Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Souběžně

14. 04. 2017
8
6
694
Autor
PST

Souběžně

I.

RESOLUTIONIS

V prostorovém vidění při abstraktní perspektivě,

sublimujíc emoce, jak zvěř chovajíc se divě,

přetrváme  v dimenzi, jež nám vlastně není známa.

Shrnuto a podtrženo: ty jsi sám a já jsem sama.

II.

SENSUM

V parafrázích pocitů, kde se význam snadno  ztrácí.

náhle  vnímám, že jsi tu, srdce úder stále vrací.

Rozum ovšem brání se, nechce přijmout nový cit,

Tantum una veritas,  cerebri cor afficit.


6 názorů

guy
29. 06. 2017
Dát tip
Ten první verš mi asocioval Ortena: V nazlátlém vidění jsou všechny věci třmínky tma jemně prosvítá a pije noci dech kdo spí je zcela sám stýská si bez maminky a malé stýskání mu šeptá na ústech No, vlastně i tu samotu tam máte oba :)

Ostrich
13. 05. 2017
Dát tip

Vůbec mi to nepřijde neúčelně přeplněné cizími slovy - to "výsměšné" je vůči sobě samému, řekl bych.

Mysl a cit... chápeme, že jsme sami, i když cit chce mermomocí prosadit svou útěšnou verzi, že to přece jen jde i jinak. 


Alenakar
18. 04. 2017
Dát tip

Oceňuji tohle dílko jako zvláštní satirku zesměšňjiící příliš šroubovaný styl některých místních autorů . Tip.


Jasně, že ví. Prostorové vidění, abstraktní perspektiva, sublimace, dimenze, parafráze... na tom není nic extra na znalosti (když pominu tu latinu). Jenže tohle je výrazivo, které by se mělo dávkovat jako šafránu a mělo by k sobě ladit. Přepočítáno na počet slov, máš tady plných 20 % textu jen jako pokus o zvýšení intelektuální hodnoty básně, což se míjí účinkem ve všech rovinách, protože takhle to opravdu nefunguje. Osobně velmi oceňuji básně  s nádechem technična až tajemna vykukujícího zpoza slov kontrastujících se zbytkem obrazů básně.... a to je obrovský rozdíl oproti artilerii náhodného výběru z naučného slovníku. Autor/ka jde třeba správným směrem, jen je třeba tolik netlačit na pilu.


Připomnělo mi to díl Přátel, kdy se Joey naučí používat tezaurus a místo "velkého srdce" napíše "mohutná aortální pumpa"...ach ta poezie :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru