Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pohřeb Boha

03. 01. 2018
7
28
852
Autor
Ozzozorba

Dýchám pomalu, abych šetřil energii. Jsem jako plaz, který nehybně leží na slunci. Nasávám energii. Mohl bych se lehce přehřát. Najednou mně to došlo. Bůh zemřel.

Pomalu se oblékám a jdu mu na pohřeb. Obřad se konal v nedalekém lese, uprostřed mýtiny. Když jsem přišel, viděl jsem na palouku něco málo zajíců, pár vlaštovek a jednoho srnce. Čekal jsem, větší počet účastníků obřadu; zemřela přece tak známá osobnost. Na kraji lesa přicházeli ještě medvěd i s medvědicí a několik divokých prasat. Na pohřbu jsem byl jediným člověkem.

Slunce natahovalo ohnivý krk zpoza mraku, aby mu nic neuniklo; musel jsem si sundat sako, jinak bych se koupal ve vlastní šťávě. Na obloze se objevily ještě tři hvězdy.

Obřad započal. Vítr se opřel do okolních stromů a rozehrával tak šumivou hudbu. Vysoko na nebi kroužili supi. Větřili pohřeb, ale neviděli nikde tělo. Asi nás měli za blázny, a tak odletěli pryč.

Zvířata se na mne tak podivně dívala, a já pochopil, že se ode mne očekává pohřební řeč. Trochu jsem si odkašlal a předstoupil před katafalk.

„Děkuji ti pane Bože, že jsi nás až doposud opatroval, odpouštíme ti vše zlé a vzpomínáme na to dobré, které jsi za svůj život vykonal. A nebylo toho málo! 
Na jednoho boha toho bylo možná až příliš. Byl jsi na všechnu práci sám, protože nikdo jiný ji za tebe udělat nemohl. Teď spočíváš konečně v pokoji a míru. Amen.“

„Amen“ zamumlali zvířata. Vítr zašuměl.

Připluly plačky v podobě těžkých mraků a snesly letní déšť, který představoval slzy. Krůpěje byly opravdu slané.

- Měl dědice? Ozval se hlas.
- Měl jediného syna, ale ten už je dávno po smrti. 
- Komu tedy odkáže svůj majetek? 
- Nenašlo se u něho nic, co by stálo za to. Vše co měl, už dávno před svou smrtí rozdal. 
- Tedy nebudou problémy. To je dobře.

Amen.


28 názorů

Ozzozorba
25. 01. 2018
Dát tip
Lakrov - ano, člověk se utápí v komplikacích a zauzlovává už tak zamotanou podstatu všech věcí. Umbratica - souhlas, ano je to přesně tak.

Lakrov
23. 01. 2018
Dát tip

 Přišlo jich málo, protože si život tak nekomplikují, jako my, zvířata.  A my s přitom -- někteří -- myslíme, jak si jej usnadňujeme.  Tip.  


Umbratica
22. 01. 2018
Dát tip

Lidé jsou ochotni vkládat adaptační energii pouze do toho,co je pro ně doopravdy důležité.Bývá ohromný rozdíl mezi tím,co lidé říkají a co dělají.Jaký člověk je , se dá poznat jedině podle jeho činů.Někdy bývá ovšem velmi obtížné pochopit , jaké motivy ten nebo onen čin vyvolaly.


Ozzozorba
18. 01. 2018
Dát tip
... psychologické drama. To co vnímáš je jen slupka.

Umbratica
18. 01. 2018
Dát tip

Ano,v jistém směru někteří z nás mohou být strůjci svého osudu,pokud třeba jsou mladí a zdraví a nemají žádné závazky. Mnohým je ale osud předurčen třeba už tím,do jaké rodiny se narodí nebo tím,že se narodí s tělesnou vadou atp. Každopádně můžeme vždy svůj osud ovlivňovat jen v určitých mantinelech. Poro někoho jsou ty mantinely velmi blízko u sebe.


Ozzozorba
15. 01. 2018
Dát tip
... ach, taková myšlenka? Všichni jsme strůjci svého osudu, jen někteří to nevědí.

Umbratica
15. 01. 2018
Dát tip

všichni jsme nemocní Ozzy,jen někteří to ještě nevědí.


Ozzozorba
15. 01. 2018
Dát tip
Freud se nikdy nezabýval zdravými jedinci. Psychoanalýza je jen pro nemocné. Kdyby zkoumal ty zdravé, pomohl by lidstvu mnohem, mnohem více. Takto osvětloval jen chudobu lidské duše. Distribuce bolesti a smutky.

Umbratica
15. 01. 2018
Dát tip

Tak bych to taky neviděla. Freud udělal první krok k tomu,aby mohla věda psychiku vůbec nějak uchopit. Hned po šamanech a vymítačích d'ábla byl taky první,kdo dokázal léčit duševní poruchy.


Ozzozorba
12. 01. 2018
Dát tip
Jung byl lepší než Fred. Žák překonal svého učitele. Ano šel dál k duchovnu, ale před skokem do propasti Prázdnoty se otočil a šel zpět.

Umbratica
11. 01. 2018
Dát tip

Ale tak,jak to líčíš, to vůbec není. Jungovi krátce před smrtí bylo úplně jedno,že zveřejňuje své mystické prožitky,které ho vědecky znemožní. A taky si nemyslím,že stavěl na rozumu. Naopak vnesl do Freudova pudového pojetí psychiky duchovní aspekt. Byl také odborníkem na tarot a na knihu I t'ing, což by byly pro racionalistu věru podivné záliby.


Ozzozorba
09. 01. 2018
Dát tip
Jung je super, ale pořád je to jen analýza založená na rozumu. Nehmotné se analyzovat nedá, dá se jen prožít. Jung se bál jít dál, až k rozpuštění sebe sama, ve kterém nezůstane jediná myšlenka. Poslední vibrace se natáhne do nekonečna.

Umbratica
08. 01. 2018
Dát tip

Proč si myslíš,že se Jung něčeho bál ? O tom ,že by se bál nějakých jogínů nic nevím,ale nečetla jsem celého Junga. Pro mne je setkání s Jungovým dílem naprosto rozhodující. Už před mnoha lety mne fascinovalo jeho poznání,že neplatí základní teze Johna Locka,že totiž "nemůže být v mozku to,co předtím nebylo ve smyslech". Jung a Konrad Lorenz dokázali,že naopak nejen mozek lidí ale mozek zvířat je už po narození plný obsahu. Materialisté to museli akceptovat a mluví dnes o jakési komické "buněčné paměti".


Ozzozorba
08. 01. 2018
Dát tip
C.G.Jung strávil několik měsíců cestami po Indii. Přímo hystericky se odmítal setkat s vyhlášenými jóginy (mystiky). Proč se bál? Protože by se jeho psychoanalýza zhroutila. Co by analyzoval? V mystikovi rezonuje jen Prázdnota a té se bál.

Umbratica
08. 01. 2018
Dát tip

Já si nemyslím,že by se C.G.Jung bál smrti. To se spíš bál vyjadřovat své kontroverzní mystické názory na veřejnosti. Jak stárnul,začal naopak psát např o vých mimotělních prožitcích. Pokud má někdo už za života zážitky,při kterých astrální tělo opouští tělo hmotné,pak smrti ani bát nemůže.

Před druhou světovou válkou studoval C.G.Jung intenzivně sny na početném vzorku pacientů. Právě tehdy zjistil,že ve snech lidí ožívají starogermánští bohové,které ti lidé vůbec neznali. A nejen starogermánští. Například také indičtí.


Ozzozorba
04. 01. 2018
Dát tip
Nietzche: Starší je radost ze stáda než radost z já. Kdo chce zrodit tančící hvězdu, musí mít ještě chaos ve svém nitru.

CHT
04. 01. 2018
Dát tip

​volně parafrázováno z doslechu:

Bůh je jediná bytost, která pro získání moci nemusí ani existovat

​(už kdesi v jiné diskuzi, k dílu kolegy Nevímužkterého, jsem prohlásl, že je sporné si Tamto představovat jeko nějak Extra osobní. Šlo o otázku Posledního soudu. A ano, praxe, životní zkušenosti mi to potvrzují: kdo vytěsní - viz Freud a spol. - svědomí za života, toho "Soud mine". Potvrzeno zpovědníky - ti mi sdělili, že když svíčková babka pomluvy necítí jako hřích, nemusí se z toho zpovídat a přesto je svátost platná. Nevěřím tomu

Ale to jde o "malé věci". Dostojevskij ví víc. Lze vytěsnit vraždu? Lze ji racionalizovat. Opět praxe a ...Freud. Mmch: je lahůdkové vědět, že křesťan Jung žil skoro v bigamii, kdežto Žid Freud byl až úzkostlivě konzervativní. 

Čtěme Roberta Wrighta!!)


Ozzozorba
04. 01. 2018
Dát tip
C.G.Jung se bál smrti, tak jako jeho učitel Freud (ten byl přímo hysterický). Dostojevskij: "Kdyby bůh neexistoval, člověk by si jej rychle vymyslel." Lidé boha potřebují asi tak, jako děti potřebují plyšového medvídka. Podle mne je bůh nástroj, o který se člověk může opřít. Nic víc, nic méně. Může jít taky o halucinaci. V mysli je možné vše.

CHT
04. 01. 2018
Dát tip

​Pokud by to někdo pochopil, pak bych tvrdil, že je to právě zrovna taková "farářská promluva".

Jaká zvířata, jací dědicové, jaká "práce"? 

Paradoxně se mi nejvíc líbí "Připluly plačky v podobě těžkých mraků a snesly letní déšť, který představoval slzy. Krůpěje byly opravdu slané." Asi jsem pořád sentimentální, asi je to "neživé přírodě" nejvíc jedno, asi v tom hraje roli i to, že třeba i mnohá Kerouacova haiku jsou "antropocentrická" 

Význam samozřejmě chápu, ale nahradit jedno přesvědčení jiným.....kolikrát to zde už bylo? I v hrozivých měřítkách.


Umbratica
04. 01. 2018
Dát tip

Nevím,jestli nějací bohové objektivně existují a neodvažovala bych se tu otázku ani řešit,protože na ni nestačí ani Rozum s velkým R,natožpak ten můj s malým r.  Vím ale bezpečně od C.G.Junga,že bohové nemohou nikdy zemřít,pokud nevymře celé lidstvo. Oni totiž spí v kolektivním něvědomí,ve kterém se mohou kdykoli probudit k životu.

Tip za námět k přemýšlení.


Ozzozorba
04. 01. 2018
Dát tip
Celé pokolení much naráží na světlo a umírají. Proč to dělají? Protože nikdo nemá rád omezení a každý touží po nekončící blaženosti a štěstí. Odvaha je palivem dostat se Za Zrcadlo.

Lerak12
03. 01. 2018
Dát tip

Je to filozofické a je to pěkné. Ještě že jsi dal do fochu "fantasy." S filozofií miniatury jsem v příkrém rozporu! Sám jsem jednou s obdobným tématem narazil do střetů! Ale člověk by měl klást otazky a provokovat myšlení. U mně se ti to povedlo. 

 

P.s Březňák. Super postřeh!


Čudla
03. 01. 2018
Dát tip

God is dead? (Black Sabbath) /*


agáta5
03. 01. 2018
Dát tip

:)) krásný pohřeb


Ozzozorba
03. 01. 2018
Dát tip
Samo to ve mně roste. Kdybych si To podržel, tak by mne tlak roztrhl na cimpr campr. Samo uvědomění je energie. Energie je každá myšlenka, některá ji má více jiná méně.

Ozzozorba
03. 01. 2018
Dát tip
Ať žije člověk! (Ozzozorba)

Gora
03. 01. 2018
Dát tip

Ozzozorbo, je to zajímavé...kam na to chodíš?

Vážně - trochu mi tam lavíruje ten začátek...jak asi souvisí "přehřátí energií" s uvědoměním si smrti Boha?

Dál se mi to hodně líbí...zvláště rozumování na konci


"Bůh je mrtev!" (Nietzsche)

"Nietzsche je mrtev!" (Bůh)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru