Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vánoční stromek

24. 12. 2016
5
5
550
Autor
Jarrda

   „Ne, ne, ne. Žádné hraní. Nejprve se běž umýt, pak se nasnídáš a také je třeba plnit své povinnosti,“ řekla rázně matka malému chlapci, který letos nastoupil do druhé třídy..

Hoch zkřivil obličej a dělal, že neslyší. Zamířil si to přes kuchyň do kouta s rozházenými hračkami.

Matka již tento jeho trik znala a nenechala se převézt. Narovnala mu límec u noční košilky a lehkým plácnutím ruky po nahé prdélce ho nasměrovala do koupelny.

„Kartáček máš připravený na umyvadle. Nezapomeň si umýt moldánky a udělat pěšinku.“

Připravená snídaně se konečně dočkala malého rozpustilce převlečeného do mašestrových kalhot a kostkované košile. Po nakousnutém rohlíku s máslem stékal med na dětské prsty a malované rty usrkávaly vyfoukaný čaj.

Chlapce zaujal obrázek na hrníčku a zeptal se matky, co to na něm je.

„To je vánoční stromeček. Takový si lidé strojí v době tvých narozenin. Copak jsi zapomněl? Pod něj jim chodí tvoje dárky.“

„Budeme mít taky stromeček?“ Seskočil chlapec ze židle a chtěl si už konečně jít hrát.

„Když dojíš snídani a odpovíš na zbylé dopisy, budeme mít i my stromeček.“

Chlapec se zastavil a chvíli přemýšlel. Pak se vrátil zpět na židli a při dojídání rohlíku se nabubřele díval na pyramidu dopisů, která stála na poličce u dveří. Zlobilo ho, že matka je důsledná. Vyžaduje po něm, aby všem dětem odepsal. Navztekaně rychle zahoupal nohama, až se mu rozvázaly tkaničky. Mrskal s nimi ve vzduchu jako se dvěma bičíky. Připadalo mu nespravedlivé psát. Teď když jsou vánoční prázdniny. Jako by to psaní a počítání ve škole nestačilo. Jako by toho nebylo dost!

„Když sníš celej rohlík, tak ti s tím pomůžu,“ usmála se na něj matka a pohladila ho po kudrlinách, ve kterých se pěšinka již ztratila.

Chlapec se zklidnil, dojel a přinesl na stůl pero s kalamářem. Matka zase přinesla nezodpovězenou hromádku dopisů a bílé papíry s obálkami. Pak brala jeden dopis po druhém, chlapci je četla a on na ně odepisoval.

Samozřejmě, že mu pomohla i některá přání dětí usměrnit a vysvětlit jim, že některé věci nemůže splnit ani Ježíšek. Tak například Jiříkovi, se nedalo splnit, aby se tatínek vrátil z vězení dřív než odpyká svůj trest. Maruška se bude muset smířit s rozchodem rodičů, protože si nerozumí. Petříkovi nepřinese čáp bratříčka, ale sestřičku. Matějovi noha nenaroste, za to pozná prima kamarády. Jindřich mobil pod stromečkem nenajde, maminka sotva zaplatí lyžařský výcvik. Ale potěší ho knížka s obrázky.

Odpovídali na jedno přání za druhým a do večera byli hotovi. Na stole nezůstala ani jedna doručená obálka bez odpovědi. Chlapec si při tom ani nevzpoměl na hračky v koutě a dostal veliký hlad. Maminka mu na stůl připravila slavnostní večeři, po které nechyběl narozeninový dort se sedmi svíčkami. Pak v dětském pokoji něco zazvonilo.. Hoch vzal za kliku a tam ve tmě stál vysoký vánoční strom. Světlo z jeho svíček rozzářilo dětské oči radostí a štěstím.

 


5 názorů

Lakrov
05. 01. 2017
Dát tip

Krkonoše závidím, ale vzhledem k té (tuším) těžké práci asi jak kdy...

V tom, že z věty musí být zřejmé, že chlapec už umí psát , máš pravdu. Možná by se z ní dalo vynechat slovo malému ; když umí psát, tak už není tak malý :-)

Přeju hodně štěstí a nápadů v novém roce.


Jarrda
05. 01. 2017
Dát tip

Lakrov: Vše hezké v novém roce.  ...který nastoupiul letos do druhé třídy. - Potřeboval jsem naznačit, že umí psát. Aby někdo neřekl: Tak malý? A už píše?

Máš pravdu. Pospíchal jsem. Hlavním důvodem bylo to stihnout do mého odjezdu na hory. Ne za rekreací, ale za prací. To člověk neví, kdy zas přijede domů. Hotel praská ve švech a zaměstnanců nedostatek. Volna tedy poskromnu. Poštěstilo se mi to až dnes. A to jsem ráno měl obavy, zda to stihnu k autobu.  Ráno ještě za tmy dva kilometry neprohrabanou cestou pěšky, sněhu přes půl lýtek. Všude ticho klidný zasněžený krkonošský les. Stihl jsem. 

Dáky za zastavení.


Jarrda
05. 01. 2017
Dát tip

K3:  Ahoj. Tak trochu je to naznačené, kdo vozí dárky. Ježíšek prostřednictvím lidí.

Je to již dlouho co jsem slyšel odpověď na otázku: Kde je Bůh. -  Znalí lidé ho hledají v sobě a nezanlí hledí k nebi. To bych použil i na odpověď, kdo nosí dárky. Znalí mají Ježíška v sobě a neznalí ho vyhlíží.

 ..nabízí se tu i otázka, kdo vozí dárky tomu malému chlapci - Ježíškovi. Ale to už si musí každý sám odpovědět.

Díky za zastavení.


Lakrov
27. 12. 2016
Dát tip

...malému chlapci, který letos nastoupil do druhé třídy...  ## proč tak podrobně a zdlouhavě?  Dál se mi to námětem (a částečně už i slohem) celkem líbí, jen mám po dočtení  dojem, že to bylo dopsáno a zveřejněno tak nějak narychlo, prostě aby se to  stihlo do Vánoc. Nebo se mýlím? :-)  


K3
25. 12. 2016
Dát tip

Jiný, docela zajímavý a smutný pohled na vánoční dění. Jen by mě zajímalo, kdo v tomhle případě vozí dárky? :) T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru