Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jáchymov

16. 08. 2016
14
28
3336
Autor
Gora

 

 

 

    Jáchymov

    Jáchymovský tolar z čokolády na uvítanou lázeňským hostům má, rozpuštěný jako hostie v ústech, hořkou pachuť. Genius loci  krušinatého podhůří dosahuje  hlubin samého dna melancholie. S historií středověkého městečka je spjato dobývání: stříbra, uranu, léčivé vody. Místo mnoha darů, ale i zmarů.

   Podzim přišel na návštěvu už v půli léta a místní to nepřekvapuje. Chladný vítr začal s odstrojováním listnatých stromů. Skelety pár desetiletí obnažených, vyrabovaných domů přes zimu vykročí vstříc  dokonané zkáze. Co do počtu je ruin asi tolik jako celistvých staveb, jen těch prvních stále přibývá. Pompeje nebo římský Palatin, ovšem bez údržby památkářů a státu.

   Paměť je tady důležitý pojem. Kdo snad ještě předloni kráčel jižním svahem vlevo nad městem starými dvorky, občas zahlédnul kočku, jak si z nostalgie nebo kvůli klidu vyhřívá kožich na zídkách zborcených domků. Náletové keře svými kořeny vykonaly své a tvář některých míst je k nepoznání. Ani kočka už sem nezavítá. Svědomí a paměť, tato dvě slova by měla být připsána pod název městečka.

   Kulaté lampy ve tvaru sluncí na lázeňské kolonádě se rozsvěcují a cedule hlásají: živá hudba dnes! Muzikanti ladí. Lustry z křišťálu ozáří i bez radonu setkání nás samých se svým mladším, zdravějším, hezčím já. Výstřihy těsných večerních šatů zdobí perly, které vábí zrak mužů v božíhodových oblecích.  Lidé těkající  světem kaváren hledají naději.

   Tma dorazila ze zbořenišť a tkla se nablýskaného. Nad Jáchymovem zapadlo slunce. Početná kolonie koček vyrazila do okolí lázeňských budov shánět potravu. Nářek kocourů zazněl městečkem jako dávný pláč vězňů svědomí.


28 názorů

Gora
30. 08. 2016
Dát tip

První věta změněna...jak jednoduché, když se to umí...druhá má znamenat sdělení ve smyslu tom, že kočka tam chodívala, poněvadž zde dříve bydlela, ale po dvou letech i ona již pochopila marnost svého počínání a přidala se k lázeňské tlupě:-)


Gora
30. 08. 2016
Dát tip

Lakrov: děkuju za upozornění, obě věty pozměním na stravitelnější, díky moc:-)

O té historii jsem se nechtěla více šířit, vždyť koho takové věci nenechávaji chladnými, tak dobře ví...ale úplně vynechat nejde.


Lakrov
30. 08. 2016
Dát tip

Trochu bujuju s čitelností první věty. Náladu popisovaného města (znám to tam)  to ovšem vystihuje. Trochu bojuju i s větou o kočce (...Kdo snad ještě předloni kráčel...), s jejím smyslem, neboť si neumím předatavit kočičí nostalgii.  Za zachycení mírně depresivní nálady onoho města (včetně nezřetelné zmínky  o neslavné historii) ovšem  tip.  


Gora
30. 08. 2016
Dát tip

Glomma: děkuju, je tam drsno, celkově:-(   


Glomma
30. 08. 2016
Dát tip

Povedeně popsáno :) a zvlášť za ten podzim na návštěve - v půli léta ;) T.


Gora
19. 08. 2016
Dát tip

Lnice: díky za přízeň:-)


Lnice
19. 08. 2016
Dát tip

*


Gora
18. 08. 2016
Dát tip

Adriana Bártová: děkuju za čtení, Adriano. Možná máš pravdu s kostrbatostí...nedokážu zde mít nadhled jako u jiných míst, o nichž jsem tu již psala, je to srdeční záležitost, a hodně smutný pohled. Díky.


myšlenka je skvělá, jen text se mí zdá trošku kostrbatý, přesto dávám T, i když se zpracováním se moc neztotožňuji, ale tvůj zájem a nepokrytý cit, vypovídá, že máš oči otevřené a věci kolem ti nejsou lhostejné, nikdy jsem tam nebyla, ale už jen samotný název, pod rouškou vědění, ve mě vyvolává negativní pocity, ani se nedivím, že to tam vypadá, jak to líčíš, kdo by tam krom starousedlíků žil?


Gora
17. 08. 2016
Dát tip

blackie: nechtěla jsem psát jen to smutné:-) a děkuju ti


Gora
17. 08. 2016
Dát tip

Evženie: naopak, je to stále horší...děkuju moc


moc hezky jsi to provázala........*/*******


Tak to vypadalo před deseti lety a stále se nic nezměnilo. Škoda. /T


Gora
17. 08. 2016
Dát tip

Kočkodan: děkuju za přečtení, zas ale takový poklad nejsem:-)


Kočkodan
17. 08. 2016
Dát tip
Irčo, měla bys do Jáchymova zase jet, ať má město alespoň na pár dnů o jednu obzvlášť cennou perlu víc... (postřehnutelný úsměv) (Začínám tušit, proč od tebe nepřišla žádná reakce, já totiž dopoledne svůj komentář nějak špatně odeslal.)

agáta5
17. 08. 2016
Dát tip

no vidíte a já to spíš viděla jako výsměch všem chudákům, kteří tam dožívají ... ale třeba se mýlím  :)


Gora
17. 08. 2016
Dát tip

Aleši, jeden z radních je evengelický farář, vzácný člověk, vždy spolu hovoříme o budoucnosti Jáchymova, dělá, co může, roky vyplňuje odpoledne a víkendy po své náročné práci fyzioterapeuta volnočasové aktivitě s dětmi místní sociálně slabé /silné/ komunity...v dětech vidí naději pro město:-) Pravda, už i on je velmi unaven...

ten kostel je minimálně dobré znamení:-)


kostel pravděpodobně opravili Němci - obyvatelé původního Joachimsthal, jak se Jáchymovu dřív říkalo...

je to rozhodně pozitivní - vrátit do města víru... to ostatní už je na dnešních občanech Jáchymova...


Gora
17. 08. 2016
Dát tip

agát, je to naprosto neuvěřitelné, co se tam s těmi domy, mnohdy snad i vilami, děje...mé srdce tam pláče...musela jsem o tom napsat. Díky za pochopení:-)


agáta5
17. 08. 2016
Dát tip

nevím, ale já to pozitivně neviděla... ten kostel lidi nenakrmí. Když jsem procházela nahoru ulicemi, těch oprýskaných názvů - cukrárna, oprava obuvi, jednota, maso-uzeniny... všechno prázdné, prorostlé břízami. Jediní, kdo tam udržuje jakýsi chod, ještě jsou Vietnamci. Mrtvé město s opraveným kostelem a natřenou lavičkou...


Gora
17. 08. 2016
Dát tip

agáta: to je pozitivní zpráva...déle jsem tam nebyla...a děkuju ti:-)


Gora
17. 08. 2016
Dát tip

okoloidúci: děkuju za čtení...perly se staly záminkou pohledů mužů:-)


agáta5
17. 08. 2016
Dát tip

a nad tím vším se tyčí opravený kostel.


okoloidúci
17. 08. 2016
Dát tip

... krásne jáchymovské miniaturky ***

istý si nie som len tým, či zrak mužů v božíhodových oblecích naozaj vábia zmienené perly :)


Gora
17. 08. 2016
Dát tip

aleš: díky, probíhá tam zvláštní apokalypsa...ti, kdo tam žijí, ji snad ani nevnímají, ale já tam jedu tak jednou za rok a vždy se leknu, jak rychle "to"postoupilo:-(


dobře vystižená atmosféra...projíždíme tam občas cestou na hory...skoro jako by tam právě skončila válka.


Gora
16. 08. 2016
Dát tip

MKbaby: každé jaro je tam, v Jáchymově, odchytávají a kastrují, vracejí zpět...přesto přibývají, lidé tam dávají své:-(

Děkuju...


MKbaby
16. 08. 2016
Dát tip

... kočkám je to naštěstí jedno... mají víc rozumu než lidi...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru