Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Adam a Eva reloaded

15. 04. 2018
12
7
809
Autor
Movsar

Adam a Eva reloaded

Adam a Eva digitálního věku. Potkali se na seznamce. Ona: Hledám muže s vyřešenou minulostí. On: Hledám vztah. Vystihla věci, jak se mají, digitální Adam nepochybně už dávno není muž bez minulosti, ovšem vyřešit všechna svá dědictví svede jen těžko. A jak je na tom digitální Eva se vztahem? Protože už není žádný exil, do něhož by byli dva vyhnáni a který by jejich spolubytí tmelil, vztah ztratil naléhavost; a Eva to ví. Technika z těch dvou udělala poslední lidi. Příběh o partnerství, jak si jej vymyslili bibličtí vypravěči a po nich ho zpevňovali romantici všech časů, pomalu bledne a mizí. To ale neznamená, že s ním mizí i jeho tkanivo ,jímž je samotná láska. Digitální milenci možná už nikdy nenaleznou to, co jim kolektivní vědomí, společenské superstruktury a dávná klišé uložili hledat. Jistě ale budou dál podléhat vášním, které jsou starší než všechna vyprávění.  


Na letní způsob

Hladina Vltavy už se čeří docela rozverně, na letní způsob. Řidiči tramvají si už kynou jinak,plavněji, jako by si posílali polibky nebo po sobě házeli květy třešní. Turisté se více zdržují v zahradních hostincích, už netají svou žízeň. Za ohradou Zlatých lázní zřízenec stírá prach z lehátek a rozmísťuje bójky signalizující ohrožení žralokem. A říjící dívky si kupují jen bezsemenné hrozny v obavě z početí.


Stopka v přetechnizovaným světě

Mluví o "stopce v tomhle přetechnizovaným světě". Má kabelku ve šmolkové denim blue a brýle a bílou bundičku a vše tak nějak lehce nepadnoucí. Cestuje noční tramvají s kamarádkou a cestu si společně krátí intelektuálními řečmi. Na náplavce vystoupí a dále po vzoru peripatetiků dialog vedou v chůzi. Až dojdou do bytečku jedné z nich, uloží si stopku v tomhle přetechnizovaném světě: nechají zhasnuto, vypnou ajfony a jedna druhou pomazlí na způsob docela starobylý.


Účastníci kongresů

Účastníci kongresů. Slibují si nalézt nová přátelství, pobavit se, relaxovat, ale taky nabýt vědění. Proto sdílejí pokoje, účastní se planých debat, i těch v sauně, a ráno po lahodném kakau odcházejí do přednáškových sálů. "Poslední večer bude diskotéka" nese se od tichou poštou. A skutečně bude! Vše to má šablonu dětského tábora. A vše to je jen únik před samotou, před sebou samým.


Rozhořelá

Ten plavý ohon hoří na všechny strany. V pátek v poledne rozhodla se běžet nábřežím a zapalovat muže kolem, neboť touha je vysoce hořlavá. A oni vědí, že svět je plný paradoxů: uprostřed té něžně mléčné zadnice je tmavé oko uragánu. A to možná zadusí požár, ale přežít nedá.


7 názorů

pampelin
29. 04. 2018
Dát tip

~~A vše to je jen únik před samotou, před sebou samým.

a celá Rozhořelá

*


Movsar
17. 04. 2018
Dát tip

díky, Yane!


Yan73
16. 04. 2018
Dát tip

Jsem Tvůj fanoušek:) Ahoj Y.


Movsar
15. 04. 2018
Dát tip

díky, atkij, vnímáme to stejně.


atkij
15. 04. 2018
Dát tip
I kdyz se zmeni mraky veci, technicke vymozenosti predhoni dalsi s prvnim prototypem, nektera fakta v podobe specifickeho prozivani citu, pocitu, vasni, lasky v rozlicnych podobach ... zustavaji stejna bez ohledu ...

Movsar
15. 04. 2018
Dát tip

díky, goro. ano, já jim přezdívám zlaté, protože že jsou žluté vědí všichni, ale že jsou taky zlaté, to by mohli lidi snadno přehlédnout.


Gora
15. 04. 2018
Dát tip

Říkala jsem si, kdy letos přečtu u tebe první zmínku o Žlutých lázních - a zatím zlaté:-)

Z poslední se mi moc líbí první dvě věty.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru