Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O poloze - fejeton

02. 07. 2016
10
9
1319
Autor
kuča

 

 

   Člověk prospí třetinu svého života. Třetinu! Někteří možná zahořekují, jaká to ztráta času, já si to ale nemyslím. S přibývajícím věkem přicházím spánku takříkajíc na chuť a chválím jej. Pravda, častěji a déle musím ráno před zrcadlem vyhlazovat a napravovat neposedné faldíky a prohlubně, ale přesto na spánek nedám dopustit.

   Doby, kdy jsem usnul kdekoliv, na čemkoliv a téměř s kýmkoliv, jsou už dávno pryč a coby starší a zhýčkanější už vyžaduji určitý komfort. Při spánkové přípravě tedy neponechávám nic náhodě – teplo, ticho, tma, tekutiny, tišící prostředky, a teprve pak přichází nejdůležitější fáze – správná poloha.

   Na levém boku si příliš nepohovím, stále se totiž nemohu zbavit představy, že mé pumpující srdce je takto utlačováno a utiskováno. Vědecké studie, které hovoří o jeho dostatečné ochraně hrudním košem, odbývám poukazem na možné řídnutí kostí, a raději se otáčím na záda. Rukama podložím hlavu a spokojeně odfukuji. Bohužel jen do chvíle, než mě začne manželka pošťuchovat a okopávat, bych zanechal hlučného chrápání. Tak jako ve všem, se i zde podvoluji, a rotuji na břicho. Není to ale žádná zvláštní výhra, protože můj břišní objem pomalu ale jistě narůstá, a leže na něm kolébám se, jak nemotorná bárka na rozbouřeném moři. Není divu, že ráno vstávám s příznaky mořské nemoci.

   Zbývá tedy poloha na pravoboku, ale zde bývám ženou napomínám a peskován, že prý funím a ona nehodlá spát v ustavičném průvanu.

Zkoušel jsem usnout i pod peřinou, ale přišlo mi to nemužné, zbabělé a taky jsem se trochu dusil.

   Ještěže manželka stále častěji usíná v obývacím pokoji před televizní obrazovkou! Už ji nebudím a nepřenáším, kdepak! Mám tak ložnici sám pro sebe a mohu si zcela nerušeně funět, chrápat a prskat co hrdlo ráčí a ostatní dutiny potřebují.


9 názorů

Lakrov
14. 07. 2016
Dát tip

Celkem zábavný fejeton, v němž se hned od úvodu "poznávám".  Tip.  


Kolobajda
12. 07. 2016
Dát tip

Já, co by levák spím (usínám) nejraději na levoboku. Pak po vyčerpávajícím boji s manželkou (upřesňuji, že se jedná jen o mé chrápání), nevydrží a odchází spát do vedlejšího pokoje. Zlatý, sladký levoboček! Překulit se na pravý bok většinou nemám odvahu... z pravé strany většinou přichází tchýně.   : -))   /**


MKbaby
09. 07. 2016
Dát tip

Při poloze na levoboku se údajně nejlépe tráví, což ocení zejména uživatelé druhých a třetích večeří :-)


Diana
07. 07. 2016
Dát tip

No vidíš, a je po problému! :-)*


Kočkodan
02. 07. 2016
Dát tip
Chjo... tak ono je to jenom o spánku... ;-)

někteří spánkoví odborníci doporučují naklonit postel tak, aby byla hlava výš než nohy...ale nezkoušel jsem to :o)


okoloidúci
02. 07. 2016
Dát tip

... peskovaniu "že prý funím a ona nehodlá spát v ustavičném průvanu" sa dá predísť zámenou strán :)

*


Gora
02. 07. 2016
Dát tip

Představa utiskovaného srdce v hrudním košíku je myslím typicky mužská:)))   prima čtení


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru