Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Narozeniny

29. 11. 2017
2
5
167
Autor
Blogerianka
Narozeniny jsou pro každého oslavou dokončeného roku, zapití úspěšně přežitých 365-ti dní. Každý tento cyklus je završen více či méně ulítlou veselicí, kdy připíjením na zdraví dotyčného systematicky ničíme deriváty alkoholu to své vlastní. Během našeho života se mění intenzita oslav, seskupení osob a následky požívání destilátů a to podle věku, finančních možností a fyzické odolnosti.
Z dětství si každý pamatujeme asi jen určité narozeniny a to snad jen podle množství vytoužených hraček, které jsme dostali. Sice jsme ještě nepili, takže paměť není zastřena černou oponou kvůli množství alkoholu, ale zase už to bylo taaak dávno, že si nevzpomínáme na úplně všechny detaily a podrobnosti. Maximálně nám utkví v hlavě nějaký milník či událost, která nám během oslav způsobila výjimečnou radost nebo naopak trauma. Třeba když nám fungl novou hračku zlikvidoval totálně opilý strejda, kterému v rauši připadalo divné, že darovaná plyšová veverka nemá teplotu lidského těla, proto je nutné ji okamžitě resuscitovat a přitom jí neopravitelně oddělil hlavičku od tělíčka (celoživotní trauma…). Dětské oslavy s kamarády se nesou v duchu velké zábavy pro děti a velkého stresu pro rodiče. Na hlídání máte totiž smečku malých ďáblů, u kterých se vroucně modlíte, aby způsobně seděli a hráli slovní fotbal – v reálu ale provozujou sebevražedné hry typu „přejdi pokoj po nábytku poslepu“ nebo „dostříkni dětským šampusem až na támhletu zeď“, takže po ukončení jen sčítáte škody a s pláčem vypisujete objednávku na nové skříně a jiné vybavení domácnosti.
Narozeniny ve věku, kdy už je povoleno konzumovat alkohol, nabírají obrátky. Jednotlivá výročí si pamatujeme podle úrazů opilých kamarádů, případně podle faktury za poblité taxi nebo pokuty za močení do kašny na náměstí okresního města. S přibývajícím věkem jsou post-pařbové stavy čím dál horší na rozdýchání, člověk už pro jistotu v noci uléhá do postele s přichystaným brufenem, flaškou okurkové vody a rozpustným multivitaminem na nočním stolku, ranní třas a smrtelný bolehlav pak zahání všemi možnými zaručenými prostředky od babských rad až po sofistikované výrobky našeho chemického průmyslu. Dárky v tomto období jsou lehce monotematické – všichni obdarovávají a jsou obdarováváni alkoholickými nápoji, které se liší jen podle oslavencovy odolnosti a stupně závislosti. Od čtyřiceti let výš už na párty začínáme diskutovat o různých lékařských vyšetřeních, která jsme absolvovali, a začínají se objevovat jedinci, kteří se chlubí, že alkoholových neřestí zanechali zcela (dobrovolně či pod pohrůžkou svého lékaře). Tito pak střízlivým okem pozorují dění a pohoršují se nad potácejícími se opilými postavičkami, kterými sami také bývali.
V pokročilém věku se znovu na oslavách vracíme ke konzumaci nealkoholických nápojů. Nikdo už nám stejně nechce nalít, protože při pádu ze židle, který v mládí vypadal neškodně a pobavil kolektiv, si může senior dolámat končetiny tak, že zamotá hlavu i primáři Sovovi na ortopedii. Dárky, které dostáváme, se převážně týkají udržení naší tělesné schránky v co nejpoužitelnějším stavu - kloubní preparáty a lepidla na zubní protézy se na nás smějí téměř z každého balíčku, vitamíny nám cpou všichni příbuzní po kilech a léky na prostatu nebo ochranné pomůcky proti inkontinenci už dostáváme prakticky místo bonboniéry.
 
Vzhledem k počtu dní v roce a počtu lidí na zeměkouli si musíme uvědomit, že každý den je vlastně jedna velká narozeninová párty, kterou bychom mohli hromadně zorganizovat asi tak pro 19 miliónů lidí. Původně jsem myslela, že bych tím mohla vyřešit světový mír, ale poctivě přiznávám, že při hlubší analýze mi došlo, že 19 milionů oslavenců bude mít asi dost široké opilé příbuzenstvo, které by pohromadě mohlo v deliriu napáchat větší škody než atomová zbraň.    

5 názorů

agáta5
29. 11. 2017
Dát tip

:)) pobavilo - svižně napsaný, s jemnou dávkou nadhledu, to mám ráda

já dostala hlínu.. ne na hrob, ale na keramičení .. a vykrajovátka kolečka.. poslední roky, čím jsem starší, tím lepší dárky dostávám... asi si o ně umím už říct :)

tobě velkej tip

 


Gora
29. 11. 2017
Dát tip

Vzhledem k tomu, že narozky se týkají každého z nás, je námět pro čtenáře zajímavý. Závěr pozvedl takové ty banální, očekávatelné narozeninové příhody, které vypisuješ. Jinak by to byl takový celoživotní souhrn:-)

Pěkné fejetony zde píše nick kuča, vtipná díla má např. Květoň Zahájský.


Gora
29. 11. 2017
Dát tip

Díky, jdu na to:-)


Blogerianka
29. 11. 2017
Dát tip

Lepší? :-)


Gora
29. 11. 2017
Dát tip

Vadí mi to písmo...četla bych, ale nějak to nejde:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru