Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kuchyňské rozhovory - Hrábě

18. 10. 2017
1
0
504
Autor
Gustavo

Hrábě

(17.10.2017, úterý večer)

(účastníci debaty – Ing. Martinovský, MUDr.Benda, Mgr.Martinovská, František Martinovský, t.č. v tercii na gymnáziu. Na stole talíř polévky, tři prázdné hrnky, skořápky od vlašských ořechů a poprašek polohrubé mouky.)

Ing. Martinovský vchází do kuchyně. Jeho žena sedí u stolu a mlčí.

Ing. Martinovský:"Co je? Co tady tak sedíš."

Mgr.Martinovská:"Tomu neuvěříš."

MUDr.Benda:"Co, čemu?"

Mgr.Martinovská:"Dneska páťáci šli hrabat listí do parku. To bylo strašný."

Ing. Martinovský:"A co jako?"

Mgr.Martinovská:"Oni vůbec neumí držet hrábě! Některý to drží jak hrablo. Vůbec nevědí, co s tím mají dělat. A to jsou páťáci!"

Ing.Martinovský:"Hm, to víš, děti dnes nechodí moc ven. Navíc asi bydlí v Praze v nějakém bytě. Nedostanou se k tomu. A pokud mají zahradu někde v nějakém satelitu, tak tam moc stromy taky nemají, aby se o to nemuseli starat. Tak třeba někteří hrabali listí poprvé v životě."

MUDr.Benda:"To je divný."

Mgr.Martinovská zvýšeným hlasem:"A to si vezmi, že on to nějak shrabe a pak si vezme lopatu, nandá to na ní a pak s tou lopatou jde. A víš kde měl to kolečko? Snad deset metrů. Samozřejmě, že to skoro všechno vysypal. Já myslela, že z nich padnu! Hlavu nepoužívají!"

František Martinovský:"No vidíte? Já umím s hráběma."

Ing. Martinovský ironicky:"No, to doufám. Taky nám trvalo, než jsi to pochopil, ha ha. Navíc jsi gymnazista!" 

Mgr. Martinovská pokračuje:"Nebo další...listí v altánu, ne aby to zametl na hromadu a pak nějak sebral. On to protlačí z toho altánu ven takovou dírou u země a pak to na druhé straně sbírá z trávníku. To nepochopíš! To byla nejhorší hodina v mým životě!"

Ing. Martinovský se směje a rukou smetá mouku do ruky:"Přece to nebudu zametat."

Mgr. Martinovská sedí a mlčí.

MUDr.Benda jí polévku donesenou ze školní jídelny.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru