Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Těsnopis

01. 09. 2018
2
2
367
Autor
Cimanad

Těsnopis

Vyznáte se v klikyhácích, kterým se říká těsnopis ? A vidíte, kdybyste ho uměli, mohli byste být u jednání naší poslanecké sněmovny a mohli pobírat jistě krásný státní plat.

Všimněte si, že vedle řečníka u stolku sedí  muž či žena a něco pečlivě zapisují. To jsou stenografové, kteří zaznamenávají průběh jednání sněmovny. I v dnešní přetechnizované době se starý dobrý těsnopis používá.

Znát těsnopis není špatné. Učila jsem se ho na ekonomické škole. Po nástupu do zaměstnání jsem ho dost využívala, hlavně při zápisech z porad a různých jednání, kterých jsem absolvovala požehnaně. Při těchto jednáních se na mě všichni tak divně dívali, co si to tam do bloku čmářu. Byli jistě zvědaví, jak dopadne následný zápis. Ale to pro mě nebyl problém, z těch pár čmáranců byl strojový zápis třeba na několik stránek. Horší ale bylo, když jsem to nestihla přesat do strojopisu a zůstala jsem doma nemocná nebo na ošetřování dětí. To pak kolegyně, která mě jinak zastupovala, neznajíc těsnopis nezvládla uvést mé zápisky v psaný text a všichni museli na zápis čekat, až se vrátím zpět do práce.

Dnes už ho nepoužívám, povaha mé práce to nevyžaduje. Ráda se ale někdy vrátím ke slovníku těsnopisných zkratek, který si prolistuji a těsnopis si zopakuji. V podstatě to není těžké se ho naučit, jsou daná určitá pravidla a ostatní si tvoříte sami. Většinou jsou to slova ve zkratkách, které si sami tvoříte za pomocí daných znaků. Nezapomenu na výraz dříve ve všech pádech skloňovaný - Komunistická strana Československa - to se zapisovalo ve zkratce kostrač - začáteční písmena slov. Na tomto principu vlastně funguje těsnopis - zkratky, psaní začátku a konce slova ve znacích.

Jak jsem zjistila, na středních školách se již těsnopis nevyučuje. Přitom stenografové mají místo v poslanecké sněmovně jisté, je jich velký nedostatek.

Tak nezačnete se učit při dlouhých zimních večerech těsnopis? Určitě budete umět něco, co lidé v dnešní době neumí a třeba se vám bude někdy hodt.


2 názory

bixley
12. 09. 2018
Dát tip

No, já jsem těsnopis nikdy neuměla, ale určitý druh těsnopisu jsem si zavedla na přednáškách z politické ekonomie na VŠ. Národní hospodářství bylo NH, výrobní prostředky VP, výrobní vztahy VV atd. Abych se potom ve větě plné zkratek vyznala, psala jsem si za pomlčku koncovky, např. ve VV-ích. Hezké připomenutí. 

P.S. A ty do poslanecké sněmovny nechceš?


Některé znaky jsem používala i při zápisu přednášek na VŠ. Bylo to super. :-))) /T


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru