Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nejsou lidi

10. 11. 2017
3
3
213
Autor
Blogerianka
Nejsou lidi na práci. Prostě nejsou. Zeměkoule je přelidněná, ekologové, sociologové a politologové bijí na poplach a upozorňují nás na tenčící se zdroje a přesto, když chcete sehnat lidi do výrobního procesu, potíte krev, slibujete jim modré z nebe a malujete budoucnost v růžových barvách s duhovými jednorožci. Pokud se vám podaří přesvědčit jednoho človíčka z deseti, aby nastoupil a manuálně pracoval, jdete se z radosti opít. Úřady práce zřejmě zcela lživě tvrdí, že mají spoustu uchazečů v databázi, jinak si nedovedu představit, proč nestojí na každé volné místo zástupy dychtivě se usmívajících milých nezaměstnaných, kteří touží v potu tváře vytvářet hodnoty a odvádět své zdravotní a sociální pojištění do státního rozpočtu na rozkvět vlasti. V současné době, kdy ekonomika stále stoupá, a v televizi jsme ujišťováni o světlých až diamantově zářících zítřcích, jdeme my personalisté hnusně proti proudu a modlíme se za nějakou tu malinkatou krizičku, která by vyvolala aspoň lehké obavy o práci a zastavila by zaměstnanecký turismus. Tímto pojmem označujeme zběsilé přebíhání lidí z firmy do firmy a hledání ideálního zaměstnavatele, který by uspokojil jejich očekávání (vyjádřeno téměř matematicky): minimální pracovní vytížení s nulovým zapojením plus maximální výhody, to vše na ideálních směnách krát nadstandardní příjem. Realita je taková, že v současné době berou firmy kohokoliv, kdo je ochotný nastoupit. Tedy i člověka, který má v zápočtovém listu ošklivý paragraf za limitní hranici alkoholu způsobující téměř kóma nebo tolik hodin neomluvených absencí, že to skoro popírá zákony počítání přítomného času.
 
Když už tedy jako vodníček ulovíte dušičku, obětujete tak zhruba jeden strom a zařídíte veškerou papírovou agendu, velmi neradi pak slyšíte, že dotyčný človíček chce pracovní poměr ukončit a to nejlépe ihned a bez zbytečného obtěžování, protože u sousedů létají pečení holoubci do úst. Pokud už prošvihli zkušební dobu, vynalézavost zdůvodnění jejich nemožnosti setrvat ani o den déle je bezbřehá. Už jsme slyšeli tolik nepravdivých srdceryvných příběhů, že se z nás postupně stávají necitelní cynici, se kterými už ani nezamává informace o vyvraždění půlky rodiny a odvlečení do zajetí té druhé. Mazanější individua zapojí do hry i lékaře a podstrkují nám do zorného pole různá potvrzení od psychiatrů a jiných specialistů, kteří apelují na náš altruismus a uctivě žádají o zvážení možnosti vyjít vstříc při rozvazování pracovního poměru dohodou, neboť dotyčný se zcela nervově zhroutí, pokud budeme vyžadovat ještě týden docházky na určenou hodinu. Taktéž při zdůvodňování absencí jsou některá lékařská potvrzení prostě jedinečná: „při menstruaci zvrací, prosím o vstřícnost“, „vzhledem k rodinnému rozpoložení doporučuji pouze ranní směny“, „omluvte dvoudenní absenci na směnách, při požáru budovy vyskakoval oknem a poté byl událostí otřesen“ atd. Nejnovější finta, jak se spolehlivě vyhnout vůbec pozvání na pohovor a zůstat pěkně v teple v databázi Úřadu práce je zavolat do firmy a do telefonu s gustem vylíčit, že máte epilepsii, obrnu ruky, vysoký tlak, děsivě vyhlížející vyrážku a alergii na všechny známé potraviny plus chemikálie. Pokud personalista řekne, že je mu to líto, ale že pravděpodobně neprojdete vstupní prohlídkou, radostně oznámíte referentce na ÚP, že jste se o práci intenzivně zajímal, ale nemají pro vás bohužel místo – čert ví z jakých důvodů!
 
Když se informujeme u kolegů v sousedních společnostech, je situace všude stejná. Na personalistických dýcháncích se trumfujeme, kdo je v oddělení výroby více v mínusu s počtem lidí a po flašce něčeho ostřejšího si furiantsky dáváme nesplnitelné cíle a uzavíráme sázky o peníze, kdo první sežene aspoň 10 lidí, kteří vydrží minimálně rok. Vystřízlivění je pak o to bolestnější, když si člověk uvědomí, že naposled mu odmítl nastoupit i člověk, právě propuštěný z vězení za vážný delikt s vysvětlením, že má tři nabídky a rozhodne se podle toho, který ze zaměstnavatelů předčí jeho očekávání...

3 názory

Blogerianka
10. 11. 2017
Dát tip

Agáto, taky bych nevěřila, kdybych to neviděla na vlastní oči... :-)


Andělka1
10. 11. 2017
Dát tip

NADSÁZKA JE FAJN...OVŠEM JE TO TAK...


agáta5
10. 11. 2017
Dát tip

chudáci personalisti...:))

píšeš zajímavě, trochu ti sice nevěřím ty omluvenky, ty by nenapsal ani debil snad natož doktor... ale čteš se dobře


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru