Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Krátké dějiny vášně

16. 01. 2018
7
7
697
Autor
Movsar

Krátké dějiny vášně

Romantická láska pomalu bere za své. Kurtoazie, sentimentalita, to už jsou zapomenutá slova. Třeba byla láska jen slepou uličkou evoluce člověka, krátké dějiny vášně, milostné slasti a rozumějícího soužití. Dnes je rozvrh takový: užít si všech možností zábavy. Erotika ale na jídelním lístku chybí, je příliš vulgární, příliš zastaralá, příliš energeticky náročná (nezbude ji pak dost pro jízdu na bruslích či snowboardu) a nebezpečná. A tak se ženy bez lásky obejdou. Kolem čtyřicítky pak otěhotní na způsob Panny Marie: otec neznámý, kdoví jestli vůbec pozemšťan. Časy se mění.


Nové pohádky

"Jaromír Jágr má Huawei" říká před výlohou otec synkovi. Ten ani nedutá a hledí na vystavené telefony. Tak se rodí nové pohádky, nová generace.


Studené ohně

Čtou si přes rameno, sledují online, co řekl Babiš a co na to Kalousek, hrají digihry. Lidé v metru. Tamté ženské září zuby, jak se směje, těžko se tomu odolává. Někdo se snaží volat navzdory signálu, jeho hlas uhasíná už těsně za stanicí Florenc; z věty je jen dým. Deník Metro nabízí vždy čerstvé informace a cestující tak z tubusu podzemí na světlo města vycházejí občerstveni. A znovu do mluvítek křesají jiskry slov, aby zapálili věčné ohně vět; jejich plameny jsou studené..


Přikázání: Pořád mluvit

Všichni pořád telefonují, pořád mluví. Na ulicích, v tramvajích, v obchodech, někteří to dokonce zkoušejí navzdory absenci signálu v metru. Pořád si mají co říct. A i když nic z toho, co říkají, není podstatné, tváří se významně: někteří jako by drželi klíč k tajemství života, jiní jako státníci v předvečer atomové války. A do toho pan Michal říká: "Žijeme v nádherné době."

 

Rozčarovaní

Ranní rozhlas tematizuje starosti dnešních lidi: paní Jana s manželem a dvouletým synem koupili zájezd do italských Alp, ale cestovní kancelář jim za syna účtovala, i když deklarovala zvýhodněnou nabídku pro děti. Paní Jana je rozčarovaná, považuje to za "sprosté". Tak tohle jsou starosti dnešních rodičů..


7 názorů

Movsar
19. 01. 2018
Dát tip

díky, přátelé.

nějaké věcnější doporučení, CHT?


CHT
18. 01. 2018
Dát tip

...škovy oči: nějak ti dochází šťáva. Dej si dvojku frankovky.....


zvedavec
17. 01. 2018
Dát tip

myslím si, že by sa dali napísať AJ iné, "horúcejšie"  krátke úvahy, ale vďaka za tieto, sú tiež výstižné, i keď podľa mňa nezachytávajú celé spektrum vzťahov a "vášní"


"Bez lásky to nejde a nepůjde."

(z pohovoru s paranoidně schizofrenním pacientem Psychiatrické léčebny Lnáře, 17. ledna 2018)


Shaki
16. 01. 2018
Dát tip

Přečetla jsem a jsem z toho smutná. Jedná se o pesimistickou úvahu, přesto mnohdy trefnou.

Nejvíc mě rozesmála ta část: "Jaromír Jágr má Huawei" říká před výlohou otec synkovi. Přitom je to spíš k pláči.

 

Za mě přesto TP. :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru