Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nenechte se oklamat!

26. 10. 2016
2
4
1203

Nenechte se oklamat!

Komise ministerstva zdravotnictví zkoumající případ vraždy v Tescu 1) nám sdělila, kdeže se stala chyba. Bylo jí to, že policisté, kteří spolu se záchranáři Michelle S. dopravili do PN, psychiatrům neřekli, že žena někoho škrtila. Tím policisté zcela ovlivnili další chod událostí, který skončil tragédií v obchodním domě. Tento závěr je nesprávný.

Nejde ani tak o to, že existuje i jiná verze: že podle Dominika Horna 2), mluvčího ZZS Praha záchranáři předali lékařce [sloužící na příjmu psychiatrické nemocnice] pacientku s kompletní informací o zdravotním stavu, medikaci i incidentu, který předcházel jejímu převozu. A to jak písemně v lékařské dokumentaci, tak ústně.
Ani o to, že tato verze je pravděpodobnější: To, že policie a záchranka se rozhodnou dopravit osobu do PN a potom psychiatrům neřeknou, PROČ ji tam dopravili, se sice může stát, jednalo by se ale o nepochopitelné pochybení.

Jde 1. o to, že i osoba dopravená do PN policií a záchrankou může podepsat dobrovolný vstup, a být v PN „dobrovolně“ (což Michelle S. udělala). Čili i kdyby policisté psychiatričce navykládali cokoliv, stejně by Michelle S. mohla podepsat dobrovolný vstup, být v PN dobrovolně a psychiatři 3) by mohli tvrdit: Kdo dobrovolně přijde, smí dobrovolně odejít (což je lež).
2. i kdyby psychiatři Michelle S. násilně hospitalizovali, stejně by ji museli podle vlastních slov pustit v ten samý den, kdy ji pustili, protože 4) proti jeho vůli můžete někoho držet pouze, ohrožuje-li bezprostředně sebe nebo své okolí – což Michelle S. zjevně nedělala, protože jinak by ji psychiatři naopak NEMOHLI pustit, zcela bez ohledu na dobrovolnost vstupu.

Zpráva komise zastírá skutečnost, že psychiatři sice mají pravomoc uvěznit „nebezpečné duševně nemocné“ na neurčitou dobu, ale PODLE VLASTNÍCH SLOV (která je ovšem třeba dohledat) neručí za jakékoliv odstranění nebezpečnosti těchto osob. Když puštěný násilně hospitalizovaný nic neprovede, psychiatři řeknou, že ho vyléčili; když něco provede, řeknou: „Museli jsme ho pustit atd.“, viz výše.
Takže se nenechte oklamat pohádkou „O mlčícím policajtovi“. Vidíte, že PODLE VLASTNÍCH SLOV PSYCHIATRŮ by případ „vraždy v Tescu“ musel zcela nezávisle na údajném mlčení dopadnout přesně tak, jak dopadl. Proč? Protože psychiatrie je mj. ohrožování společnosti.

 


1) https://zpravy.aktualne.cz/regiony/praha/psychiatricka-lecebna-nepochybila-kdyz-propustila-utocnici-z/r~54c6eb746ab911e69d46002590604f2e/?redirected=1476899626
2) https://www.novinky.cz/krimi/410876-zachranar-byl-v-soku-zasahoval-u-obou-utoku-vrazedkyne-z-teska.html
3) http://zpravy.aktualne.cz/domaci/bohnice-lecebna-vrazda-tesco-propusteni-hoschl/r~65c12f0c51b911e6abfa0025900fea04/?utm_source=centrumHP&utm_medium=newsbox&utm_term=position-4
4) http://www.hoschl.cz/index.php?text=5294&lang=cz


4 názory

ach jo, nechci vést filosofickou debatu, ale nedá mi to:

1/ logické je ocenit čas věnovaný nasbírání informací a zformulování do článku -  tady není třeba hovořit o nesmyslu nebo smyslu

2/ být oklamaný nemá nic společného s tím se nechat ukolébat, oklamaná se cítím dost často i podvedená, co se mediálních zpráv týče, proto jsem se naučila je jen konzumovat

Bohužel, z mého pohledu takhle vzniká jakási odtažitost a globální nedůvěra k předávaným informacím, a to bez výjimky, což je špatně, protože v důsledku toho je tak přehlížena i pravda


1) dávám T* za čas, který bylo nutné tomu věnovat

- To je nelogické: Pokud je to nesmysl, je to plýtvání časem; pokud ne, není oceněn pouze spotřebovaný čas.

2) jinak já se rozhodně ukolébávat nenechám, nicméně je mi to houby platné

- Když nejste oklamaná, lháři Vás nemají tam, kde by Vás chtěli mít. To je taky něco. Jinými slovy: Nebýt oklamaný je základ. 

 


dávám T* za čas, který bylo nutné tomu věnovat

jinak já se rozhodně ukolébávat nenechám, nicméně je mi to houby platné


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru