Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stopy v písku

30. 08. 2016
8
24
1812
Autor
patricia w.

Poslední den prázdnin se pomalu loučí. Nebe zvolna rudne a slunce se chystá ponořit do Máchova jezera. Rozčeřené vlnky si něžně pohrávají s jemným pískem pláže a nesmlouvavě smývají dvě obrovská šišatá srdce.

Chladivý vánek od jezera mi něžně hladí rozpálené tváře. Hlava mi třeští a oči pálí nevyplakanými slzami. Knedlík v krku hrozí udušením. Čekám tu celý den. V jedné ruce svírám hluchý mobil a ve druhé řetízek s přívěskem drobné miniatury tvé fotky. Čekám marně. Večer pokročil v noc a noc se probouzí k ránu. Rozednívá se. Hvězdy blednou a oblohu opět barví červánky.

Procházím se po pláži a bolavé nohy téměř necítím. A necítím ani bolest ze zklamání ve svém srdci, jenom velkou únavu a prázdnotu. Zadívám se na klidnou hladinu jezera, ze které stoupá jemný opar. Najednou slyším tvůj hlas, volá moje jméno. Jako bych cítila polibek na tváři a tvou vůni. Dychtivě se rozhlížím a nikoho nevidím, jenom mokré stopy v písku. V nenadálém úleku se zimničně zachvěju. Ty stopy míří ode mě pryč a vím, že moje to nejsou. Utíkám a bojím se otočit.

Udýchaná se opírám o zeď penzionu. Už je světlo a radostné štěbetání ptáků slibuje krásný den. Lapám po dechu a utírám si zpocené čelo. Z otevřeného okna penzionu jsou slyšet hlasy a písničky z rádia. 

A najednou, bez varování, se mi do uší zaseknou slova…….dopravní nehoda…..včera….na motorce…..blízko Máchova jezera……bylo mu sotva 18 let,,,,,,


 

24 názorů

Štírka
10. 05. 2019
Dát tip

Povídka má atmosféru, vnitřní náboj...  líbí se mi. Nemám co kritizovat. Konec zamrazil.


patricia w.
18. 06. 2017
Dát tip

zdravím Pavle :*) a dík


Pavel Wilk
18. 06. 2017
Dát tip

TIP!


patricia w.
22. 03. 2017
Dát tip

zdravím zvědavce :*) děkuji za názor i slovní pohlazení


zvedavec
22. 03. 2017
Dát tip

zaujalo...páči sa mi, tak ako je

:D ešte k tým kritikám - vlny môžu byť aj na jazere, vtáci spievajú dokonca  aj cez deň,...


patricia w.
20. 11. 2016
Dát tip

dík xardasko, píšu hlavně pro ty, které osloví ten vlastní příběh, než pro věčné rejpaly :)


xardaska
20. 11. 2016
Dát tip

Nejsem odborník abych rozebírala slovosled nebo jiné věci.Četla jsem to srdcem a to tomu rozumělo


patricia w.
08. 09. 2016
Dát tip

Lakrov - dík za zastavení ( moc potěšilo :)) a děkuju  za pochvalu, taky potěšila :)

při těch kritikách se mi líbí ta rozdílnost názorů, zvláštní, jak je každý člověk jiný a málokomu se trefíš do toho "jeho", ten chce více "sladkobolnosti" a jinému je to až příliš

všechny moje povídky mají reálný základ


Lakrov
08. 09. 2016
Dát tip

Dočteno, po slohové stránce je to dobré, čitelné, prostupné, konec zamrazil.  Obsahově trochu sladkobolné a nikterak objevné. A doufám, že je to vymyšlené.


patricia w.
01. 09. 2016
Dát tip

IQnick - dík za pochvalu, potěšila :)


IQ nick
01. 09. 2016
Dát tip

Připomnělo mi to jeden podivný zážitek před mnoha lety... tou náladou, atmosférou, která se ti opravdu povedla. b:-)


patricia w.
01. 09. 2016
Dát tip

je to mysteriózní povídka, rozepsaná věta právě zvyšuje napětí a mě se to líbí :)


patricia w.
01. 09. 2016
Dát tip

no, tobě se možná schovávají a mě prostě a jednoduše blednou :) verše si píšu taky a tam bych to tedy já zařadila, do povídky to moc nesedí, ale každý máme jiný vkus, chceš psa bíti, hůl jsi našel :) ještě máš něco?


Zordon
31. 08. 2016
Dát tip

No, myslím, že když píšeš takový lyrický text, stojí zato vyhnout se floskulím. Když napíšeš, že se rozednívá, je vcelku logické že "hvězdy blednou". Takže to buď můžeš vynechat (pokud budeš psát text založený na napínavém ději, tak to je víc než vhodné), ale pokud si s tím chceš pohrát, tak se hvězdy mohou třeba stydlivě schovávat před zraky prvních slunečních paprsků.


patricia w.
31. 08. 2016
Dát tip

blacksabath - dík moc :*)

 


patricia w.
31. 08. 2016
Dát tip

Hugo - někdy ano, snad je i unesu :)


patricia w.
31. 08. 2016
Dát tip

K3 - dík moc za uznání i odkaz na dílko, ráda si ho přečtu :)


patricia w.
31. 08. 2016
Dát tip

Zordone -  dík za  rozbor dílka i kritiku, je poučná, překvapuje mě ta věcnost názoru, nepopisovala jsem žádný technický problém, ale stav duše .) Běžné fráze to mohou být, ovšem , všechny už jsou dávno omšelé a nic dalšího nevymyslíš, nebo víš ty co? Ukaž mi to :)


.......*/***


Zordon
31. 08. 2016
Dát tip

Přemýšlím, jak ty vlny mohou smývat kresbu v písku. Že by na mácháči byl příliv? Hlava třeští, oči pálí, hvězdy blednou...to jsou běžné fráze, kterým by podle mě prospělo, nahradit něčím méně okoukaným.Ptačí zpěv bych zařadil o něco dříve. Myslím, si že každý, kdo brobdí letní noc, je zaskočený tím, jak se z ničeho nic strhne ptačí pokřik. Ptáci začínají zpívat s prvními paprsky (v létě někdy před čtvrtou hodinou), takže i myslím, že zmínka o ptácích by mohla sedět na konec prvního odstavce.


K3
31. 08. 2016
Dát tip

Vzpoměl jsem si na Jezero od Ray Bradburyho. Přečti si to. Podobné motivy. Je to poetické, spíš báseň. Konec, o nehodě, mi nějak nesedí, ale nevím proč. Jakoby násilně podaný, moc mi nesedí k předešlé poetice.Jinak se mi to líbilo.


Hugo Ramon
31. 08. 2016
Dát tip

Ty si ráda hraješ s pocity :-) uneseš je?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru