Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kvíčaly (úvod)

19. 09. 2017
2
2
488

Kvíčaly. Co je to za město?

Ve městě, jako jsou Kvíčaly, může kluka jako Mikuláš zajímat jen pár věcí.

V první řadě je to Křovák. Les-džungle, les plný tajemných cestiček a stezek, které se proplétají a křižují a u kterých se nečekaně zjevuje stará lavička nebo nebezpečný skalní útes nad potokem, jehož jméno zní Říčka. Hlavně tady kluk potřebuje mačetu z pořádného klacku, jinak se nikam nedostane. Šlahouny keřů ho nepustí. Trny chňapají po oblečení. 

Hned vedle je park s dětským hřištěm. Pirátská loď odtud odplouvá na pusté ostrovy každých pět minut. O kormidlo někdy bývá rvačka, nejeden pirát pak padne přes palubu. Je tu malá hospůdka - za teplých odpolední zde odkládají svá znavená těla rodiče. 

Vzadu za hřbitovem je smeťák. Je oplocený, ale každou chvíli bránou projede tatrovka se sutí na korbě. Poblíž je sběrný dvůr a ubytovna traktorů. Odtud tito zemědělští obři vyjíždí po rozbité polňačce do akce. Orat, kypřit a hnojit.

Na náměstí pod bimbajícím zvonem kostela sídlí Policie ČR. Na parkovišti postávají policejní stroje a jsou troje: auťák, teréňák a skútr. 

Když pak vyjdete z náměstí malým, úzkým podchodem, ocitnete se na skromném nábřežíčku Říčky. Máte-li štěstí, spatříte otevřená vrata od garáže. Tady čekají hasičská auta - Soňa, Uršula a džíp Arnošt. Takhle si je hasiči pojmenovali.

Na druhém konci města je sídliště obklopené ohromným staveništěm. Jeřáby, míchačky, bagry a stavebníci tu budují nové a nové domy. Z okna malého bytečku v podkroví starého cihlového činžáku se na ně dívá náš hrdina Mikuláš. Sedí na pračce, aby lépe viděl.

Takže je toho v Kvíčalách nakonec dost, co může kluka jako on zajímat... 

 


2 názory

Děkuji za pozorné čtení. Se stylistickými výtkami souhlasím a jsem za ně rád, k pravopisu mám výhradu - čárka za "které se proplétají..." být rozhodně nemá, jedná se o souřadné spojení dvou vedlejších vět :) Větné rozbory mi vždycky šly :)


řekla bych, že je to výborný text, jen řeknu, co se mi zdá upravit, aby byl dokonalý: vyhodit otázku Co je to za město? hned v nadpisu, pak chybí čárka za které se proplétají a křižují, ...

popisy jsou jednoduché pro děti, možná bych je nenechala tak strohé jen v rovině popisu, ale rozvést, co by kluka Mikuláše mohlo na nich zajímat, čím by ho zaujali, co může vidět,, na konci bych vynechala hrdinu, proč? on zatím žádné hrdinství nepředvedl, a to že je hlavní hrdina, musí vyplynout z děje, poslední větu pryč

jen můj názor, jinak super, T*

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru