Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Diskuze k veřejnému čtení autorů Písmáka

05. 07. 2016
9
15
1823
Autor
Lyryk

Nabízí se možnost uspořádat v Praze pravidelná veřejná literární čtení. Předpokládalo by se pravidelně jednou v měsíci či čtvrtletně v libovolný čtvrtek, (den není nezbytnou podmínkou).

Moderátorem bych měl být já, což by umožnilo nesmělým autorům obrátit se na mne, abych jejich dílka přečetl za ně.

Jako spolupořadatel čtení si vyhrazuji odmítnout příspěvky, které podle mne nesnesou veřejnou prezentaci. Na druhou stranu jsem ochoten při svém rozhodování přihlédnout k doporučení ostatních redaktorů.

V případě, že se vyskytne alespoň pět zájemců, potvrdím termíny čtení se spolupořadatelem, vlastníkem prostoru.

Rozsah děl pro čtení se doporučuje v objemu 5 básní nebo 3 strany prózy. Rozsah není dogmatickou podmínkou, ale doporučením. Nabídky děl pro čtení je nutné předložit předem na mailovou adresu: zethorn@volny.cz v libovolném textovém formátu. Každý obdrží odpověď.

Uvítám diskuzi k tématu. Kdo se nechce účastnit diskuze, může mi napsat do zpráv.


15 názorů

StvN
07. 07. 2016
Dát tip

Jo, tohle je dobrý. Škoda, že už nejsem v Praze.


safian: to je niekedy kus diskutabilne. ak mas 8 citajucich tak teoreticky sa moze skutocne zist viacej ludi problemom vsak moze byt ze vtedy to vacsinu ludi realne nezaujima. /rodina, kamosi/ tym padom potom co si pozru svojho kona. tak idu k baru. a podobne

 

---------------

k akcii:

co sa tyka takejto akcie. tak podla toho ako to prezentujes tak podla mna v suacsnosti a v takejto podobe nema zmysel. teda pokial ide o naku vaznejsie mienenu prezentaciu a nielen pismacku stretavku.

 


Martialis
05. 07. 2016
Dát tip
A mužou tam publikovat i autoři co zde nic nezveřejnili. Ne že by nechtěli ale na muj apel ze se mi po publikaci sliva text což u poezie fakt vadi jaksi nikdo neodpovídá. A Já v tomto případe publikovat nehodlám. Protoze např vázaný verš co se slije do prozaicke podoby je vázne hroznej. Staci tu byt tedy jen přihlášen?

Fouraix
05. 07. 2016
Dát tip
nevim, jestli je jen otázka mé vlastní mozkové dysfunkce v tomto ohledu, nebo to zná víc lidí, ale pro mě je jakékoliv čtení poezie takřka intelektově nepolapitelné. musel bych mít mnohem lepší krátkodobou paměť abych byl schopen hledat si obrazy, nechat je na sebe působit, a to ještě v podmínkách, že čtoucí pořád pokračuje ve čtení dál. pro mě je bohužel asi jedinou možností jaxi užít poezii (pokud to pro mě u té které padá v úvahu) samočtení. k poslechu pobírám jen humorná díla, jako jsem si kdysi užil voloďu v podání noe1. beztak to byl on :) mno, ale i kdyby jen jako platforma a záminka pro setkávání a sociální kratochvíle, v době, kdy už srazy vlastně nejsou, nebo jen starých známých, proč ne?

Petr333
05. 07. 2016
Dát tip

Určitě dobrý počin v době stagnace písmáku. Souhlasím s Romanem, proč by neměl nikdo přijít? Byť u mimopražských to může být limitující.


okoloidúci
05. 07. 2016
Dát tip

poznámka náhodného okoloidúceho: ak má byť zmyslom verejných literárnych čítaní (aj) zviditeľnenie portálu písmák.cz, potom – pri jeho súčasnom ne/fungovaní a ne/rozvoji – táto dobre mienená iniciatíva môže priniesť aj kontraproduktívne výsledky.


 Je to tak, lidi přijdou poslechnou poezii většinou jen na akce, který obsáhnou víc třeba smíšenejch profilů - výstava (téměř čehokoliv), hudební produkce, slam poetry apod., a s tím spojený právě vážněji pojmutý čtení.

 Doba je na tohle jaksi "lichá", ale zkoušet to má jistě smysl, aby si děti našich dětí ještě uměly otevřít knížku.


záleží na termínech, mimopražští, asi v týdnu nepřijedou


Safián
05. 07. 2016
Dát tip

Nápad je to výborný. Ale takových čtení je v Praze v sezóně několik týdně. Podobají se jedno druhému. Úroveň básní je přibližně stejná a recitace nic moc. Pravda, jsou mezi nimi, vzácně, i taková, která mohou přilákat obecenstvo z ulice. O jejich přitažlivost má zásluhu především hudba. vystupují na nich, za peníze, velmi dobří muzikanti. Takže by to chtělo si říci, co se od těchto čtení očekává. Zda to bude jen taková přehlídka ve vlastním kruhu (jako všechna ostatní) nebo tu bude i jiná ambice. Kritická regulace je jistě dobrá a potřebná věc, divácky úspěšnější a navštívenější jsou ale čtení, kdy regulace není tak přísná. Na takových čteních se, při cca 8 účinkujících sejde i kolem 30 - 40 diváků. Zdá se to málo, ale kdo chodí na čtení, ví, že taková účast se podaří jen občas. Na úroveň čtení to kupodivu nemá příliš velký vliv. Elitářštější přístup ba se mi líbil, ale hrozí při něm, že si pár básníků bude číst mezi sebou při nulové návštěvě.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru