Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kola,kola, kolečka

02. 03. 2018
3
8
1422
Autor
bixley

Jazyk odjakživa pokulhává za realitou. Realita se tak mění a jazykové označení zůstává. Přestože už té realitě neodpovídá.

Vezměme si třeba slovo kolo. Označuje sportovní pomůcku, na které se dá jezdit. Všimněte si: říkáme této pomůcce kolo, i když má kola dvě! Jak k tomu došlo? Inu tak, že původně to bylo opravdu jedno velikánské kolo, které přitahovalo pozornost, podpořené malým kolečkem, které pozornost nepřitahovalo. Proto tomuto velekolu říkali lidé kolo. Ale dnes? Snad bychom tomu měli říkat kola, tedy pomnožně. Zvlášť když u tohoto kola rozlišujeme přední a zadní kolo! Máme i jinou sportovní pomůcku rovněž složenou z jakýchsi kol, té ovšem říkáme kruhy. Kruhy, nikoli kruh. Pomnožné.

Jsou ovšem vozítka, kde je počet kol zmiňován explicitně: dětská tříkolka, terénní čtyřkolka…Dvoukolky nemáme, těm říkáme importem segwaye. K dětským kolům se navíc občas přidávají malá kolečka.

Když jsme už zmínili slovo kolečko, to je také zajímavý úkaz. Pravda, tento pracovní nástroj má skutečně jedno (sic!) kolečko. Ale to přece není celé! Ke kolečku je připevněna nádoba v podobě vaničky s držadly na převážení materiálu. O tom ale výraz kolečko už nic neříká.

Kola však nejsou jen na povozech. Každý mlýn měl třeba kdysi mlýnské kolo. Dnes už ho máme jen v písničce Kolo, kolo mlýnský. Ve strojírenství jsou zase ozubená kola. A v hodinkách kolečka. A čím víc mají tato kola a kolečka zubů, tím my těch zubů máme míň. Každá sportovní liga má spoustu kol. A nejen liga, i volby. Není divu, že jsme všichni neustále v jednom kole.

Uf, už z toho mám o kolečko víc.


8 názorů

bixley
02. 11. 2019
Dát tip

Díky, R.L.

Potěší mě, když občas někdo zareaguje na mé starší dílo...


bixley
04. 03. 2018
Dát tip

Nevím, jestli jsem tak kolo-sální. :-)


Kočkodan
04. 03. 2018
Dát tip
Já jsem před chvilkou provedl kolosálně rozumnou věc – dal jsem si tě do oblíbených. (noční úsměv)

zvedavec
03. 03. 2018
Dát tip

:)


Gora
02. 03. 2018
Dát tip

Mám tě v oblíbených, a ne nadarmo, tvá díla mne VELMI baví, mám ráda chytré psaní...


bixley
02. 03. 2018
Dát tip

Ty mě sleduješ ostřížím zrakem! :-)


Gora
02. 03. 2018
Dát tip

To se opět velmi povedlo, jediné, co bych asi dala pryč, je

tím my těch zubů máme míň

jinak podařené!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru