Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Konečná teorie Boha expliqué aux enfants

26. 08. 2017
4
9
426

Jednoho dne se filosofové rozhodli, že odsunou Pravdu, i s Bohem, společně do exilu. Dotak už byla dlouho na indexu nežádoucích, protože kvůli ní byly na světě jenom samý rozbroje. Kdekdo si na ní dělal nárok, kdekdo jí chtěl vlastnit, aby moh jejím jménem ovládat ostatní a nikdo už si nepamatoval, jak vlastně doopravdy vypadá. A tak se rozhodlo, že Pravda pude do exilu a její místo pomalu obsadila Nepravda*. Za tisíc let se velcí filozofové, už trochu zarostlí a prošedivělí, sešli znovu, aby projednali problém s Nepravdou. Kvůli ní byly na světě jenom samý rozbroje. Kdekdo si jí bral do huby, kdekdo jí využíval, aby moh zlikvidovat nepřátele a obsadit jejich místo a nikdo už si nepamatoval, proč se tu vlastně objevila. Tak se učenci rozhodli prozradit lidem, že žádná Pravda, ani Nepravda, nikdy neexistovala, že všechno je jenom metafora, pokus o přibližný vyjádření, který nemůže bejt nikdy přesný, protože výlučná**, striktně racionální logika našeho jazyka, je neslučitelná s logikou našeho myšlení, prožívání a vnímání. A od té doby žili všichni šťastně a spokojeně. Dokud někoho nenapadlo Metaforu zneužít.

 

 

* Podle průzkumu z listopadu 2016 (kromě příslovcí, sloves a citoslovcí) druhé nejpoužívanější podstatné jméno v médiích, hned po podvodu.

** Jestliže A je opakem B, pak platnost A vylučuje platnost B. A naopak.


9 názorů

Pro mě to komplexně vzato není úvaha, ale ten pravdivý podtext, jinak mi to připomíná Williho, jak se vynořuje z hlubin, je to spišejc článek než školní prace, a vtipné na tom je, že pravdu a lžičky nejde vážit...

Podle prof. Cernohradskyho je pricinou vynalez elektriny, to je spolecnej jmenovatel, bez ni by tahle technika nefungovala :)


Norsko 1: Napadla me jeste jedna varianta. Dobry je, ze je min doslovna a vic obrazna a blby, ze je min doslovna!

 

Mojzis sestoupi z hory a oznami lidu, ze se mu v horicim keri zjevil Buh. A kdyz se vrati zpatky nahoru, lidi si zacnou odlejvat zlaty sosky horiciho kere. Mojzis se vrati s desaterem, vidi, ze uctivaj zlaty sosky, nasere se, rozmlati desatero a nektery exemplarne potresta. A kdyz se vrati zpatky k Bohu, lidi si zatim zacnou odlejvat zlaty sosky kamennejch desek.


Alenakar
28. 08. 2017
Dát tip

Tak tak - už dlouho žijeme v době "postpravdivé". Nejvíce k tomu přispěl internet,na kterém už většina lidí falešné zprávy od těch pravdivých nerozliší a také digitální fotografie,která si může dělat s realitou,co chce.


Norsko 1
26. 08. 2017
Dát tip
Není to nějak příliš jasné?

Danny
26. 08. 2017
Dát tip
:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru