Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ALTAR

10. 06. 2016
1
1
799
Autor
b.l.moott

Zůstala jsem jenom altarem.

Moje tělo je altar.

 

ALTAR

 

Bude-li se kdokoli chtít něco dozvědět o významu onoho samého slova altar, budu si já sám muset ještě dříve protrpět přednášku na téma, jež by se dalo stručně shrnout do otázky, popřípadě dokonce už možná i vysvětlení, co to je analogie.

Začnu nejdříve jedním jejím příkladem, pro nějž je nutno představit si lidský mozek jako systém myšlených čar spojů synapsí jednotlivých dílčích neurologických mozkových funkcí.

Pokud někomu snad tento cíl přijde obtížný, pak tedy pro úkol postačí pouhá schopnost představy hlávky květákové růžice, popřípadě zelené brokolicové drúzy, přičemž přes nejedlost předmětu jmenovaného tu v příkladu druhém si příroda vyzkoušela před miliardami let dříve představu nebo sestavu, kterou pak o časy později použila organizovaněji, a jen zdánlivě, ve zcela jiném účelu.

Kdo předchozí příklad ve všech jeho inspiračních souvislostech pochopil, nepatří mezi příslušníky té tak zvané současné květákové generace, a pouze vůči takovým mohu o odstavec dále vyslovit svoji následující otázku.

 

Samo slovo altar se obvykle vyskytuje etymologicky ve spojenectví se slovem oltář, analogicky ovšem zajisté rozmanitěji, viz například název jedné jihoamerické sopky nalézající se poblíž bájné hory Čimburaso.

Již hned samotná hmotná, vzhledová či věcná představa oltáře obdobně nabízí v dnešních časech jiné vztahující se konotace nebo kontexty, skutečným čtenářům, tedy těm vybaveným vysoce strukturovanými mozky namísto do žabě zelené rozpatlanosti rozvařenými brokolicemi, ihned vyvstanou nebo se alespoň připomenou názvy osob nebo míst dějišť, popřípadě protagonistů, tedy altary či Altary těch různých exemplářů literárních a filmových, jež v jejich případné existenci stručně shrnu do žánrového výrazu mystery.

 

(Má v palici brokolici, nutno stanovit za hlášku, jež, na rozdíl o jiných obdobných, je ovšem jednoznačným příkladem analogie, které pouze ony jsou základem, a podmínkou především, všeho autentického myšlení.)

 

Jste schopni poskytnout odkazy či citáty na případné jakékoli použití slova Altar nebo altar v jakémkoli textu literární povahy nebo provenience, popřípadě filmu, včetně například počítačových her?

 

Setkali jste se někdy dříve s použitým slovem altar?


1 názor

The Groom's Still Waiting At The Altar. Written by: Bob Dylan


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru