Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kutnohorská čajovna

16. 03. 2017
1
7
354
Autor
Festinatus

Při návštěvě Kutné Hory loňským rokem jsem měl nutkavou potřebu psát, po opětovném přečtení mám potřebu se o napsané podělit.

Za nestandartní přepis cizích slov se omlouvám, ale myslím, že si ho okolnosti vyžadují.

Chci slávu domu čajového šířit,
jež v Hoře Kutné vítr vůní věje,
jíž chutě jemné jazyk sněžně stříbří,
ač vločky něhu má, přec vnady hřejné.
Po tvrdosti zde nezříš ani stopu,
zde stříbro z lidí horník ještě kute,
sám po prvním či stém loku,
taj tání stříbra v srdci zříš z té chuťe,
pak hravě přidáš k básni žití sloku,
že pu erh, jak má mít, má hutnost hutě,
že woo-long medu výdrž s vůní květů,
že senča srdci dodá hbitost rtutě,
též vodní dýmky zaslouží si větu,
jak drží chuť i dým tam pod lomením,
kde v sklepu stín i lesk spí slohu Góthů.


7 názorů

Tohle mne nenadchlo. Ani obsahem a už vůbec ne formou. Je to báseň jako z přelomu století. Takový Vrchlický... :-D Pardon.


blbjenka
23. 03. 2017
Dát tip

ten "staromódní" způsob vyjadřování zde působí poněkud nepřirozeně, řeklabysem, aneb autor to ve snaze o poetičnost trochu přehnal, aneb souhlasím s rendlem. ale obsahově - atmosféricky je to fajn. byla by to prima náladovka, kdyby to místy nepůsobilo tak šroubovaně


Debraket
19. 03. 2017
Dát tip

strojenost není na škodu, ale myslím, že  jde o nadbytečné inverze typu "ač vločky něhu má"... proč ne "ač něhu vločky má"?

co se týče obsahu, je to jen takový trochu nevzrůšo


Festinatus
18. 03. 2017
Dát tip

Děkuji za komentáře.

Upřímě, nevím co si o nich myslet. Forma je krásná, ale obsah se nepovedl?

Připadalo mi, že forma je v souladu s obsahem, oslavná báseň se spoustou jinotajů a narážek na hornickou historii Kutné hory, výjimečnou kvalitu zdejší čajovny i zdůraznění jednoho z nejpozoruhodnějších jejích rysů a to pravé gotické sklepení s lomenými oblouky. S oslavností měl korespondovat i mírně strojený slovosled obohacený o klasicky oslavnou aliteraci a rovněž pohrávání si s různými významy a fyzikálními vlastnostmi (měkkost coby charakterická vlastnost ušlechtilých kovů a pokus o alespoň částečné charakteristiky čajů).

Ostatně poezie je svým ritmem v principu protikladná próze, pročež je strojenost poezie, obzvláště vázané, její přirozenou součástí a má napomáchat odlišnému způsobu při interpretaci textu, ne?


Gogin
17. 03. 2017
Dát tip

T :)


Debraket
16. 03. 2017
Dát tip

četl jsem s otevřenýma očima a pozvolna jsem přibližoval hlavu - krásná forma, jejíž potenciál je omezen nepraktickým obsahem (- přijde zákazník se špatnou náladou a jednoduše čajovnu pošle do hajzlu. vím, že je to debil, ale... co takhle ho přesvědčit?)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru