Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

24-25

Výběr: Můra73, a2a2a, Elizabeta
12. 10. 2017
18
21
2382
Autor
Darmo-šlap
 
Domov důchodců -
zasunula holí
plínku pod postel.

 
 
 
 
Pata vyklouzla
a zase vklouzla
do lodičky.

21 názorů

Umbratica
07. 12. 2017
Dát tip

Haiku je to i ono.atkij. Realita je taková,že každý si vezme z definic jen to,co se právě jemu hodí do krámu a prosazuje takové doktríny,které jsou v souladu s jeho způsobem psaní. Současné české haiku má s tím starým japonským společný jen název a občas ,možná taky těch 17 slabik. - Na tvoje haiku jsem zvědavá.


atkij
04. 12. 2017
Dát tip
Umbratico, dekuju za vysvetleni. Doposud jsem se setkala s pouze mnou evedenou formou. Par ala haiku mam na sklade, tak me to opravdu zajimalo. Polemik o tom, co je a uz neni haiku jsem taky par precetla, pricemz uceleny nazor jsem zatim neziskala. Podruhe diky, ze ses povenovala me poznamce,skorodotazu. Vazim si toho.

Umbratica
04. 12. 2017
Dát tip

atkij,

pokud ti bude stačit moje vysvětlení,tady je :

Roman používá tzv freeform haiku,které je odvozeno od amerických haikařů,zejména od haikařů - beatniků. Myslím,že Romanovým vzorem je hlavně americký básník a písničkář Larry Jaffe. Převzal od něj nejen volnou formu,ale též způsob psaní haiku.  Jistě ti ale odpoví lépe on sám. Objevuje se tu ale poměrně zřídka.


CHT
02. 12. 2017
Dát tip

​anebo jinak: v čem kdo spatřuje ten mýtický přesah? Jsme-li přesvědčeni o nesmrtelné duši, může nás první text "burcovat", je-li vše Dharma, pak je přesahem "všednost" situace a nepatřičnost studu.

proto pořád koketuji v jedné miniatuře s přirovnáním listopadového otakárka k Pax Christi

snad stačilo


CHT
02. 12. 2017
Dát tip

​to neřeš, prosím. já si tvého názoru jinak vážím - včera jsem náhodou narazil na "památečnou" výměnu názorů pod tvou recenzí na jinovatkovu sbírkou černých koní v noci - ale haiku se mi zdá na nějakou přesnou analýzu příliš intuitivní. a ta tedy musí nutně vyznít občas...cimrmanovsky. I když všichni víme, že ta intuice se musí trénovat. 

příklad: kdo jiný by si troufnul nechat cvrčky zpívat lotosovou sůtru než "boží člověk Issa"? A jak bychom to tedy my zde a tady mohli analyzovat?

(s Jitkou atkij jsem si při této příležitosti trochu psal o Romanovi a myslím, že to vzala. Jinak, abych přidal něco sebekritického: většinu svých miniatur na haiku styl jsem seznal nepoužitelnými, přesto něco zůstává. a dokonce i stojím cca za čtyřmi, u nichž se vyskytuje něco jako metafora.)


a2a2a
02. 12. 2017
Dát tip

CHT, mohu-li poprosit o podrobnější vysvětlení tvé poznámky, budu rád.  Přes mnohé konzultace s lidmi kteří jsou v haiku daleko více doma než já, necítím se v jejich posuzování nikdy 100% jistý a  jsem vděčný za každý neotřelý názor. 


atkij
02. 12. 2017
Dát tip
Ani jedno haiku neplnuje pocty slabik versu 5_7_5. Nikdo to zde neresil, tak nevim.

CHT
01. 12. 2017
Dát tip

tak samozřejmě. ještěže ztrojená Á dvojka nevěnuje speciální číslo cimrmanovské reflexi haiku. ale v čechách je vše možné.

dobrá.

inu tedy o prvním nemá smysl nějak polemizovat. A pokud si tu patu v lodičkách vybavím nahou, znepokojivost je nabíledni.


LGarra
07. 11. 2017
Dát tip

Druhou nechápu... snad až díky výkladu Umbratica.


Obě jsou chytlavé. Každá z jiného prostředí ale rychle jsem se přepla :)


agáta5
27. 10. 2017
Dát tip

ráda sleduju redaktory a jejich komentáře, když už nějaký dají :)  můra za první, a2a2 za první a elizabeta za druhou...  

qíčala při prvním čtení první a při druhém čtení druhá, já druhá, umbr první ... takže sumasumárum, obě haiku jsou skvělé :) , první o chlup skvělejší


Elizabeta
26. 10. 2017
Dát tip

druhá! za ni V


Petr.II
16. 10. 2017
Dát tip

jo, ... *


Umbratica
16. 10. 2017
Dát tip

Tip za první. - Je z prostředí,kde se ted' často vyskytuji. U druhého haiku mě napadlo zda nešlo o lodičku Cháronovu.


4U
15. 10. 2017
Dát tip

líbí *


a2a2a
14. 10. 2017
Dát tip

Zatímco druhá mi přijde docela prázdná. První naopak jako velmi obsažená, až mne donutila několik dnů přemýšlet, zda jí ocenit či ne právě pro její beznaděj.  Stále se nemohu rozhodnout, a to nejen v případě tohoto textu, v čem spočívá úloha poezie, zda jen v podpisu skutečnosti či povinnosti dávat naději nebo burcovat.  Musím však uznat, že tento první text splňuje obojí, tedy vyjadřuje skutečnost a zároveň v pozadí velmi burcuje. 


Hrušková
13. 10. 2017
Dát tip

Hlavně že je tam. *


*

Můra73
13. 10. 2017
Dát tip

jsou to senrjú, za první výběr


agáta5
13. 10. 2017
Dát tip

první smutné, druhé inspirativní


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru