diskusi, mimo jiné proto, že  k objasnění významu některých jeho textů je třeba sáhnout do jiné kultury.  

Pro Danny: Jakou parafrázi by asi dnešní uličníci našli na slova  Sugar Baby Love někdejší skupiny The Rubettes?

Díky všem, moc jste mi pomohli.  


tak si vyvolej ducha Kryla a zeptej se ho... možná prozradí. Zdendova verze mi taky přijde celkem pravděpodobná....


Danny
22. 04. 2016
Dát tip
Já takhle hlavně zápasil s anglickýma písničkama. Jako malej jsem tam slyšel český slova: třeba u Beatles "Véna hezký zuby má" místo "When I ask you to be mine" ale i potom, co jsem se naučil anglicky, jsem vždy nedokázal danou věc dobře naposlouchat. Například v písni "Perfect Circle" od R.E.M. jsem slyšel "eleven girls on you sleep" řekl jsem si, "hmmm, pěkná situace" - ale doopravdy tam bylo "eleven gallows on your sleeve" :)

K3
22. 04. 2016
Dát tip

Jo, Kryl byl skvělý básník, skvělý zpěvák, skvělý skladatel. Navždy nedoceněný. A co takhle Bob Dylan? Na něm si vylámalo zuby přehršle odborníků...


pedvo
22. 04. 2016
Dát tip

Kryl:

https://www.youtube.com/watch?v=vp7WNjlmMTs

Je to z vystoupení a je jasně vidět, co zpívá.

 

Žlutá ponorka:

http://kuzela.blog.sme.sk/c/240046/Slovencina-v-Yellow-Submarine.html

V anglickém textu je na tomto místě: Full speed it is, Sgt


Cesta je bič, je zlá jak pouliční dáma,

má v ruce štítky a pase staniol,

a z očí chtíč jí plá, když háže do neznáma

dvě křehké snítky rudých gladiol.

 

i když ta píseň je o "cestě", tahle sloka by se klidně mohla týkat nějaké "pouliční dámy" :o)

a ty štítky možná mají něco společného s plíšky, co mají vojáci na krku. Jsou na nich osobní údaje, aby se dal bojovník v případě neštěstí identifikovat.

Těším se, jestli se do debaty zapojí např.Whitesnake, to je velký znalec Karla Kryla...


Marcela.K.
22. 04. 2016
Dát tip

...je otázkou, zda to má být pas(děvky) jako část těla, nebo pas jako doklad potřebný k vycestování do ciziny...a staniol se prý za druhé světové války používal i k zabránění zaměření polohy :-) takže máš x možností si text vysvětlit po svém ...a Karel už nám to, bohužel, neřekne...


agáta5
22. 04. 2016
Dát tip

:))) nojo! jsem to ale pičus


Marcela.K.
22. 04. 2016
Dát tip

No, když ona je nemá pouliční dáma, ale cesta... (co je bič a zlá jako pouliční dáma...) tomu se říká poezie a Kryl byl básník :-) vysvětlovat proč měla v ruce štítky a v pase staniol, je podobné, jako kdyby ses ptal Kulíka na význam básně "stanu se menším a ještě menším..." (Škola základ života)

 

 


agáta5
22. 04. 2016
Dát tip

:))  já myslím, že všechno se nedá vysvětlit, je to na obrazech, který si pod tím člověk vysvětluje sám. Kryl měl takových věcí víc, je to jako s básněmi, někdy jde jen právě o ten pocit...  když budu hodně troufalá, snad mi autor promine :)  štítky - označená, v houfu? , staniol - chudá, směšná? 

Zajímavý počin :) budu sledovat


Krylovy texty mají tu výhodu, že si k nim může každý přimyslet význam, jaký se mu líbí.

"v pase staniol" ,může třeba znamenat blýskavý pásek, který nosí "pouliční dámy", nebo cinkrlátka, která splývají po sukni cikánce... 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru