Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kámen a les

08. 03. 2018
18
22
1051
Autor
Umbratica

 

 

 

Kámen a les

 

Zapomenuté pomníky

pohřbívá decentně les

větvemi náletů

a břečtanovým suknem

 

Anděla co by chtěl odletět

drží svým chapadlem divoký chmel

zatímco ostatní okřídlení

s tváří zarytou do jehličí

proměnili svůj rozlet v pád

 

Žula doposud odolává

poklidné síle kořenů lip

a černý eben šachových figur

pokrývá prořídlou šachovnici

troskami zbylých vertikál

leč bílý mramor - ten zrnitý firn

         prohrává

               protože přecejen

                      pomalu taje

 

Runovým švabachem tesaná jména

pokorně vsakují do prasklin

a němí křižáci

chytají nehnutě do svých sítí

jen dubové listy

 

 

 

 

 

 

 


22 názorů

cassy
13. 08. 2021
Dát tip

hergot to je dobrý !!


vesuvanka
13. 08. 2021
Dát tip

Atmosféra vyjádřena krásnými verši, TIP


Umbratica
12. 03. 2018
Dát tip

Kočkodane,gabi,zvedavec,Evženie,4U,

po pár dnech mi dnes už připadá,že ve zmizení "hmotné paměti" je vlastně cosi osvobodivého. Vždyt' budhisté své mrtvé spalují a vzpomínka na ně přežívá jen v paměti pozůstalých. ...Možná by to byl dobrý námět pro haiku.

 

Dodolo,

náš hřbitov se v minulosti od toho německého moc nelišil.Na některých hřbitovech z 19.stol jsou Češi a Němci pohřbeni odděleně,jinde jsou pospolu chudí Češi a chudí Němci,bohatí Němci a bohatí Češi. Ne vždy rozhodovala národnost. Spíš byl důležitější majetek,protože jen málokdo si mohl pořídit adekvátní náhrobek v té nejreprezentativnější části hřbitova. - Židovské hřbitovy byly ovšem bud' zcela odddělené nebo sice za stejnou zdí,ale na přísně vyhrazené ploše.

 

Lnice,

ano,na Šumavu by se hřbitov z mé básničky přesně hodil.

 

Diano,

určitě máš pravdu ve všem,co píšeš. I tohle by byl námět pro haiku. Bylo by ale těžké takové haiku napsat.


4U
10. 03. 2018
Dát tip

líbí *


Lnice
08. 03. 2018
Dát tip
Kdysi jsem přesně na takový zapomenutý, zarůstající hřbitov narazila, na Šumavě...velice zajímavý zážitek...krásně napsáno*

Líbí se mi./T


Diana
08. 03. 2018
Dát tip

Víš, Alice, nerada bych Tě zklamala, ale upravený hrob vůbec nemusí znamenat, že se na zesnulého nezapomíná. Mám zkušenost, že to může být snobská záležitost - a zesnulý nám může být ukradený..  Navíc, vyfečákovaný hrob nenapraví ani jediné zlé slovo nebo křívdu vůči zesnulému, dokud byl živ. Je to všechno složitější. A naopak, popel roztroušený po lese a častá vzpomínka s úctou a láskou je něco, čemu bych dala přednost. 


Dodola
08. 03. 2018
Dát tip

Asi před rokem jsem tu dala miniaturu na podobné téma, to už není synchronicita, ta atmosféra taková prostě je... Byl to židovský hřbitov "za městskou zdí", hebrejské písmo zarůstající břečťanem, takže hřbitov se pomalu mění v "kámen a les", nicméně židovské hřbitovy jsou stohé a pochmurné samy o sobě. Nedovedu si představit "náš" hřbitov s troskami "vertikál", andílků, zkrátka vší té hřbitovní architektury, včetně té zahradnické

Ještě mě tak napadá, stejně bezútěšně působí opuštěná města a obce, zvlášť v zemích, kde se mladí vzdálili životu a tradicím svých předků a odešli za prací do velkých měst, nebo takový vysídlený Černobyl, z kterého se stává "město duchů" uprostřed svérázné divočiny


zvedavec
08. 03. 2018
Dát tip

nepoznám opustené maďarské cintoríny

 


Um, neviem o tom, v Trenčíne je udržiavaný aj židovský cintorín, v neďalekej Bošáci bol po dlhé roky židovský cintorín premenený na džungľu - náletové dreviny, ale posledné roky sa obec stará a udržiava aj ten

 


Kočkodan
08. 03. 2018
Dát tip
To slovo tady uz nekolikrát padlo, já ho pro zmenu zdrobním - hezky vytvorená atmoska.

Umbratica
08. 03. 2018
Dát tip

Diano,

možná jsem tak trochu morbidní,protože občas píšu i o hřbitovech.Připadá mi dvojnásob deprimujíc,když mizí ze světa hroby,které vlastně vznikly proto,aby na mrtvé nikdo nezapoměl.


Umbratica
08. 03. 2018
Dát tip

Znám taky hřbitovy,které jsou zanedbané a proměněné v les jen částečně. Když jsem naposledy navštívila velký hřbitov v Olomouci,velmi mě překvapilo,jak vzorně je udržovaná ruská část hřbitova,kde jsou pohřbeni hlavně vojáci z druhé světové války. Na hlavním pomníku tam přibylo spousta všeliakých tabulek - kamených i plechových od rodin v Rusku. Naproti tomu židovský hřbitov se změnil v prales a teprve v tom roce,kdy jsem tam byla(2016) se začaly některé hroby čistit.


Diana
08. 03. 2018
Dát tip

Silná atmosféra ***


Umbratica, nežijem na juhu Slovenska ani v pohraničí. Poznám iba opustené evanjelické či židovské cintoríny, cintorín za socializmu násilne vysídlenej (slovenskej) dediny aj cintorín v dedinke, kde sa už nepochováva a smreky rastú priamo z hrobov. Maďarské nie a ani neviem, či sú u nás také maďarské obce, ktoré boli kompletne vysídlené.


Umbratica
08. 03. 2018
Dát tip

Knihomole,zvedavec,

moc vám děkuji za chválu a chtěla bych se vás zeptat na totéž ,nač jsem se ptala gabi. - Jsou na Slovensku nějaké opuštěné mad'arské hřbitovy ? Vím ,že se na Slovensku uskutečnil odsun Mad'arů,ale nevím ,jestli tam po válce vznikly tak prázdné krajiny jako u nás v pohraničí.


zvedavec
08. 03. 2018
Dát tip

Tvoje verše privolávajú úvahy

 


Zaujímavá téma. Poznám zopár (takmer) opustených cintorínov, na ktorých sa už nepochováva. Galérie zabudnutých príbehov.


Umbratica
08. 03. 2018
Dát tip

Díky ,Goro ,

ty šachy , ty černé a bílé figury tady nejsou náhodou. Češi a Němci spolu hráli šachy celá staletí. Já ale nevím,kdo nakonec vyhrál. Učila jsem se ve škole ,že Češi,ale nikdy jsem si tím až tak jistá nebyla.


Gora
08. 03. 2018
Dát tip

líbí, vypichuji břečťanové sukno...dost často používáš termíny z šachu, viď? je to vtipné...


Umbratica
08. 03. 2018
Dát tip

Děkuji,gabi. - U nás v pohraničí může člověk občas narazit na zapomenutý německý hřbitov. Je u vás na Slovensku taky něco podobného ? Třeba zapomenuté mad'arské hřbitovy ?


akoby som tam bola, vidím to a cítim atmosféru *


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru