Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Voodoo tanečnice

18. 06. 2017
7
6
747
Autor
Movsar

Nina

Ponořeni do hlubiny stínu, se sklenicemi v prstech vyhlíželi Ninu. Dva neznámí muži, snad četaři z africké války, cizinci z veliké dálky. Hovořili tiše, jako když se plazí had. A pak přišla. V síťovaných punčochách a s výstřihem na průvan. Nina. Tak podobně k lidem přichází vina. A pak? Příběh k domýšlení.


Voodoo tanečnice

Včera jsem ji viděl čekat na tramvaj na Újezdě. Černoška v brýlích, temná voodoo tanečnice. A dnes jsem ji na stejném místě zahlédl zas. Už s kufrem a zadumanou. Včera ještě z okna hotýlku pozorovala zelené pahorky pražské a dnes je na cestě domů. Nejspíš už nad Frankfurtem na ně zapomene. Ale možná ne.


Petr v rádiu

Déšť rozvoněl stromy. Stoupá to po zdech domu a omamně ukolébává do snu. Z rádia zpívá Petr Muk, na kterého se příliš brzy zapomnělo. V trubkách hučí voda, sousedi smývají milostný pot. Pak na sebe vezmou vůni květů a ulehnou zas k sobě, už ne tak naléhavě. A pustí rádio. A už z něj půjde Bono Vox se svým hitem, Petr bude dávno pryč. Svět není spravedlivý.


Večer

Stojí nad náplavkou a šampaňské pijí přímo z láhve. Holky s vlnami v bocích. Dole to hučí nocí. A dál v Lidické postávají u vchodu homoerotici, čekají na třetího kamaráda a zatím se k sobě mají vesele. Anděl se leskne barvami, fialová je jako nehty nevěstky, která odtud vyjíždí za potřebnými. Tuláci u synagogy se zpíjejí levným rumem, pak se pohádají a poperou. Pak je odvezou. A ve skleněné kanceláři se ještě svítí: to zrovna auditor opřel svou asistentku o monitor… 


Ach ten Bill

Bill Cosby prý sexuálně útočil, říkají v rádiu. V roce 2004, a teprve teď se dočkal soudu. A tak zasedne přísný soudce s porotou po levici, jak Jahve bezlítostný prokurátor, ve svátečních šatech v první řadě Bill se svým obhájcem. Otevřou se staré rány a bude z nich vytékat neřest, které se v právní řeči říká skutek. Stal se skutek? Budou se přít řečníci a povolávat svědky. A u televizí budou v přímém přenosu ženy snít, jaké by to asi bylo, kdyby na ně Bill sexuálně zaútočil.


6 názorů

K3
23. 06. 2017
Dát tip

Pro mě nejhezčí první kousek. To je tak, skládat k sobě správná slova je stejné jako tóny barev a melodií.

Petra jsem nikdy moc neposlouchal, jeho jméno mi moc neříkalo. Pak zemřel a já se zaposlouchal do jeho písniček a zastyděl jsem se. Od té doby vím, že byl opravdu dobrý a jeho jméno nezapomenu.


Movsar
19. 06. 2017
Dát tip

díky, lidi, za navštívení. jsem tu zas po čase rád. a romanovi díky zvlášť za ty informace. je to tak, slov, obratů, vět ubývá, už je jen můžeme varírovat. chystám se přepsat další, tak sand brzy na shedlanou


lawenderr
18. 06. 2017
Dát tip

... nejvíc za Ninu a za večer :)


Gora
18. 06. 2017
Dát tip

Pěkné. Na Petra se snad jen tak nezapomene...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru