Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

kapitola xy

12. 12. 2017
4
10
435
Autor
chors
 
 
Její první zkušenost s milováním byla rovnou i poznáním, že ta energie je ve své podstatě odosobněná. 
 
Svlékla se, protože jedině tak dovedla vnímat ostře, v tu chvíli. "Vezmeš si mě teď?" 
 
Přijal ji, ale nevzal. Poznal ji lépe, než kolik o sobě věděla sama a postupně ji naučil, že není nic výjimečného na tom, že je to právě ona. 
 
"Proč se mnou chceš být?" měla  sklony se ptát, dokazovat se. 
 
"Hřeješ." odpovídal. A ona to brala. Zen v jeho primitivní podstatě. Tao. Život a smrt v jediném slově. Dokonalý smysl vztahu.
 
Určitá oblast vlastních zdrojů tím byla okamžitě a účinně dostupná, nikdy zotročená, nikdy podřízená. Pokaždé ukazoval dál, než kde stál sám. Na magnety, turbíny, hliníkové kvádry, hodinky a jiné ženy, vlastní hrdinky, vynikající prostá jídla a při loučení říkal "Polepši se."
 
Kterýkoli rozměr tedy pro ni nebyl jedině určující. Bylo kdykoli možné vzdát se vlivu, kontroly. Kdykoli upřít plnou pozornost smysluplným směrem, v danou chvíli. 
 
Naučila se to dokonale, jako kdyby to bylo odjakživa její vlastní součástí. Nedalo se později už rozpoznat, kde končí vnitřní nastavení a začíná práce s informací zvenčí. A kdo
by se taky na to ptal.
 
Rozvoj vnímání se odehrával násilně. Přijmout realitu vjemu, nechat rozeznít všechny možnosti v prostoru mezi hlavou a břichem - a kousek nad - a kousek pod -, a pokračovat po dříve zvolené stezce. Důsledně. Setrvačností střely. Přísně střežená bojiště umožňovala ve vlnách vstoupit na místa, kde všechno dávalo smysl. Nebylo čeho litovat. 
 
Obrátit prsty myšlenek naruby přímo v kloubech, pozměnit rastr zorného pole, nadechnout se a pokračovat.
 
Svoboda byla vždycky jen nástroj. Pokaždé ukazovala dál, než sama na sebe. Na radost zpřístupněnou všem, na zázraky blízkosti, povzbuzení i nakopání do zadků. Na práci. Masáže a milování. 
 
Na smrt. Vždycky.

10 názorů

cvrcka
07. 03. 2022
Dát tip

oo, tak tady měl někdo ještě velmi naivní představy o literatuře :) ;)


cvrcka
15. 04. 2021
Dát tip

Hmm? Ale ale....podivejme....


chors
16. 12. 2017
Dát tip

Vigan, děkuju za pěkné slovo, tip. 

qíčalo, cítím to tak, že způsob, kdy předložím čtenáři informaci, jako kdyby už měl vědět, o čem přesně je řeč, je jeden z nástrojů vznikání vztahu, který je pro čtení vícestránkových textů klíčový. 

Nemám zdání, zda se mi to podaří. Z mého pohledu je to rafinovanější způsob vzbuzení zvědavosti, než když na závěr výseku nakousneš dramaticku situaci. Ale jsem začátečník. Je to jen pocit. 

mND, laserovým okem skenuješ mé předpoklady? Tak schválně.. nadšení je skvělý motor.


mND
13. 12. 2017
Dát tip

Pro tvůj styl mám pochopení, ale způsob práce používám stejný NAPROSTO. Považuju ho dokonce za takřka jediný správný. Příklad: Fricek Nýčojc asi opravdu napsal první díl Zarathustry během deseti dnů. Z pozůstalosti je ale JEDNOZNAČNÉ, že poznámky a zkušební verze piloval leta. Ať tě psaní baví! Někdy spěchej, někdy si počkej, však to cítíš sama. Při tvých předpokladech bude výsledek stát za to, to je taky jednoznačné:). 


chors
13. 12. 2017
Dát tip

Děkuju moc za komentáře, budu to dál rozvíjet, mám nachystaný materiál, ale dlouho jsem nepsala, tak budu ráda za připomínky a také to nebude každý den, protože se chci soustředit na spojování více linií a více vrstev.

Jak to dopadne, to ještě netuším a myslím, že ve výsledku budu pak míchat s pořadím textů. 

Začínám volněji a věřím, že se mi snad podaří dostat se i "k tělu" :) - myšleno víc na dřeň konkrétních momentů - ačkoli se to musím trochu učit.

Takže díky ještě jednou!


mND
13. 12. 2017
Dát tip

Mám pro tenhle styl pochopení. Líbí se mi uvažovat o podobných věcech. Spojovat, pak si zas užívat nových otázek. Přijde mi ale, že abych udržel pozornost s „teorií“, měl bych být průběžně vytrháván něčím konkrétním, až primitivně zjednodušujícím. Nebo provokativně osobním. Ale to už příliš srovnávám se sebou, vím to. Piš.


Danny
12. 12. 2017
Dát tip
Zajímavé. Docela i hluboké. Četlo se jedním dechem. Dám Tip a je-li to skutečně "na pokračování", těším se na další díly.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru