Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Modlitba legie

12. 12. 2017
9
13
1152
Autor
Dodola

Mark 5,5-9

 

 

 

Jsou světy

kde slunce nesvítí

ani v nejpalčivějším žáru

krajiny Gadarenské

když po stém odrazu od dna 

                    bezedna

zuby kamení

ohryzují zaschlou krev

nitrolebí hrobu      

               

tehdy je čas na polední modlitbu:

Kriste Ježíši, synu Boží

co je ti po mně

při Bohu tě zapřísahám

odejdi

 

 

 

 

 

 

 

Mé jméno je Legie, neboť je nás mnoho


13 názorů

supizmus
11. 01. 2018
Dát tip

uuuuf, Ty jo, drsné!


zvedavec
18. 12. 2017
Dát tip

hm, čojaviem, to, čo odznelo v relácii (vypočula som si časť), pripadá mi  ako také rozumovanie, tým sa ja príliš nezaoberám. Pre mňa množstvo slov, ktorým nerozumiem. A to som katolíčka.

Z čoho vychádzam, je to, že verím Bohu, dôverujem mu. A to je všetko. 

Katechizmus neštudujem. Články viery vlastne tiež nie, i keď boli časy, keď áno. Tiež v týchto veciach nachádzam protirečenia, ťažko sa tu hľadá pravda a hlavne spravodlivosť, či láska. Verím, že v Bohu protirečenia, nespravodlivosť a neláska nemôžu byť, a teda domnievam sa, že tieto veci sú len našou nedokonalou snahou popísať niečo, čo nás presahuje. Naše nepresné vysvetlenie. Rozumovanie. Súhlasím, je tu množstvo absurdít. I keď možno sa aj mýlim v tomto hodnotení, ale vidím to tak. 


Dodola
18. 12. 2017
Dát tip

Tak to máš podobnou představu jako Umbratica. Dík za Tvůj úhel pohledu.

Já ale narážím ještě na něco trochu jiného. V tomto videu -

https://www.tvlux.sk/archiv/play/7378

se říká: "Buďme rádi, že jsme nebyli stvoření tak dokonalí, jako andělé. Protože jsme nepadli tak hluboko (jako oni), aby nám už nebylo pomoci".

Zajímala by mě jedna věc: čím jsme se o to zasloužili, že jsme nestáli tak vysoko? Jsme hodni vykoupení (na rozdíl od andělů) jen proto, že jsme byli stvoření, jako horší?

V tomto světle zeje v křesťanské ideologii hodně velká díra absurdity.  

 


zvedavec
18. 12. 2017
Dát tip
Zdravim Ta, Dodola. Rada by som ponukla moj pohlad na ten biblicky text, vnimam ho trochu inak. Predstavujem si, ze svojimi cinmi vytvarame snad aj nejake silove pole, ktore mozno po nas na zemi ostava. Kazdy z nas nejake, dobre, ci horsie. A to by mohla byt tiez nejakou tou Legiou, ktora sa zhromazdovala na mieste, kde ludia koncili svoju pozemsku put. To lepsie, ale aj to horsie tiahne jedno k druhemu. A clovek spolupracuje s tym, co mu je blizke. Jezisa vsak oslovil najprv clovek, nie Legia. Bol uz zotroceny, no zdalo sa mu ze bude mu lepsie, ak vsetko ostane tak, ako zil. Ako to ja vidim, Jezis si ho nevsimal a dalej komunikuje s tymi zlymi silami a pre dobro cloveka ich vyzenie.

Umbratica
18. 12. 2017
Dát tip

Démony máme většinou jen sami v sobě. Až když si uvědomíme ,že jsme jen figurky řízené těmito démony a že námi karma hraje svoji velmi složitou hru, až pak se octneme na prahu svobody. Ale jen na jejím prahu.


Dodola
14. 12. 2017
Dát tip

Umbratico, ale ten démon (démoni) o nic neprosí, naopak, v Mark.5,5-8 je "co je ti po nác... netrap nás". Ve skutečnosti narážím na křesťanskou doktrínu o věčném zatracení, která odepisuje tvory až příliš snadno a s lehkým srdcem a dokonce snad s jakýmsi zvráceným uspokojením. Bez ohledu na to, jak je tato otázka ve skutečnosti citlivá a složitá. 


Umbratica
14. 12. 2017
Dát tip

Saint Exupéry kdesi přirovnává Boha k mlčícímu kameni.

Není ale chybou neustále se obracet k bohu a o něco ho prosit,nebo mu dokonce něco vyčítat ?

Pokud totiž věřím v karmu věřím v jakýsi neosobní systém,který je spravedlivý právě proto,že to není nějaká osoba s nějakou vůlí,nějaká osoba,která by se mohla rozhodnout tak nebo onak.

Tip za biblický námět k přemýšlení.


Však já evangelia znám. Ježíš, tuším, vyhnal démony do stáda vepřů, které se pak vrhlo střemhlav ze skály do moře.

Toto místo v evangeliu má jistě svou působivost.


Dodola
13. 12. 2017
Dát tip

Legie je především jméno démona (démonů), kteří sužovali "bydlícího v hrobích". Jejich komunikace s vymítajícím Ježíšem skutečně působilo jako jakási modlitba naruby. Nikdy jsem nepochopila, jak může démon děsící se Boha použít formulku "při Bohu tě zapřísahám". Jakoby byla smazána znaménka plus a mínus. Cožje pochopitelně trochu heretická myšlenka (úmyslně). Dík za čtení.


Působivá modlitba. "Legie" se jmenovala také jedna epizoda Červeného trpaslíka. Bohužel si nevzpomenu na žádnou hlášku z tohoto dílu. Tip.


Gora
12. 12. 2017
Dát tip

pardon, překoukla jsem se...


Dodola
12. 12. 2017
Dát tip

Díky Goro, je tam "bezedna". Dobrou


Gora
11. 12. 2017
Dát tip

Docela drasťák...od dna a ode dna bych dala pryč...třeba - když po sté zuby kamení...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru