Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zimní slunovrat

20. 12. 2017
17
21
1440
Autor
Dodola

 

Hmota prý obsahuje život

už když je mrtvá

jinak by se přece nestvořila

 

formujíc in formace v jádro

s nejasným poločasem klíčivosti

jen(že) klíče vězí pod mrazivou krustou bezdeší      

v krystalech aktivovaných sluncem

ale necitlivých na bolest a jiná aktuální hesla

 

kam se poděl náš svět…

obzory měsíčních a neptunických krajin

nemizí ani s přituhnutím soumraku

a doteky prázdna sněží tak pokojně a smírně

do soutoku nebe se zemí

 

hmota prý obsahuje život

už když je mrtvá

pohřbená v pupenech a kuklách

neútočištích    sebeodevzdání

zejících z černobílé krajiny

 


21 názorů

Dodola
05. 01. 2018
Dát tip

CHT - kéž bys měl s tou hmotou pravdu. Dík za odkaz.

Umbratico, bohužel jsem se T. Chardinem ještě neprokousala, ale určitě by to byla zajímavá diskuse.


Umbratica
02. 01. 2018
Dát tip

Zvláští - chtěla jsem ti taky napsat něco o Teihardovi de Chardin,ale ChT mě předešel.  Tak bych tedy jen dodala,že sdílím Chardinův názor o negentropii a myslím si,že druhé věta termodynamická neplatí.


CHT
23. 12. 2017
Dát tip

​hmota není nikdy mrtvá. Chardin a jeho velechvála.

ano, panteismus. a ten nemůže popřít ani zarytý monoteista - platí dogma, že "když už Bůh, tak všechno ve všem, ae taky Někdo nad vším. Vším". Mám to ověřeno.

Což ovšem v paxi padá .... selháváním praxe všech možných vyznání. Naštěstí je lidský faktor skutečně pomíjivý, i když planetu zničí snadno.

Pripjať.

"Co ještě stojí za podívání?

Pro přírodovědce například nedostavěné chladicí věže k pátému a šestému reaktoru. Protože právě k nim se stahují ti vlci. Najdete tam strašnou spoustu kostí a lebek zvířat, které si tam natahali. Protože když večer utichne cvrkot od lidí, je to doopravdy krásně opuštěné místo. Anebo moc pěkný pomník zasahujícím hasičům. Prý je to jediný opravdu upřímný pomník. Nebyl zaplacený z cizích peněz, ale z toho, co vybrali přímo přeživší kolegové hasiči. Není nijak estetický, ale říká se, že jednotlivé tváře jsou modelované podle skutečných obličejů, tak jak je kamarádi znali.

Zdroj: https://xman.idnes.cz/cernobyl-to-je-ted-spousta-zelene-losi-a-vlci-smecky-rika-zoolozka-1cs-/xman-rozhovory.aspx?c=A160706_184233_xman-rozhovory_fro"


Dodola
21. 12. 2017
Dát tip

Zvedavec, obojí je správně:) Příroda je (zdánlivě) mrtvá a v době kdy se začínají konečně prodlužovat dny, přijde paradoxně ta nejtužší zima, udeří největší mrazy. Skrytý život musí přečkat ve svých chatrných útočištích s nadějí jedna ku... těžko říct kolika, ale někdy je to skóre dost bídné.


Dodola
21. 12. 2017
Dát tip

Umbratico, já s tebou souhlasím, život (energie?) stvořil "mrtvou" hmotu, ta stvořila život na vyšším stupni organizovanosti, dál se necháme překvapit :-)

Tím názorem na hledání "zvláštní poetiky jaksi vesmírně mrazivé a monumentální" jsi mě velmi potěšila, přesně takovým dojmem působí zimní příroda, zvlášť na horách, kde se stromy mění v ledová sousoší a krajina opravdu vypadá jak z jiné planety. Až člověk nechápe, jak to ta fauna i flóra může přečkat (většinou) bez úhony. 


Dodola
21. 12. 2017
Dát tip

a2a2a: díky za kritiku. Změnila jsem to na "i když je mrtvá", to mrtvá v uvozovkách, protože to je často používaný obrat (mrtvá hmota). Jak píšu Atkij, bylo to myšleno ve smyslu, když je "ještě" mrtvá, ještě nevytvořila život, ale latentně ho obsahuje. V poslední sloce ve smyslu "zdánlivě" mrtvá.

V třetí sloce jsem to změnila na doteky prázdna, jestli to ovšem nebude ještě kýčovitější. Divím se, že zrovna v poslední sloce se ti jeví plynulost vnímání narušená, mně drhne spíš druhá sloka, ale neumím to odstranit.Možná je to i tím přechodem od filosofického k poetickému jazyku, ta poslední sloka měla oba ty jazyky sjednotit - no snad příště se povede líp. 


Dodola
21. 12. 2017
Dát tip

Březňáku, Evži, Atkij, díky

Atkij, mělo to být ve smyslu "ještě" když je mrtvá. Podobně jako se dá říct: "dítě má tvůrčí schopnosti, už když je malé".


Dodola
21. 12. 2017
Dát tip

CHT, dík, ale jsem bohužel trochu jednodušší člověk, musel bys na mě polopatičtěji :-/

Ta minutová hra byla dobrá, ale v souvislosti s tou láskou, která "sebe sama... zapře" (proč?) bych ten komentář čekala pod jiným svým výtvorem:)


zvedavec
21. 12. 2017
Dát tip

hm, zimný slnovrat Ťa inšpiroval, alebo je to o ňom?  V tom druhom prípade sa trochu chytám, ale skôr sa strácam :)

 


Umbratica
21. 12. 2017
Dát tip

Mám,jak se dříve říkalo,idealistický světový názor a tak si naopak myslím,že život obsahoval hmotu ještě před tím ,než hmota fyzicky vznikla asi tak jako počátek v sobě nutně obsahuje konec. - Ale to by bylo nadlouho.

Dávám tip za hledání velmi zvláštní poetiky jaksi vesmírně mrazivé a monumentální.


a2a2a
20. 12. 2017
Dát tip

Snažím se nalézt v básni něco pozitivního, tím jistě bude, že se snažíš o víc než popis, že se snažíš dokonce obejmout svět. Proč ne, určitě je to pro lidi zajímavé, ale má to úskalí, jestliže to chceš vyjádřit poetickým jazykem. A zde jsi podle mého názoru poněkud nedotáhl svou snahu o zajímavé myšlenky i vyjadřovací prostředky. První dvě sloky jsou hodně v zajetí spíše filozofického než poetického jazyka. zde se mi také namísto ...už... vnucuje spíše ...až...., ale nepronikl jsem nejspíš do souvislostí. Třetí sloka naopak vyznívá poeticky, až lyricky, třebaže spojení ...doteky ticha... se mohou zdát kýčovité, mi to však nepřekáží. Poslední sloka je tak napůl - poetická i filozofická. Na to vyznění, jazyk je zřba dbát. Sympaticým rysem, ale zase s otazníkem, je tvá snaha o netradiční výrazy ,,,,bezdeší...neútočištích...sebeodevzdání. Je vidět, že chceš svůj výrazový jazyk obohatit a to je dobře, avšak podle mého vnímání je třeba s těmito výrazy šetřit, poněvadž narušují plynulost vnímání, jako by to byla kůstka zaskočená v krku. Ošem za tvůj přístup k pojetí tip.


atkij
20. 12. 2017
Dát tip
Hmota prý obsahuje život už když je mrtvá ... Mam dojem, ze chapu, co chce autorka sdelit, ale takto poskladana veta mi nedava logiku. Nemelo by byt ve smyslu ... i kdyz uz je mrtva? Jen otazka. Basen pekna. Soutok nebe se zemi ... ale jo, zvyknu si. Taky mam obcas potrebu skoroklisatek. Nekde proste sedi.


Některá slova mě zprvu rušila, ale jinak dobré. Chválím soutok nebe se zemí. Tip.


CHT
20. 12. 2017
Dát tip

​Ty chceš tlesknout jednou rukou? To je ale jednoduché. 

Inspirace.

A i jinak záleží na úhlu pohledu. To není relativimus, to je fakt. Intelekt dokáže pošpinit vše, láska ale sama sebe...zapře?

P.S: Včera o tom byla minutová hra na Vltavě a já lituji, že moje hry jsou....pětiminutové.


Dodola
20. 12. 2017
Dát tip

Hm, to mě nenapadlo... dik


Lerak12
20. 12. 2017
Dát tip

Super. Ja si spíše kladu otázku, jestli ten svět nemizí v nás... Hezké!


Dodola
20. 12. 2017
Dát tip

Díky Goro, ještě popřemýšlím


Gora
20. 12. 2017
Dát tip

Krásné obraty...nejvíc mne oslovuje druhá a třetí sloka...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru