Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Selský rozum

17. 09. 2017
2
10
972
Autor
Movsar

Dokument pravděpodobně dělají účinkující více než autoři. Viděl jsem totiž pár dobrých filmů Víta Janečka a Zuzany Piussi. O Selském rozumu to říct nelze.

Ne že bych neměl pochybnosti o úmyslech Andreje Babiše v politice i podnikání. Stavět ale kritiku na tom největším z českých klišé, totiž dichotomie „zdravého venkova“ a „zkaženého města“ je značně nepovedené.

Tak si v dokumentu vyslechneme dojemné příběhy „sedláků“, těch nejlepších synů národa, kteří přijíždějí svými mercedeskami každý týden k „tatovu hrobu“, aby mu pověděli, co se na jejich polích a pastvinách událo, stavějí kapličky a obdivují rukama zdělané seníky, které zlý velkopodnikatel z Prahy podvodem získal a nechává chátrat.

Stali se Janeček a Piussi užitečnými idioty několika zahořklých zemědělců, anebo podlehli mytologii krve a půdy? Jako vzdělaní lidé jistě už slyšeli o tzv. F-scale, tedy testu fašistických tendencí, k nimž patří také shora uvedený spor venkova a města řešený ve prospěch životadárnosti venkova oproti zkaženosti města („Raději jihočeskou selku, než pražskou intelektuálku,“ říkal taky trucovitě v nějakém interview před několika lety Václav Klaus). A tak se argumenty proti Babišovi v dokumentu obracejí proti sobě: Babiš je viněn z totalitárních praktik, ale sami protagonisté filmu se k jejich jménu přiznávají, dokonce k tomu nejhoršímu z totalitních jmen, byť jen nepřímo, skrze svou lebensbornem načichlou lásku k venkovu a nenávist k městu.       


10 názorů

Safián
24. 09. 2017
Dát tip

Souhlasím. Ale zase: takových chrchlů je, (mimochodem, není to výraz spíše patetický?) Třeba takoví slušní západní podnikatelé, kteří tyjí z dětské práce kdesi za horami, dobráci pančující alkohol nebo ti, co melou do těsta plesnivý chleba, což může vést (a taky vede) k nebezpečným otravám. Nebo dokonce lékaři, kteří tě pod "legislativní" záminkou odmítnou ošetřit. Výčet by byl nekonečný.


Movsar
23. 09. 2017
Dát tip

máš pravdu, že to lyrické bylo, ale já reagova ani ne na jeho politickou "dobrotu", spíš na to jeho podnikání. každý, kdo podniká na neštěstí druhých, jejich utrpení, tedy na utrpení zvířat, je pro mě - opakuji, jakkoli lyricky - lidský chrchel.


Safián
23. 09. 2017
Dát tip

S tím, že je Babiš horší, než ostatní. nesouhlasím. Všichni jsou stejní "dobráci". Možná ještě horší jsou ti, kteří za vznešenými ideály, kterými nás opíjejí, skrývají tu nejodpudivější praxi. Mluvit o nějakém politikovi, že je lidské hovado, mi přijde skutečně lyrické. Ostatní snad nejsou?

A intelektová nekondice? On na rozdíl od těch, kteří mají tuto kondici dobrou,ukázal v praxi, že umí. Jeho převaha mě netěší. Ale nevidím nikoho, kdo by ho dokázal korigovat.


Movsar
22. 09. 2017
Dát tip

tak je skutečně veřejným zajemstvím, že klaus je buzerant. :-)


Josephina
22. 09. 2017
Dát tip

to přebalování z ciziny dovezeného nekvalitního zboží a jeho vydávání za český výrobek je u B. známá praktika, u něj, ale asi nejen u něj, ale u dalších českých hrabačů "normální", i ono obecně amorální - co není (zákonem) zakázáno, to je bez skrupulí dovoleno. A co říká kikina o ženách, to je asi úplně jedno.


Movsar
20. 09. 2017
Dát tip

abych to upřesnil. já nepochybuji o tom, že babiš je to nejhorší, co se po roce 90 v české politice objevilo. naprosté lidské hovado a ještě k tomu debil, myšleno svou intelektovou (ne)kondici. jen ta první část dokumentu mi přišla zbytečně lyrická, ty průpovídky o dobrém venkovanovi a zlém měšťákovi byly kýčovioté.


spor venkova a města jsem ve filmu tedy nezaznamenal. zvýraznění jednoho farmáře zřejmě bylo tendenční, ale jádro sdělení vnímám v tom, jaké cíle má ten který podnikatel. že jsou ti pragmatičtí honitelé zisku umístěni někam do vzdáleného města, ve srovnání s těmi, kteří se starají o region, k němuž mají historický vztah, může být shoda okolností, stejně jako důsledek obou přístupů.

vedle toho, ve vícero bodech jde o kontrast rodinné farmy/podniku vs. velkopodnikatelského kombinátu. nejen v přístupu k regionu a k využití půdy, ke způsobuj jejího zhodnocování, ale též v čerpání dotací, což v dokumentu tvoří důležitou linku.

sám bych takové ty antiglobalizační předsudky, kdy dovážení pracovní síly a materiálu z ciziny má být vnímáno apriorně jako špatné, třeba nemusel, ale to už je věc názoru. nedělal bych z toho ovšem spor města a venkova.

stáhnetě si to a posuďte sami (pro ty, kteří to ještě neviděli):

Selský rozum


Safián
18. 09. 2017
Dát tip

Myslím, že jsi trefil hřebík na hlavičku. Podobné mytologie je dnes všude dost. To je právě ten malér, že se proti úmyslům zmíněné strany, které je občan dočista ukradený, nestaví žádná reálná protiváha, ale jen ideologické bubliny, které na první pohled prozradí, že jejich tvůrcům je občan ukradený rovněž.

 Taková selka, pokud si uchovala zdravý rozum, je určitě lepší než intelektuálka.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru