Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

MORÁLKA - NEJSTUDENĚJŠÍ ZE STUDENÝCH NETVORŮ

21. 05. 2018
0
9
642
Autor
Ozzozorba

Člověk se narodí, je ve stavu totální závislosti a hned je opředen tisíci pavučinami. Pavouci se na něj vrhnou. Táta, máma, sourozenci. Je pevně spoután ještě dříve, než se naučí chodit. Lízači prdelí, učí jak žít. Moralisté.

Nejhorší jed a největší travičství, je morálka. Synonymem morálky je nivelizace. Plocha, přímka, bez pohybu. Ani nahoru ani dolů. Ani vpřed ani vzad. Tekutina bez života. Hladina bez vln.

V kabátku morálky se dá dožít sta let, ale život je to nemastný a neslaný. Bez chutě. I haněná zahálka tvoří nudu, od které se člověk může odrazit. Morálka dno nemá. Nemá ani stopu teploty. Není ani horká ani studená. Morálka je netvor, který nás v tichosti obírá o život.

Vůbec nic necítíme. Žijeme životem plochým; smějeme se tak akorát; ani nahlas ani potichu. Jíme střídmě; ani moc ani málo. Stává se z nás jakýsi znalec života. Lao´Tze. Morálka je nejedovatější ze všech jedovatých netvorů.

Otravuje každou neuronovou buňku silným toxinem slabomyslnosti. Až si budete myslet, že jste spolkli svatý grál, jinými slovy, začnete kázat o tisíci a jedné věci; nezapomeňte, že z vás promlouvá šupinatý netvor. Kéž by se vám dostalo, onoho kyvadla, které tak rádo rozhýbává zatuchlé a neměnné. Které je tak rošťácky hravé a radostné. Jednou vpravo, jednou vlevo. Chlad a zima. Rozkoš a bolest.

Rozkymácí život do nejvyšší intenzity. Jedině tak rozřežete netvora. Jedním slovem zkušenost. Když vím tak vím a když nevím tak nevím. V čem je problém. Proč si vymýšlet, fabulovat nebo si nalhávat.  Co opravdu stojí za TO, se nedá předvídat. TO je mimo hraniční kameny. TO se musí stát.

Pak je vše rozpoznáno. Závěs je stržen. Netvor je mrtev. Doba ještě není zralá na zenové jemnosti. Nejdříve boj, pak možná pacifismus. Přesýpací hodiny času se nedají zastavit. Zabijte netvora tady a teď a zachraňte si trochu časového pylu, který vám ještě zbyl.

Držet se myšlenky, která nefunguje, nemohu nazvat ani stagnací. Jde o čistokrevnou degeneraci par excellence. Jedním slovem vyhnívání. Je to jako vystavit se v plén, všemu zlému a myslet si, že to bude dobré; že to nějak odezní. Jedním slovem slabomyslnost.


9 názorů

Ozzozorba
23. 05. 2018
Dát tip
Buddha pravil: Není zákon,krom jediného Já. Jinými slovy, čím více je potřeba paragrafů, tím hůře je na tom člověk. Ano Ozzozorba začíná tam kde Nietzsche skončil. Nesu pochodeň.

Dodola
23. 05. 2018
Dát tip

Jinými slovy: nechte Marnotratného syna, aby byl marnotratným synem. Jinak by zůstal nechápající, jako jeho bratr. Máš pravdu i nemáš. Nebýt morálky, nemohla by existovat justice. A nebýt justice, platilo by právo silnějšího, a to by se nám líbilo ještě míň, než to omotávání pavučinami od narození. To nemění nic na tom, že právo silnějšího (bohatšího, a tedy informovanějšího, společensky výše postaveného atd.) platí v legitimizované podobě tak jako tak.


neblaho
22. 05. 2018
Dát tip

ňákej remix nýčeho? 


Gora
22. 05. 2018
Dát tip
21.05.2018 14:23:59 Ozzozorba

V tom případě tě odkazuji na "Morálka - nejstudenější ze studených netvorů." http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=487902

??


Ozzozorba
22. 05. 2018
Dát tip
Omyl, text je určen všem kterým to jen trošilinku pálí. Nebuď Goro tak sebestředná. Ale mám rád takovéto blázinkovství.

Gora
22. 05. 2018
Dát tip

Rozumím, agáto, ale ten text je určen zejména Goře...viz odkaz Ozzozorby - nová povídka:-(


agáta5
22. 05. 2018
Dát tip

goro, drama to je! :)))

možná nás ani nevychovávají k morálce, jako k tomu, abychom si třeba uměli utřít nos do kapesníku a ne do rukávu, naučí nás zdravit, psát, počítat, dělit se... a taky něco navíc. Vždyť ta malá robátka jsou vlastně psychopati. Klidně ti rozbijou kostkou hlavu a smějí se... no, neohni je trochu :))))

 

 


Gora
21. 05. 2018
Dát tip

Myslím, že to není scénář. Ani drama:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru