Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Anděl

13. 03. 2017
1
6
389
 Pokud se dobře pamatuji, bylo to takto:
   V městě kde žiji si někdy po revoluci postavil kdosi, dle všeho bohatý, ohyzdný barák. Bednální stavbu potaženou plechem, evidentně projekt vzešlý z horečnatého snu nějakého zvráceného architekta, obklopuje zahrádka s pokřivenými parohy obskurních kosodřevin mezi nimiž (jak jinak) skví se bazén rozměrů kočičího průjmu. Tato okovaná archa dodnes stojí, a to na jednom z nejblbějších míst které město nabízí - pod úrovní křižovatky mezi dálničním přivaděčem a frekventovanou silnicí, na místě kde hedvábný samet asfaltu vkusně doplňuje rozesranej beton a svinstvo, které z okének fábií vyhazujou nasraní lufťáci stojící v kolonách na věčně ucpané výpadovce. Podle vnějších známek lze s jistotou soudit, že tuto spalovnu obývá člověk moderního typu, člověk který ledacos ví o moderním designu a zároveň mu poměrně slušně i mrdá.
   Když jsem kolem před léty projížděl, povšiml jsem si před vchodem narvaného kontejneru a tento jsem pochopitelně penetroval. Zdálo se, že moderní člověk se rozvádí nebo že se konečně oběsil, neboť kontejner obsahoval prakticky kompletní domácnost, nábytkem hnusných tvarů počínaje a vizitkami konče. Sortiment kontejneru sahal od IKEA po původně drahé a vesměs hnusné věci, vybírané s přihlédnutím k jejich schopnosti blbě vypadat, působit moderně a co nejdříve po záruce se posrat. Mezi vší tou dekadencí ležel pytlounek jako květ jara, jako krásné dítě ve vlčím pelechu.
   Prohlížel jsem si ho nevěřícně.  Jeho jemné tvary zářily z odpadiště a přitahovaly mne dlouho nepoznanou silou."Bože ty jsi krásný!" zvolal jsem nevěřícně.
  Věc měla být původně anděl, výtvarné dílko sešité z látky mělo tvar kužele se zaoblenými hranami. Obdařené tlapatými křidélky působilo vačnaté tělíčko hračky jako něco, co se vznášelo tak dlouho až to spadlo a rozprclo se do dužnaté tykvovitosti. Jiných končetin pytloun neměl, byly by mu možná na obtíž neboť křehká polarita mezi stavem vznášení se a rozplácnutím, tak dovedně zachycená autorem, byla by rušena možností kupříkladu lézti. Takto, beze vší přetvářky a pachtění, připomínala mrtvolka anděla zbytečnost urputné snahy o úspěch, v jeho výrazu bylo možno snadno nalézt odevzdání se situaci s nadhledem kterého by leckdo rád dosáhl.
  Vezl jsem ho domů ve svém orezlém autě s pocitem řidiče sanitky který právě zachránil svého prvního kardiaka. Anděl se válel po sedadle spolujezdce jako kdyby ke mně odjakživa patřil. "U nás ti bude dobře vole, děti už sou velký a nic ti neutrhnou, starý taky pěkně hrabe a na mě se můžeš absolutně spolehnout", konejšil jsem ho. Anděl poulil knoflíky do opěradla a já cítil, že mi věří. 
 
 

6 názorů

clovrdik
27. 01. 2020
Dát tip

dobrý, dobrý ... :-) TIP


tak takhle jo!!! Všema těma věcma fakt trpim !!! Děkuju !!! Má literární tvorba spočívá výhradně na ventilaci variet osobnostího selhání, eštěs vole nezmínil nevyjasněný vztah k matce a frustraci z dlouho tajené homosexuality. Líbíš se mi a rád bych Tě pozval (Říčany u Prahy) na hudební večírek který plánuji někdy v květnu. Vybraná společnost zaručena. 


Debraket
16. 03. 2017
Dát tip

vypravěč je tupec, kterej si plete dekadenci s pokrytectvím, namyšlenec ("poměrně slušně jim mrdá"), majetnickej ("jako kdyby ke mně odjakživa patřil"), bezvěrec ("starý taky pěkně hrabe, takže jí nebude vadit nějakej malej andílek"), úskočnej hyperkorektivní negramota ("jako kdyby X jako by"), lhář ("absolutně spolehnout") a naivní ("cítil jsem, že mi věří").

1. pokud vypravěčem nejsi ty, ale tebou smyšlený charakter, tak doporučuji dotáhnout výše zmíněné vlastnosti do nechutných extrémů. líbilo se mi to, ale ne nijak zvlášť - když už, tak už, ne?

2. pokud jsi vypravěčem ty, tak bys měl začít utíkat


papouch
16. 03. 2017
Dát tip

nic nevynechávattakhle je to přesně tak, jak to má bejt


agáta5
14. 03. 2017
Dát tip

určitě bych popřemýšlela nad těmi dlouhými a jaksi překombinovanými větami. Kratší by občas přišly vhod.  Tlapatý křídýlka, vačnaté tělíčko a dužnatou tykvovitost bych určitě vynechala.

Jinak by se z toho mohlo něco vyloupnout...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru