Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kdo poslouchá kolenem?

01. 03. 2018
6
9
1956
Autor
bixley

Blížila se zima a cvrčkova rodina se ukládala k zimnímu spánku. Všichni se hezky uvelebili ve svém hnízdečku.
    „Tatínku, pověz nám ještě pohádku,“ žadonila malá Fanynka.
    „Já pohádku nechci,“ protestoval malý cvrček Vilík. „Pověz nám radši něco ze života. Třeba... třeba... jak jste se s maminkou seznámili!“
    „To není špatný nápad, Vilíčku,“ řekl synkovi cvrček Václav. „Víš, moje setkání s maminkou nebylo jednoduché.“ A tatínek se dal do vyprávění.
    „To bylo jaro, všecko kvetlo, sluníčko hřálo a my cvrčkové jsme se chystali na námluvy. Já jsem měl už svoji družku vybranou. Liduška, tedy vaše maminka, se mi moc líbila a tak jsem se rozhodl, že ji přilákám svým krásným cvrkotem. Třel jsem proto křidélky o sebe, až mě bolela a čekal jsem, kdy se Liduška objeví. Ale Liduška nepřicházela. Po delším cvrkání se místo Lidušky objevila jakási boubelka boubelatá, sice roztomilá, ale já chtěl svou Lidušku.
    Druhý den jsem proto cvrkal ještě usilovněji a ještě hlasitěji. Liduška zase nikde. Třeba mě nemůže najít, napadlo mě. Vtom se rozhrnula stébla trávy a objevila se další slečna cvrčková, tak trošku nepořádnice. Jedno křidélko nakřivo, tykadélko schlíplé.
    'Vy tak krásně cvrkáte! To se s ostatními cvrčky nedá srovnat." A významně si zaklepala na koleno. 'Já mám náhodou na kolenou moc dobré uši. Lepší než všechny ostatní slečny.'"
Nezlob se, řekl jsem si, ale já tady cvrkám kvůli úplně jiné slečně. 
    Co teď budu dělat? přemýšlel jsem nešťastně. Ale přece jenom jsem zkusil cvrkat ještě silněji. Už mi z toho zaléhaly uši. Pořád nic. Třeba je daleko a k jejím kolenním uším se moje cvrkání nedostane. Začal jsem zoufale přemýšlet o tom, že si namluvím tu boubelku. Přece nezůstanu sám... A pak se to stalo. Uslyšel jsem dupání, jakoby se ke mně hrnul celý pluk mravenců. Ale nebyli to mravenci, byla to Liduška!
    'Vašíčku, Vašíčku, ty cvrkáš nejkrásněji ze všech cvrčků! Vždycky ses mi moc líbil. Ale před pár dny mě potkala taková nemilá věc. Zakopla jsem o kamínek, bouchla se do kolena a přestala jsem slyšet. To bylo to nejstrašnější, co mě v životě potkalo. Vašíčku, chtěl bys mě za ženu? ' Ani jsem radostí nemohl mluvit a nadšeně jsem kýval.
    No, a pak jste se narodili vy dva a my jsme s maminkou moc šťastní. Jenom mám pocit, že naše Fanynka občas poslouchá ne kolenem, ale patou.“
    „Slyšíš to, Fanynko?“ smála se maminka Liduška a podívala se na svou cvččí holčičku. Ta už ale sladce spinkala.

 


9 názorů

bixley
07. 05. 2018
Dát tip

Já myslím, že to bude novina i pro dospělé. :-)


Lakrov
07. 05. 2018
Dát tip

To, že cvrčci poslouchají kolenem, bude pro malé čtenáře jistě novina,  možná docela veselá novina.  Tip.  


bixley
01. 03. 2018
Dát tip

No vidíš, není nad poučné pohádky...


zvedavec
01. 03. 2018
Dát tip

fíha! aj ja som sa poučila a aj ma to zaujalo :)


bixley
01. 03. 2018
Dát tip

Díky za připomínky! 


Gora
01. 03. 2018
Dát tip

na podobné věci máš talent, bixley

pár postřehů-

Všichni se ve svém hnízdečku hezky uvelebili. - slovosled ...hezky uvelebili ve svém hnízdečku./myslím, že by znělo lépe/

Lepší než všechny ostatní slečny.'" - asi tady za tu větu bych umístila "vysvětlovací" větičku pronesenou"tatínkem"  k dětem - o tom, že cvrčci mají uši na rozdíl od jiného hmyzu na kolenou nebo na nožkách...aby tato skutečnost byla dětem jasná...protože -Já mám náhodou na kolenou moc dobré uši.  atd na mne působí, jako by -náhodou měla uši na kolenou, jestli mi rozumíš...

podívala se na svou cvččí holčičku. - překlep cvRččí


pěkné...:o) posílám do slabikáře...


bixley
01. 03. 2018
Dát tip

Díky. :-)


agáta5
01. 03. 2018
Dát tip

moc pěkné :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru