Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Svině

Výběr: Monty_Python
05. 04. 2002
38
0
3586
Autor
horák

Ze série Horák na základce.

Svině

 

Když jsem se ráno česal, napočítal jsem v hřebenu třicet dva vlasů a ještě osm jich nalezl na podlaze. To je dohromady čtyřicet. Dneska už to riskovat nebudu a pročísnu se až zítra. Úplně to stačí. Měsíčně to dělá dvanáct set, ročně pak téměř patnáct tisíc vypadlých vlasů. Vůbec nevím, zdali jich tolik na hlavě vůbec mám. Měl bych se zeptat učitelky Šimuniové, co ji máme na příroďák. Ta ví o člověku všechno. Jenže já nejsem člověk. Čelo mám jeden velký beďar a k tomu všemu jsem si spálil nos, jakmile sluníčko trošku víc zabralo. Vypadám jako zadek samice paviána v říji.

No nic, Horáku, nelituj se, ZŠ Špičák volá, řekl jsem si a vyrazil.

 

Zradil jsem svého kamaráda - Pepika Ponce. Kvůli pubertě. Všechny moje problémy způsobuje puberta. Přeřadili k nám do třídy novou žákyni. Jmenuje se Romana Plačková a přišla odněkud z Mimoně. Je dobrá! Hned mě zaujala. Má takové uhrančivé oči a vlasy, trochu i nohy a ... zadek. Je prostě skvělá. Pepikovi se hned taky zalíbila. Jenže Pepik nemá uhry a je vymakaný z fotbalu. Mám proti němu jedinou výhodu: jsem holkám věrný. Zatím jsem sice s žádnou pořádně nechodil, ale když se mi nějaká líbí, tak jdu jenom po ní a jdu po ní tak dlouho, než mě zaujme nějaká jiná. Pepik jde vždycky po více najednou a říká, že nemá smysl být věrný. Nejhorší je, že si to asi myslej i holky, protože na rozdíl ode mě stále s někým něco má.

 

Sedím s Pepikem ve třetí lavici u okna. Romanu posadil náš třídní Miarka na konec prostřední řady. Samotnou. Před ní sedí Zbyněk Janda a Franta Machačka a oba dva vypadají s Romanou za zády náramně spokojeně.

Vůbec se nemohu soustředit na výuku, cítím, jak se zamilovávám čím dál tím víc a jak hrozně se nechytám v konkurenci smečky mých spolužáků. Musím se k ní nějak dostat, honí se mi hlavou. Musím jí nějak říct, že ji miluju. Dříve, než to stihne Pepik, Janda nebo, nedej bože, playboy třídy Machačka.

 

Třetí hodina - s Miarkou máme chemii. Něco mě osvítilo a já začínám rozvíjet svůj plán. Beru kus papíru a píši na něj Pepikovi: "Mě to nebaví, napiš mi něco."

Chytá se a odepisuje: "A co?"

"Třeba co budeš dělat odpoledne."

"Ještě nevím. Co budeš dělat ty?"

To stačí. Bojím se, aby nás Miarka nenačapal dříve, než je potřeba. (Když zvedám ruku, jako sviňárna mi to nepřipadne.)

"Co chceš?" ptá se mě Miarka.

"Pane učiteli, on mě Ponec pořád ruší nějakejma dopisama, já pak mám blbý známky. Nemohl byste mě někam přesadit." Na důkaz svého tvrzení ukazujil zmuchlaný papír s naší krátkou korespondencí.

"Mně se zdálo, že tam zase děláte něco, co nemáte. Kam bych tě ale posadil, volno je pouze vedle Romany? Budeš tam zezadu vidět?"

"Jo, budu. Janda je malej."

Pepik čumí. (Nezmáhá se na odpor.)

"Mám to zaznamenat do zasedacího pořádku?" táži se na závěr scénky.

Miarka vyjadřuje něco jako tichý souhlas.

 

Fuj, taková podlost. Účel světí prostředky, Pepik to pochopí (bude-li ochoten mě vyslechnout). Mám však jiné starosti. Musím navázat kontakt s Romanou. Už to vidím - sedíme spolu v parku pod tím altánem, co tam vždycky seděli jiní a já jim jen tiše záviděl. Půjdeme spolu určitě ještě tento týden do kina. Možná mi i dovolí, abych jí dal ruku kolem ramen. Tak dvakrát týdně ji budu zvát do cukrárny (více mi kapesné neumožňuje). Třeba, až Romanu ukáži tátovi, zvýší mi příděl, protože by byl jistě také nerad, aby přišel o takovou snachu.

 

Potím se a přemýšlím, jak oslovit svou milovanou Romanu. Mou, jenom mou! Musím jednat rychle, zítra už nebude volná. Opět beru kus papíru a píši na něj: "Miluju Tě. Nechtěla bys se mnou chodit?"

Romana okamžitě odepisuje: "S bonzákama se nebavím!!"


Kaderas
19. 01. 2006
Dát tip
Dávám ti za jedna...a s hvězdičkou ;) *

Barman
07. 01. 2006
Dát tip
Dojemné*

Brosqička
04. 01. 2006
Dát tip
výborná čtivá povídka. :o))

Mezon
03. 01. 2006
Dát tip
... teda horáku ... si pěkná svině ... ale píše ti to náramně ... *** ... omlouvá tě jenom ta tvoje puberta ...

Micro
03. 01. 2006
Dát tip
Super - po všech stránkách kvalitní povídka! * :)

ketjusha
09. 09. 2005
Dát tip
kamarádi sou důležitější než kde jaká Romana...

zigys
03. 12. 2004
Dát tip
úplně Vás lituju :( ale byl ste pěkně vyčůranej :o) T*

Dolente
27. 08. 2004
Dát tip
t* Dokonalost sama, pobavilo! :o))))

Cirilla
09. 12. 2002
Dát tip
super! :o)) *

Yfča
21. 11. 2002
Dát tip
Nemá to chybu! :o)*** tip

Bobísek
13. 11. 2002
Dát tip
Tohle je sakra dobrý!!!!!!!!!!!! tip

ikarka
13. 11. 2002
Dát tip
:-)))) krásně pobavilo ****

Shellinka
08. 08. 2002
Dát tip
Prostě super.

gd
18. 06. 2002
Dát tip
To musí mít teprve zadek... Cheche. Vítám tě zpátky, kde ses toulal, hochu? Nechals mi tu prózu úplně na krku!

horák
18. 06. 2002
Dát tip
Jak jsem se angažoval v té učitelské stávce, tak jsem nějak ztratil chuť do spousty věcí, snad už to začíná být lepší. jenže se zase blíží ty prázdniny ...

gd
18. 06. 2002
Dát tip
Neangažuj se, stejně vám nepřidaj! Ale zase máš prázdniny, to ti závidím!

horák
04. 06. 2002
Dát tip
Romaně je dneska dvaatřicet a váží určitě přes sedmdesát kilo...

zip
03. 06. 2002
Dát tip
Super povídka. Chbí mi jen jediné: Foto Romany :))))

Deltex
24. 04. 2002
Dát tip
Chlape... ty seš klenot písmáka... *!

Toxman
09. 04. 2002
Dát tip
horák: Takže ať nám ještě nějaký ten pátek sluší :-)))

Helča
09. 04. 2002
Dát tip
:-) *

horák
08. 04. 2002
Dát tip
Toxman: díky za upozornění. Už i blbě počítám, v záchavatu psaní ... ale dyť už ty mé výmluvy znáš. Už jsem to opravil. Ale díky za poctivé čtení!!

Astalavista
08. 04. 2002
Dát tip
Tak tohle je hustá záležitost:)). Jsem si to vytisknul, ale pak jsem to někam založil a našel až včera v půl dvanáctý. Přečetl jsem si to a je to vážně moc dobře vypoinotvaný, ač se podobný závěr dal čekat. Je to velmi lehce napsané, je vidět, že jsi to ze sebe nemusel dvakrát páčit, že to šlo samo. A tak je to dobře....TIP*

Toxman
08. 04. 2002
Dát tip
"...ročně pak téměř patnáct tisíc vypadlých vlasů. Vůbec nevím, zdali jich tolik na hlavě vůbec mám..." říká Horák. Tomu bych to věřil ale horákovi ne :-) (co říkáš, že to učíš chemii a biologii ?:-))))

Kami
08. 04. 2002
Dát tip
(*) ... hluboké, že?

horák
08. 04. 2002
Dát tip
Toxman: V době, když jsem to psal, tak mi to možná připadalo směšné. Teď už se bojím, že si je přepočítávám taky. Jak jseš na tom ty?

Toxman
08. 04. 2002
Dát tip
horák: Tak v tomto ohledu mám ještě, bych řek, dost hluboké rezervy a plýtké čelo... tedy bujné kadeře a mohutnou krátce střiženou kštici :-))). Pokud na tom budu podobně jako otec, nemusím se řídnutí horního porostu hlavy v nejbližších desetiletích, obávat. (Konkrétní odpověď zní: Ještě si vlasy nepřepočítávám ani na hlavě ani na hřebenu.) Nadruhé straně opačný případ budí respekt (zvláště u žáků by měl) a působí sečtělým dojmem (a navíc s ním "zatím nejde" zas až tak mnoho dělat).

horák
08. 04. 2002
Dát tip
Kdybys viděl, jaký jsem ještě před pár lety nosil háro. Během snad tří let a s dlouhými vlasy bych vypadal jak Petr Janda. Ne, krizi ještě nemám, ale připadá mi, že jsem se tomu Horákovi neměl tolik smát. Je to psané v době, kdy mě nenapadlo, že budu přemýšlet nad tím, jestli budu skutečně počítat vlasy. Co se týče otce - snad se to ustálí, má jen kouty. Prostě to je všechno v hormonech a genech ... a ty se někdy zblázní.

Vojtek
08. 04. 2002
Dát tip
Už mi začaly chybět pravidelný povídky....:-))) ****!

uranium
06. 04. 2002
Dát tip
TO je zase starší díl ne?? TO ještě Horák je takovej blbeček, ale pozdějc se celkem vypracuje.

Print
05. 04. 2002
Dát tip
!!!!!:-)))) Horáku!!!! ***!!!

Sama
05. 04. 2002
Dát tip
Horáku na základce!!! Bože, to je rozkošný, ó rozkoši, Horák je boží! Prostě budu muset upravit svůj soukromý žebříček Horáků... Ach jo.JO! **************:o))

Horáku, jsi vážně dobrej. A hezky zápornej. :o) *

horák
05. 04. 2002
Dát tip
Jste to vůbec nepochopili: svině byla Romana...

kafka
05. 04. 2002
Dát tip
ona tě svedla pohledem, mrcha...

Gorgona
05. 04. 2002
Dát tip
CHICHT*

kafka
05. 04. 2002
Dát tip
pokud to ošklivě myslela, pak jí patří ošklivé nařknutí

kafka
05. 04. 2002
Dát tip
eh... neberte mě vážně... mám dneska těžkej den

zvonková
05. 04. 2002
Dát tip
k tomu se nedá nic dodat :c)

kafka
05. 04. 2002
Dát tip
Mě vzbudil svým obludným zpěvem pod okny v pět ráno vožrala... vožrala jeden

zvonková
05. 04. 2002
Dát tip
:c)chudáčku.. my máme pod voknama dvě hospody.. :c)

horák
05. 04. 2002
Dát tip
Nějakej Vašina se mnou taky chodil do třídy, ale už si nepamatuji, jak se jmenoval křestným jménem. Nikdo s ním nekamarádil, protože byl uhrovatej a prděl o hodině - teda jenom rukou, kterou si strkal do podpaždí. Možná prděl i normálně, ale to asi maskoval. Nejseš to ty, (katolíku) sokolíku?

Potvrzuji, že byl Stanislav Vašina (tenhle) krasavec už od kolíbky a nikdy nebyl uhrovatej, já jsem viděla fotky a tak vím, že nelže! A voblíbenej až hrůza je doteďka. Včera jsem zrovna musela poplašňákem vodhánět asi vosum nebo devět týpků, co zvonili dole na zvonek a ptali se, jestli půjde Standa ven a jestli by se s nima nechtěl kamarádit. A takhle je to furt! A to vůbec nemluvím o tom, co dělají žencký...

Dabi
05. 04. 2002
Dát tip
Děkuji za další hezkou , úsměvnou povídku :) ... to se mu ta křivárna dobře vrátila :o)) Můj upřímný t*

Štalingrad
05. 04. 2002
Dát tip
:-))) jako jo :-))))*!!!!

Sama
05. 04. 2002
Dát tip
Já se teda chechtám, kam to tentokrát zaběhlo... až jednou potkám Horáka opravdovýho, utřu mu slzu(a možná i nudli), chudáčkovi nepochopenýmu - ale napřed bych mu to taky dala sežrat!

Čajke
05. 04. 2002
Dát tip
parádní, jako vždy..skvělej nápad..*

Ačkoliv
05. 04. 2002
Dát tip
šmakuje!ještě vylehčit pointu a je to dokonalý!ale co je dneska dokonalý,že?někde sem slyšel:nás,opravdové muže,vzrušují právě ty maličké nedostatky...Samozrejmě se to týkalo ženských,ale myslím,že se to dá uplatnit v širšim smysluŤap!*

Jo, Romana se zachovala presne jako bych se zachovala i ja v te dobe a snad i dnes!!! Ale Tebe je mi taky trochu lito!!! :o) TIP

Jo, Romana se zachovala presne jako bych se zachovala i ja v te dobe a snad i dnes!!! Ale Tebe je mi taky trochu lito!!! :o) TIP

Toxman
05. 04. 2002
Dát tip
Horáku opět tipové dílko... Mám jen jednu výhradu: 32 + 8 = 40, 40 x 30 = 1200, souhlas, ale 40 x 365 = 14.600 !!! což má do půlmiliónu ještě značnou (řádovou) rezervu.

Danny
05. 04. 2002
Dát tip
*****

blbjenka
05. 04. 2002
Dát tip
kiš kiš :o))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru