Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Příjmení

13. 06. 2017
3
4
727
Autor
Cimanad

Příjmení

Krásná jsou česká příjmení. Kovář, Truhlář, Tesař, Zahradník - podle profese. Můžete být sebevíc příjmením Truhlář, když o truhlařině vůbec nic nevíte.

Závidím příjmením Šťastná, Veselá - jak to musí být pěkné takovým příjmením se představit. Ale jak moc musí všichni ostatní, hlavně ženy, závidět příjmení Miláčková! Představte si, že na svého manžela voláte /m/Miláčku a všichni se ohlédnou, zvlášť když jste již  žena v letech.To si všichni kolem vás říkají - to je láska. Netuší, že příjmení. Zkuste oslovovat toho svého "Nováku" a všichni se za vámi taky otočí, ale s otázkou v očích, co je to za ženskou, že takhle oslovuje manžela..

Zapeklitá jsou příjmení Petr Petr, Petr Pavel - to si pak vyberte, co je co.

A co pak příjmení z říše zvířat. Nedávno jsem na vývěsce pohřební služby četla příjmení zesnulých a vím, je smutné, když vám odejde blízký člověk, ale musela jsem se začít smát. Vedle sebe visela úmrtní oznámení - Hroch, Ježková a Zajíc. No nezasmějte se takové náhodě.

Asi bych se nechtěla jmenovat Malá, Stará, Šilhavá - to už na mě každý vidí jaká jsem a nemusím mu to ještě oznamovat. Zajímavý jistě je dvoumetrový muž s příjmením p. Malý.

Pěkné jsou i zdrobněliny Petříček, Horáček, Zahradníček apod. Ta jsou taková mazlivá,příjemná.

Když se mi představí p. Povýšil, je mi jedno, že povýšil, je to asi nějaký chlubílek.

A sledujete příjmení v televizních novinách? Mluvčí policie p. Zatloukalová - to se pak máme něco dozvědět. Stejně tak mluvčí VZP p.Tichý.  Mluvčí hasičů p. Netopil, reportér p. Požár, velitel horské služby p. Chlad a další a další.

A co příjmení p. Donesdomová? To nepotřebuje další komentář.

Tak jaké příjmení máte vy?


4 názory

Ještě veselejší je spojení se jménem.

Poskus vyslovit nahlas Silvestr Vrbka. Tomu se rodiče pomstili. :-) /T


Cimanad
14. 06. 2017
Dát tip

Díky, tohle téma je nevyčerpatelné ......


na základce jsem měl spolužáky, kteří se jmenovali Šváb, Zajíček a Veverka...

a v nedaleké nemocnici ordinuje Mudr. Strach...


Gora
13. 06. 2017
Dát tip

Dobře si všímáš...vtipné

Já znala pána, co se jmenoval Rádsetoulal:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru