Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kuchyňské rozhovory - Skála

10. 03. 2017
3
3
663
Autor
Gustavo

Zdravím čtenáře. Nejdříve jsem myslel, že budu jednotlivé rozhovory dávat chronologicky od roku 2015, kdy jsem s nimi začal. Jako ochutnávku je však asi lepší začít něčím aktuálním. Proto hezké počtení a další díly budou následovat. Nebojte, budou i kratší :o)

Skála

(10.3.2017, pátek poledne)

(účastníci debaty – MUDr. Benda, t.č. v důchodu, Ing.Martinovský, Mgr. Martinovská. Na stole talíře od oběda, káva, prázdná karafa na vodu a svícen se dvěma svícemi)

 

Ing. Martinovský:“ Ten Skála, ten umělec, bude mít výstavu ve Valdštejnské jízdárně."

MUDr.Benda:"Kdo je to?"

Mgr.Martinovská:" František Skála. Výtvarník, sochař, umělec."

Ing.Martinovský:"No, ono se to nedá úplně definovat. Prostě umělec, který vyrábí ty různé "objekty". No a s tím Skálou je rozhovor v příloze Lidovek. Docela mě to zaujalo, tak jsem to přečetl hned ráno celé, protože když to děda vezme k sobě nahoru, tak ho dostaneme zpátky někdy v červnu."

Mgr. Martinovská se směje.

Ing. Martinovský pokračuje:"No a ten Skála říkal zajímavé věci. Třeba, když začne umělec dělat věci, aby je prodal, tak už to není ono, protože tam je ten cíl prodat. Že to musí dělat spontánně, že chce a ne proto, že to chce někdo jiný. To se mi líbilo. Ale není to černobílý. On se tam tak jako nenápadně navážel do umělců, kteří prodávají svá díla milionářům. Já si vzpomněl samozřejmě na Černého."

MUDr. Benda:"Kdo je to?"

Mgr.Martinovská:"Růžovej tank. Vztyčenej prostředníček na hrad...."

Ing. Martinovský:"Miminka na vysílači."

MUDr.Benda:"Aha, to je tenhle. Kůň co visí hlavou dolů."

Ing. Martinovský:"No, ten. Červený autobus, který se vzpírá na rukou. Pohyblivá hlava Franze Kafky."

Mgr. Martinovská:"Busta...Bysta?

Ing. Martinovský:"Bysta...?

MUDr.Benda:"Bysta."

Ing. Martinovský:"No a ten taky někde v jednom rozhovoru říkal, ať si to někdo zkusí, provozovat firmu. On má firmu, kde má lidi, kteří mu pomáhají s vyráběním těch jeho věcí. Dělají na tom. Copak si někdo myslí, že by dneska mohl hlavu Franze Kafky celou vyrobit sám? To je blbost. Dneska už taky tihle umělci musejí dost umět. To není jako dřív, že někdo pověsil prostěradla do stromů a byl to "objekt". Dnes už to musí taky nějak vypadat. Nemůžou to dělat na koleně. To musím mít skvělé řemeslné zpracování. Oni tihle umělci jsou dnes v mnohém lepší než leckterý řemeslník. Musejí znát materíály, jak se ty materiály chovají, jak se ohýbají, jak se řežou, jak se štěpí, jak se taví. Někde do něčeho řízne a zničí to. Takže to nejsou žádní neumětelové. No a Černý musí ty lidi živit, takže na ně musí vydělat. Měsíc co měsíc. Výplaty. Umělci mají problém se často uživit sami, natož nějaké zaměstnance. Vždyť on prodal ten autobus Babišovi. To odhaduju na jednotky milionů."

Mgr.Martinovská s despektem:"Babišovi jo?"

Ing. Martinovský:"No jo no. Ale vezmi si, buď to od tebe koupí Babiš, nebo ti to rezne na zahradě..."

Mgr. Martinovská krčí rameny:"Hm, no jo, asi jo."

Ing. Maritnovský:"Takže to jsou dvě strany jedné mince. A navíc ty jeho věci jsou stále dobré nebo alespoň řekněme...výrazné. Ale koukám, že Maruška začíná usínat, když se nemluví o té její škole."

MUDr.Benda:"No, to jo."

Mgr Martinovská se zamračeným úsměvem pohlédne na svého muže


3 názory

Jarrda
11. 06. 2017
Dát tip

Dzravím.

Dobrej nápad. Mám několik krámů. Třeba o ně bude mít Babiš zájem.


Gustavo
11. 03. 2017
Dát tip

Asi bych to nenazval projekt, ale ano, jde o záznam téměř každodenních rozhovorů, které jsou někdy zajímavější, někdy jsou vtipné (alespoň mi takové někdy připadají :o), někdy  spíš k zamyšlení. Někdy všechno dohromady. Rozhovory vznikaly v posledních dvou letech a jde často o reakce na události okolo nás.


Gora
11. 03. 2017
Dát tip

Gustavo, to je nějaký tvůj projekt, zachycení rozhovorů?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru