Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co je staročeské, to je dobré

09. 08. 2017
6
8
1508
Autor
bixley

V současném potravinářském průmyslu i názvech receptů se ujal nový reklamní trik. Jeho cílem je samozřejmě vyvolat u prodávaného zboží pozitivní konotace. A na co má člověk ty nejkrásnější vzpomínky a tudíž pozitivní konotace? No přece na dětství a na buchty a koláče, které mu pekla babička! A tak se vyrojily různé „babiččiny buchty“ jako po dešti. Jedna autorka receptu například píše: „Ráda vzpomínám na doby, kdy nám doma z pece voněly jemné a nadýchané buchty s domácími švestkovými povidly. Moje babička byla prvotřídní kuchařka a pekařka. Všechno dělávala s láskou sobě vlastní a byla mně skvělou učitelkou a velkým vzorem. Byla to zkrátka Žena s velkým Ž. Obdivuhodná, spravedlivá a laskavá.“

Ale jenom buchty? Ovšem že ne!. Existuje i Babiččin rozvoz jídel po Praze nebo Babiččin ovocný čaj, Babiččin okurkový salát, Babiččin chleba, Babiččin mazanec...

Jenže reklama s babičkou dlouho nevystačila, chtělo to něco nového. Hlavně něco domáckého. Žádná cizota v podobě hamburgerů a proklatě šťavnatých kuřat z KFC. A tak se reklama začala obracet k něčemu typicky českému, a ještě lépe staročeskému. Začalo to zřejmě staročeským trdelníkem, který - jak se dočteme všude možně - staročeský vůbec není, pochází ze Sedmihradska, dnešního Rumunska.

Mimochodem, slovo trdelník ve staré češtině ani neexistovalo! Ve Staročeském slovníku, který na svých stránkách uvádí Ústav pro jazyk český, je pouze slovo trdlo s významem palice a přídavné jméno trdelný - (o rybách) dorostlý k výtěru. Slovo trdelník zachycuje až Příruční slovník jazyka českého vydávaný ve třicátých až padesátých letech 20. století a zpracovávající slovní zásobu století devatenáctého. Nevím, jestli by pražští měšťané ze „století páry“ byli rádi, kdyby o nich někdo řekl, že jsou Staročeši a že jedí staročeské trdelníky.

Inu, hlavní bylo, že lidi na slovo staročeský naletěli a kupují si o vánocích na Václaváku staročeské trdelníky za nekřesťanských šedesát korun. A pokud si chcete o vánocích udělat něco dalšího dobrého staročeského, upečte si staročeského kubu! Toto slovo zná Staročeský slovník jen jako vlastní jméno, žádný pokrm. Příruční slovník kubu charakterizuje jako pokrm lidový.

Ale nechme na chvíli jídlo jídlem. Vyrazit můžeme na staročeský jarmark a shlédnout skutečné středověké šermíře a tance. Je ovšem možné, že i tam vám nabídnou staročeský trdelník. A možná vám prodají i smažený sýr se staročeskou tatarkou.


8 názorů

bixley
22. 03. 2022
Dát tip

Dobře jsi to domyslel. :-)


Je jen otázkou času (a poptávky), kdy se v menu objeví staročeský hamburger, valašská pizza tetky Peléščeny, tradiční gyros z Podkrkonoší, nebo babiččino cordon bleu.


bixley
04. 04. 2021
Dát tip

Ještě že zatím nemáme staročeská auta nebo metro. :-)


Jamardi
04. 04. 2021
Dát tip

To je pravda, slovo "staročeské" je působivé stejně jako "babiččiny" :)


srozumeni
19. 09. 2017
Dát tip
Smažený sýr se staročeskou tatarkou -chi...***

bixley
10. 08. 2017
Dát tip

Díky. Dneska by měli v tývý rovnou psát název pořadu Reklama a v podtitulu název filmu, protože reklamy jsou delší než film.

To staročeské mě štve už delší dobu. V Českém Krumlově jsem byla, staročeská trdla tam prodávali trdlům Asiatům. Těch tam bylo nejvíc. :-)


agáta5
10. 08. 2017
Dát tip

:) během dovolené jsem si po dlouhý době pustila tývý a sledovala pár pořadů včetně čím dál delších relam... nejvíc mě asi zaujala reklama: "silní lidé si vezmou brufen (nebo nurofen...?"  ani ne tak pro to, čím se lidi ládují, když je něco bolí, ale že jsou silní, když si zobnou... to mě rozsekalo :)))  a pak ta expertka na praní... prostě reklamy mě uchvátily svojí debilitou a nějak jsem z nich nemohla spustit nevěřícný oči :)))))

 

jj, trdelník to je věc a ty ceny :)) staročesky ti dává tip babiččin prst :))


Gora
09. 08. 2017
Dát tip

Kdybys, bixley, navštívila Český Krumlov, zjistila bys, že s trdelníky zde obchoduje každé trdlo:-) Máš dobré postřehy.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru