Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Autoatlas

18. 03. 2018
2
3
509
Autor
Cimanad

Autoatlas

Rádi cestujeme. Je mi svěřena funkce navigátora. Jestliže jedeme špatným směrem, než jsme měli jet, vinu na tom mám vždy já. A to bez ohledu na to, že jsem včas hlásila odbočení vlevo. Řidič neodbočil, protože se mu cesta zdála nějaká divná. Proto jsme si zajeli deset kilometrů.

Nejsme majiteli navigace, řídíme se dle mých rad a map. U navigace mám obavy, že ty dříve zakoupené jsou schopné vás navigovat tak, že místo přejetí přes most stojíte na břehu řeky a most nikde, nebo skončíte v polích.

Proto si po několika letech kupujeme mapy nové, abychom nebyli zaskočeni postavenou novou silnicí, která ve staré mapě ještě není zakreslena. Musím ale konstatovat, že vzhledem k rychlosti výstavby silnic můžou klidně prodávat mapy vydané před několika lety, protože se nic nemění.

Bohužel, nemám dobré zkušenosti ani s velkou rozkládací mapou, ani s autoatlasem. Hned vysvětlím proč.

Když si na místě spolujezdce rozložím velkou rozkládací mapu,  je nebezpečí, že zastíním výhled řidiči a dojde k nehodě. Nechci se vidět v krimi zprávách - přes rozloženou mapu řidič neviděl na cestu před sebou a havaroval. Viníkem byla manželka s mapou. Nakonec je také umění tuto mapu složit do původního stavu, to je o nervy. Vyžaduje to dostatečné místo v autě.

Druhá možnost - autoatlas. Pořídili jsme si ten s kroužkovým hřbetem, aby stránky šly pěkně obracet. Ale zase problém. Vyjedeme z domu, projedeme celou stránku mapy od shora až dolů. Tam to známe, mapu na tuto trasu nepotřebujeme. Jak přijedeme do míst, kdo to již neznáme a je potřeba mapu použít, je vždy, ale vždy problém. Cesty jsou v rozích stránek, musím stále otáčet ze strany 17 na stranu 24, pak na stranu 19 a 22. Neustálým přetáčením stránek ztrácím orientaci, kde vlastně jsme a kud jet. Samozřejmě, čím trasa delší, tím více otáčení stránek.

Značení cest a odboček je kolikrát také diskutabilní, zda odbočit nyní, nebo až později na dalším výjezdu např. z dálnice. Pokud jste na dálnici, kde se nikoho nezeptáte, máte smůlu, zajedete si několik kilometrů. Když jste mimo dálnici a projíždíte civilizací a ne dlouhými lesy a poli, můžete se ptát lidí na cestu. Ale jak jsme se několikrát přesvědčili, poslali nás úplně jinam.

Tak jak cestujete vy? Podle rad a map navigátora - manželky?


3 názory

Cimanad
19. 03. 2018
Dát tip

Děkuji za návštěvu mé stránky.


Mám ráda navigaci. Pokud jí navigátor nevypne zvuk a neví, co s tím. :-) /T


Gora
18. 03. 2018
Dát tip

Tak to vidím zas na navigaci ...než to schytat od řidiče...

Když si na místě spolujezdce rozložím velkou rozkládací mapu,

- slovo rozkládací bych odstranila, v tomto odstavečku je asi čtyřikrát složit  - rozložit a také slovo mapa:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru