Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tah dítětem

06. 09. 2016
14
15
1813
Autor
Movsar

IKEA. Ecce homo

V Ikei tě nejprve nakrmí. Takto prý jedí v dalekém Švédsku. Inu, působí to docela univerzálně; ale je fakt, že žijeme v globalizované situaci. Pak tě uvedou do světa domácnosti. Chceš-li zapustit kořeny, měl bys zbudovat hnízdo (proč ne doupě? proč je ptačí metafora vhodnější?). K tomu potřebuješ všechny ty věci okolo, ale zejména – postel. Na té splníš úkol, je to vlastně velmi společenská záležitost. Na místě je tedy výběr správné matrace a hebkého povlečení, neboť násilí pohlavního aktu je třeba narovnat romantikou peřin. Pak je na řadě koupelna a taky kuchyň, ty přímo souvisejí s péčí o sebe. U obývacího pokoje nutno přihlédnout k požadavku reprezentativnosti: tam mají ostatní lidé nabýt dojmu, že jsi nejen plně socializovaný, nýbrž že jsi ke všemu i výjimečný. No a pak je tu taky oddělení toalet. To aby ani takto výjimečný, ba přímo dějinotvorný zákazník neztratil ze zřetele, že je jenom člověk. 


Tah dítětem

U sousedů křičí holčička. Jako každou noc. Něco jí ve spánku zkříží cestu a je nadělení. Už to tak jde druhý rok, ti lidé musí mít pevnou vůli a neobyčejný cit. Mohli se budit touhou a hasit ji a sami křičet. A pak blaženě usínat a ráno snídat i něco jiného než mléko. Ale postavili si hlavu a rozhodli se pro složitý „tah dítětem“. A nikdy nikdo neví, jak ta partie skončí. 


Starověké noci

Právě za takových nocí, z nichž zeje měsíc jako tepna ze zranění, zabolí dětství. Je to krátký okamžik a přichází nečekaně. Co všechno by se světem bylo jinak, kdyby tenkrát na úsvitu světa skutečně padl Izák? Existoval by bez pojmu slitovnost sentiment? A byly by pak noci, jako je tato?


15 názorů

Movsar
08. 09. 2016
Dát tip

díky, přátelé, za čtení a zprávy, co mi dávají energii pro další miniaturistická dobrodružství. s podzimem jsou méně nahá, ale možná že i texty lze svlékat.   


MartinaR
07. 09. 2016
Dát tip

Úplně mě dostal Izák.


Zbora
07. 09. 2016
Dát tip

Tah dítětem


JARUB
07. 09. 2016
Dát tip

Pěkný...  mohli si užívat, ale rozhodli se pro tah dítětem a teď se mohou uzívat.... a výsledek je vždy nejistý....


IQ nick
07. 09. 2016
Dát tip
******* za všechny. To křičící dítě za zdí jsme taky zažili. Křičelo tak, že to vypadalo jako by ho za živa porcovali. Křičelo ve dne v noci 3 roky.

Safián
07. 09. 2016
Dát tip

Zcela neliterárně: Popis IKEA je tak zidealizovaný, že by si ho firma mohla přetisknout do reklamního letáčku. Něco je tam dobré, ale většinou samý šmejd.


Kočkodan
06. 09. 2016
Dát tip
Ano, i mně jde název Tah dítětem převelice pod fousy.

zrovna včera jsem byl v IKEA...už ten název, neohebný...


Starověké noci u mě vedou......a věta : "To aby ani takto výjimečný, ba přímo dějinotvorný zákazník neztratil ze zřetele, že je jenom člověk.".....paráda...*/**


Gerty
06. 09. 2016
Dát tip

"Tah dítětem" je fenomenální název :-) Ale i jinak jsem si zase pošušňal.


Gora
06. 09. 2016
Dát tip

Doupě:-)))      Také jsi budil maminku ze spaní:-)      Sentiment dětství:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru