Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ke kořenům subjektu

07. 01. 2018
18
23
1178
Autor
Dodola

“Kdykoli se popadnu za čelo a ptám se, kde je to mé já, dostanu z toho akorát bolest hlavy. Cítím, jak má ruka vyvíjí tlak na hlavu, cítím neurčitou kocovinu z předešlé noci. Ale kromě všech těchto zvláštních zkušeností tu nenacházím žádné já.” David Hume

 

Tak jsme se zase něco dozvěděli

jednou prý bude možná teleportace člověka

už se to podařilo s atomem

dokonce snad i s virem

jenže kdo bude vlastně přemístěn

když původní objekt se nenávratně zničí

a dál budeme jen svou vlastní kopií?

prý ani nic nepoznáme

fakt vůbec nic

jsme stejně jen vyměnitelné nosiče, tak co

jenže… jak to říct

nosiče čeho…

když nevstoupíš dvakrát do téže řeky

 

včera jsem zase zalezla do koupelny

vytáhla flašku a černobílé fotky

byli jste tak sladcí

a já tak mladá

a on měl vlasy

a ty jsi s námi tehdy ještě byla

ještě asi rok…

kam se to všechno probůh podělo

když podle nejmoudřejších hlav

čas prý není řeka

dokonce ani táž nebo netáž

leda tak zamrzlá

a všechno, co se stalo…

 

najednou mi to dochází

kdo jsou tihle černobílí mrňaví budulíni

kdo je ta ženská v mých šatech

a kdo ji to drží kolem ramen

pohlédnu do zrcadla a zírám

 

kdo je to za mýma očima..?


23 názorů

LGarra
21. 01. 2018
Dát tip

Oops (citát z jednoho filmu, který by mnohé osvětlil... nebo taky ne).. T.


Ozzozorba
16. 01. 2018
Dát tip
Lidské tělo je technologií. TO co se v něm prohání je esence Vesmíru.

Umbratica
15. 01. 2018
Dát tip

Výskyt létajících talířů - tedy neidentifikovatelných létajících objektů je nezvratně porokázaný,je zdokumentovaný na tisícovkách snímků a filmových záběrů. Otázka tedy vůbec nestojí tak,jestli Ufo existují,ale pouze jde o to čím tyto neidetifikované objekty jsou a zda je vůbec lze identifikovat.


Yan73
11. 01. 2018
Dát tip

Mně to zatím ještě nedochází. Tvá báseň se mi líbí. Ahoj Y.


Dodola
11. 01. 2018
Dát tip

Umbratico, od pana Kvída je to fór, sám píše, že pravděpodobnost experimentu se rovná pravděpodobnosti výskytu létajících talířů.

A na to ego je i podle neurologie nový náhled, ono stav bez ega se dá zažít i při velmi pomalém probouzení, není to žádná mystika, prostě jen určité části mozku jsou probuzeny dřív, než prefrontální kortex. Ale chápu, že máš asi na mysli trvalý stav, to je pak jiná. 


Dodola
11. 01. 2018
Dát tip

Black, díky za návštěvu:)


Umbratica
11. 01. 2018
Dát tip

pane Kvído,

velmi se zajímám o záhady,ale Filadelfský experiment bych jednoznačně zařadila do říše báchorek. Částečně je postavený na přímo mystické postavě Nikoly Tesly,génia,který měl všechno v hlavě a tudíž nemusel kreslit téměř žádné nákresy a počítat žádné výpočty. K té "teleportaci" bych ještě dodala,že foton i elektron mají vlnově mechanickou povahu a pokud bychom je vytvořili jako vlnu v zařízení několik set kilometrů vzdáleném,snad je to důležité z hlediska přenosu informace,leč představa,že budeme kamsi transportovat např. námořní lod' patří do říše scifi.

 

Dodolko,

potlačit do jisté míry naše ego můžeme až když pochopíme,kdo jsme a jakou roli na tomhle světě hrajeme. Ovšem zrušit své ego - to už je zcela jiná záležitost,která se nás běžných smrtelníků netýká.

 


k zamyšlení..............pěkné....sedlo...*/***


pan Kvído
08. 01. 2018
Dát tip

Jeste k te teleportaci by se nemelo zapominat na Filadelfsky experiment.. ale to jen tak na obhajobu vedy. Jeho pravdivost je samozrejme srovnatelna s vyskytem letajicich taliru na obloze.


Dodola
08. 01. 2018
Dát tip

Umbratico, myslím, že když je ego potlačeno, čili individuální duše se stane univerzální (což už vlastně tak jako tak je) - karma se začne řešit sama o sobě.

K té teleportaci - chvíli jsem uvažovala, jestli nedat téma sci-fi, ale předpokládala jsem, že to bude bráno jako nadsázka. Šlo mi hlavně o to naznačit, že nejsme tytéž osoby, jakými si myslíme, že jsme. Za prvé během sedmi let se všechen "materiál" včetně kostí vymění. Za druhé se mění psychika formovaná zkušenostmi a vývojem. Zůstává jen informace, která se ale taky během generací modifikuje. To všechno sjednocuje iluzorní pocit "já" - viz čtyřminutové video neurologa Sama Harise, který (si myslí, že) je ateista.

No a když není ani já, ego, zůstává jediné - vědomí. A "vědomí je singulár, jehož plurál neznáme", jak geniálně říká Ervin Schrödinger. Ten citát se mi tak líbí, že ho asi jednou použiju.

http://nicnavzdy.blogspot.cz/2015/11/iluzorni-ja-sam-harris.html 

 


Dodola
08. 01. 2018
Dát tip

Goro, Jitko, Štírko, Evži, Karle, Evo, Kvído, děkuji za čtení a spoluzamyšlení:)


Umbratica
08. 01. 2018
Dát tip

Je to zvláštní,ale na leden mám ještě nachystanou básničku "Černobílé album". Možná se tam píše něco podobného jako v těhle volných verších a v trocheji,který jsem si chtěla taky jednou oprubovat.  Tvoje básnička je ale mnohem působivější a poetičtější,takže dávám tip.

K tématu ale dvě vážné poznámečky : samozřejmě,že nezpochybňuji existenci individuálního já,ale mystika spolu s jistými směry v psychologii tvrdí,že je pouze 9 základních archetypů osobnosti,řekněme karmických rolí. Subjekt by se měl v zrcadle hlavně dovědět,kterou z těchto karmických rolí hraje.

A k teleportaci.  - Vědě se dosud žádná teleportace nezdařila. Podařilo se pouze přenést pomocí jistého zařízení informaci o fotonu a poté vytvořit duplikát tohoto fotonu. Už virus je struktura natolik složitá,že vytvoření jeho duplikátu nepřichází v úvahu.


pan Kvído
07. 01. 2018
Dát tip

mně se velice zamlouvá ten koupelnový 'přehup' z filozofie do vzpomínání. je takový nepatřičný, až je hezký.


zvedavec
07. 01. 2018
Dát tip

zamýšľaš sa... kladieš zaujímavo tie Tvoje zamýšľavé otázky - páčilo sa mi to veľmi


Lerak12
07. 01. 2018
Dát tip

Za oči se toho vejde. Pěkné verše.


Parádní. /T


Štírka
07. 01. 2018
Dát tip

Tak tentokrát se ti to opravdu moc povedlo. Z mého pohledu je to skvělé. Tohle by mohla být tvá nejlepší parketa. Nic nedrhne, vše krásně navazuje a myšlenky perfektně navozují představy. Ráda jsem četla


atkij
07. 01. 2018
Dát tip
Pekna mista... libi se mi kontrast a pritom navaznost obou casti. Mozna az dost nostalgie ... Vytahla

Gora
07. 01. 2018
Dát tip

Přemýšlivý i emotivní text, líbil by se mi víc jako miniatura prozaická, a začala bych v té koupelně.


Dodola
07. 01. 2018
Dát tip

Březňáku, ty verše jsou spíš z jakési bezmoci nebo neschopnosti používat jiný jazyk, inspirovala, nebo spíš vyprovokovala mě k nim jedna báseň tady. Vlastně nejedna, je to časté, provokující téma... Díky


Při čtení jsem v jednu chvíli měl pocit, že té filosofie je v básni až příliš. A přece je to poezie a krásná. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru