Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Divák navíc

Výběr: Whitesnake, Gora
22. 11. 2018
13
43
1926
Autor
Musaši

Pokračování tohoto senrjú je v Aréně .

 

 

Před obrazovkou

čeká pavouk na síti

co budou dávat

 

 

 


43 názorů

Bubulína
23. 09. 2021
Dát tip

Je to Tvérozhodnutí. Upřímně řečeno, nad každou stránkou na netu, která patří někomu jinému nežli Tobě má někdo absolutní kontrolu, takže je lepší to vzít na vědomí a zbytečně se tím netrápit. Naopak já tady pořád cítím dostatečnou míru svobody, takže tady jsem.


Musaši
23. 09. 2021
Dát tip

Nějak ses rozjela. Bohužel právě v době, kdy já už s diskusemi končím. Kontrola jisté skupinky nad Písmákem je tak absolutní, že bude lepší, když už budu jen pozorovat situaci z povzdálí a analyzovat si pečlivě aktuálně probíhající děje "velké hry".


Bubulína
20. 09. 2021
Dát tip

A co Stalin? Okultní šedé eminence? To je zase co? Že používám šedou kůru mozkovou? A proč ne, když už mi narostla. Jsem přesvědčena o tom, že ji máš také, zkus ji tedy také použít, je to skoro stejně příjemné jako souložení. To je podstata hlášky o sexy mozku. Samozřejmě, že jsem manipulátor - to jsme všichni, to už jsem vysvětlovala. A protože o tom píšu, je jasné, že se s nějakým maskováním nezdržuju. Mít vše pod kontrolou znamená nést za všechno zodpovědnost. Kdo by chtěl být otrokem reality? Podle mne je to nesmysl. Písmák má někdo pod kontrolou? No tak jeho majitel by mít aspoň základní přehled měl, o tom žádná, ale koho by to zajímalo jiného? Vždyť se tu ani neplatí jako jinde na netu. Osobně bych si spíš tipla, že je to výzkumné pracoviště psychiatrů, protože taková sbírka psychických zajímavostí na jednom místě se jinde nevyskytuje. A pokud je to výzkumný projekt, dostávají státní dotace a tak peníze od uživatelů nepotřebují. Vadilo by Ti, kdybych byla skupinka psychiatrů, kteří pod jedním nickem píší tzv.kritiky? Mně by to nevadilo. Víc hlav víc ví a taky má víc nápadů, a tak je to tu zajímavější. Ale zpátky k naší debatě: Asi říkáš manipulátor něčemu jinému než já. Manipulátoři, které znám já (včetně mě) usilují výhradně o vítězství v podobě uspokojení nějaké své konkrétní osobní potřeby, proč by je měly zajímat státní finance? Možná už tuším, v čem se lišíme. Ty popisuješ pouze jednu ze skupin manipulátorů tj.ilumináty, že jo?


Musaši
20. 09. 2021
Dát tip

Neznám žádného vrcholovějšího manipulátora, než byl Hitler. Byl to okultista a černá mág a v jeho službách pracovaly celé pluky čarodějů od společnosti Thule po tibetské mnichy. Pokud by nacisté vyhráli válku, svět by byl naprosto jiný, než je dnes.

Ty sama (ty sám) jsi zamaskovaný manipulátor, proto tyhle okultní šedé eminence tak propaguješ.

Manipulátorům nejde o to, aby "vyhráli", ale o to, aby měli vše fakticky pod kontrolou a to Písmákem počínaje a státními financemi konče.


Bubulína
18. 09. 2021
Dát tip

Zatím jsem nepotkala nikdy nikoho, kdo by manipulátorem nebyl. Samozřejmě jsou mezi nimi rozdíly právě v síle vůle a rozsahu působení. Hitler byl obyčejný manipulátor. Vrcholový manipulátor nikdy není vidět, páč velice dobře ví, jak se zamaskovat a například mimikry submisivity fungují vždycky a u všeho. Jako militarista (jak ses sám nazval) přece víš, že když donutíš protivníka, aby si myslel, že jsi slabší nežli on, máš napůl vyhráno (pak už stačí jen zvednout zadek, udělat čin a vyhraješ).


Musaši
17. 09. 2021
Dát tip

Rozhodně všichni nejme manipulátoři. Většina lidí se pokouší druhými manipulovat jen čas od času a taky je mezi námi spousta lidí zcela submisivních. Vrcholový manipulátor byl třeba Hitler. Lidé jsou stádní druh, zhruba 95 až 97 procent lidí se podřídí autoritě, jen naprosté minimum lidí je nekonformních a schopných odporu a nezávislého myšlení. Takovéto lidi každá totalita likviduje jako první.


Bubulína
17. 09. 2021
Dát tip

:-))) Další ukázka skromnosti pana Musašiho.:-)) Pavouci jsou i kanibalové. Kde by se vzal zčistajasna vrcholový manipulátor? Nepiš mi, že by se vyskytl, to je omyl jehovistů, že se vyskytli lusknutím prstů. Žijeme v systému, takže se musel vyvinout. Z čeho by se vyvinul, kdyby nebyli žádní manipulátoři? Všichni jsme manipulátoři a manipulujeme ze všech sil, protože se před námi houpe vyhlídka na vrchol jako mrkvička před nosem oslíka. Až poté, co staneme na vrcholu si uvědomíme, že jsme jen e pluribus unum. A v tu chvíli je užitečné vzpomenout si na Lotovu ženu a neohlížet se, protože bys mohl ztratit koncentraci na nalezení další cesty. Co tím chci říct? Vrcholových manipulátorů je celé hejno, v tomhle měla antika pravdu. Není žádný jeden Bůh, je jich habakuk. Samuraj touží mít jednoho pána. Rónin žádného pána nemá (tedy pokud se nezacyklí a není pánem sám sobě), může tedy přijmout jakéhokoliv pána, protože vidí, že je jich celá řada, stačí si vybrat. A nebo může přestat vybírat, buď z důvodu, že si vybrat nedokáže anebo že nechce. Ať tak či tak, měl by být schopen připustit, že vrcholy jsou lidské hodnotící žebříčky, a pro skutečný život slouží jen jako motivace. Hmmm, a možná jde jen o přechod od monogamie k polygamii to jest odstranění žárlivosti a majetnictví.


Musaši
16. 09. 2021
Dát tip

Ale to ne, Bubu. Všichni zdaleka nejsme pavouky. Pavoukem může být jenom vrcholový manipulátor. 


Bubulína
15. 09. 2021
Dát tip

                              lapeni egem

                     všichni spřádáme všechny

                          my jsme pavouky


Musaši
29. 11. 2018
Dát tip

A ty překlady ? Zveřejnila bys původní text ?


Musaši
28. 11. 2018
Dát tip

Dneska mě napadlo další haiku o pavoukovi . Nevím , jestli ho vůbec zveřejním , ale rád bych znal tvůj názor na něj .

 

Sít´ na zrcadle -

Pavouk zlověstně čeká 

na můj obličej

 

Taky mám v zásobě pár překladů Richarda Wrighta a chtěl jsem se zeptat , jestli bys vkládala i původní anglický text .


Musaši
28. 11. 2018
Dát tip

atkij ,

když už se tak delší dobu souvisle bavíme o haiku , myslíš , že Rujina by obstála jako senrjú ? Mohlo by to fungovat jako senrjú - hádanka ?


Musaši
28. 11. 2018
Dát tip

​Ze zkušeností z četby mohu říct , že existuje propastný rozdíl mezi starýmii japonskými haiku a těmi z dvacátého století . Jap . haiku ze současnosti jsem četl jen pár a zjistil jsem obrovský odklon od zvyklostí a tradic , proto soudím , že mnozí , kdo se dnes zabývají u nás haiku , chtějí poměřovat dnešníí produkci sedmnáctým nebo osmnáctým stoletím .


atkij
26. 11. 2018
Dát tip

Tak pokud u senrju může fungovat např. možnost personifikace, tak potom je vše v pořádku:)Domnívala jsem se že ne a jedná se spíš o miniaturu. Obecně je pro mě těžké nalézat ty správné hranice. Ani nevím, jestli existují...


Musaši
26. 11. 2018
Dát tip

Kolobajdo ,

díky. Jsem rád , že stále patřím k tvým oblíbeným .

 

atkij ,

nemyslím , že by v tomto senrjů byla nějaká metafora . Vtip některých , nebo spíše mnohých haiku spočívá v tom , že zcela reálnou situaci vykládají humorným způsobem , například tak , že si autor vykládá chování určitého tvora lidsky , v lidském kontextu dějů a událostí . 


atkij
22. 11. 2018
Dát tip
Celkovê fajn. Jen však začnu po tipování trochu pitvat(i v rámci sebevzdělávání), neber jako "rýpání". Přemýšlím nad spojením - co budou dávat- ve smyslu k nêmu samotnému. Pokud by se verš měl vztahovat k paralele jeho potravy(ne jen divâcky k televizi), mohl by se postavit ještě malinko jinak. Když už je v senrju metafora přípustná. Diskuze je vítaná:)

Kolobajda
22. 11. 2018
Dát tip

Nenapovídej! Ta první - chceš-li oficiální úplně stačí, abych si ji přidal k oblíbeným...   : -))   /***********


Musaši
22. 11. 2018
Dát tip

Zasmál jsem se . Díky , Oldjerry .

Když už jsme u těch much , posílám jedno haiku , které chci zveřejnit později .

 

 

Po dovolené

 

Otvírám okno -

V půvanu náhle vzlétly

tři mrtvé mouchy


Oldjerry
22. 11. 2018
Dát tip

Do třetice »pavouk a TV«:

vychcaný pavouk

ohřívá si dvě mouchy

na rezistoru


Musaši
22. 11. 2018
Dát tip

White ,

jsem rád , že jsme si dnes vzájemně padli do noty . 

 

Goro ,

ano , nás Čechy asi pobaví často senrjú více než haiku . Japonec by ale patrně řadil haiku výš než senrjú . Aspoń já si to myslím . 


Gora
22. 11. 2018
Dát tip

Neřekla bych -"jen", každá kategorie dobře provedená má podle mne stejnou "váhu" jako kterákoli jiná.


Whitesnake
22. 11. 2018
Dát tip

... o to víc bych chtěl - protože víš, o čem mluvím -, abys to viděl. Ale to je těžké, když sám nevím, co to bylo za díl a z kterého roku. Nechám toho! Ještě jednou díky za báseň a za to, žes mi opravil můj názor na tebe jako na autora!


Musaši
22. 11. 2018
Dát tip

Goro ,

možná je to jen miniatura , já sám nevím . Senrjú má ale volnější pravidla než haiku a tak jako senrjú by se to možná označit dalo .


Musaši
22. 11. 2018
Dát tip

White ,

já jsem v mládí taky hrával divadlo a to i takové , kde se imrovizovalo ,takže tady je možná jeden z důvodů , proč se občas chovám jako šašek . Můžu ti říct ze zkušenosti , že někdy to člověku před diváky jaksi sedne ,ale jindy to prostě drhne , nejde to a nejde. Dovedu si představit , že zvlášt´ starší člověk má na jevišti těch špatných dnů víc a víc.  Horníček nejspíš nemusel vědět ,že Werich zrovna nebude mít svůj den . A když už byli na jevišti , musel zachránit , co se dalo. Takováhle představení založená na imrovizaci , to je strašně rizikový podnik , to mi věř .


Gora
22. 11. 2018
Dát tip

Poslední verš mne utvrzuje v tom, že je to miniatura a ne haiku, ale i tak - skvělý nápad pěkně zpracovaný, klobouk dolů.


Musaši
22. 11. 2018
Dát tip

Goro ,

moc děkuji za chválu a za výběr .

 

White ,

já nemám televizi a doma nemám ani internet . Poslouchal jsem před nějakou dobou pořad o Werichovi a Holanovi na stanici Plus . Porovnávali tam třeba to , co psal Holan o Werichovi a to , co říkal Werich o Holanovi v rádiu. Holan byl velmi negativní až nenávistný , ale Werich se o Holanovi vyjadřoval korektně a s velkou úctou . Holan musel být strašný podivín , to ale neubírá nic z jeho významu jakožto básníka .


Whitesnake
22. 11. 2018
Dát tip

... a ještě noticku: Píšeš "chyby"... to nebyla chyba Werichova, ale právě Horníčkova, že si pozval svého guru v době, kdy prostě nebyl ve formě, v rámci pokročilého věku a takřka intelektuálního vyhasnutí. Jel na volnoběh... ale, to bys musel vidět ten pořad, ať se nemijíme


Whitesnake
22. 11. 2018
Dát tip

O tom žádná, Werichovy kvality, ať už autorské, společenské či lidské významně převyšovaly jeho "úlety"... a vždycky jsem na Karlově mostě kynul jeho požehnanému příbytku.

Jen mě ten záznam překvapil, viděls to?


Gora
22. 11. 2018
Dát tip

Je to moc dobré!


Musaši
22. 11. 2018
Dát tip

Já mám rád oba . Horníčka i Wericha. Každý člověk má chyby a měl je i Werich a určitě nebyl vždy ve všem jednička . Už dlouho jsem věděl , že žili s Holanem v Dobrovského vile na Kampě . Věděl jsem , že se strašně hádali , ale až nedávno jsem se dověděl , že Werich tajně Holanovi pomáhal a to tak , aby se o tom Holan nikdy nedověděl . Tento fakt pro mne posunul Wericha ještě o pár pater výš .


Whitesnake
22. 11. 2018
Dát tip

ech, Horníček, tos mě potěšil...v minulých dnech jsem ho, v rámci kulatého výročí narození, zase hltal. Chytrý, inteligentní a přitom skromný umělec. V této souvislosti malou odbočku. Dávali samozřejmě i Hovory H a s Werichem to byla rána do hlavy. Máme nekonečnou touhu adorovat nedoknutelné persony, ale zde byl slabý jak čaj! Myslím Werich. A nádhera, jak mu Horníček pomáhal, to už nebylo tak, že on přihrával Werichovi, ale naopak! Možná (myslím, že to byl záznam z první poloviny 70. let , tedy pár let púřed Werichovým skonem, ale "mistr" byl trapný!

Jinak.... ne všechny bonbony jsou balené... ale... přiznávám... žře ty lepší snad ano :-)

Omluva za tirádu, ale s Horníčkem jsi mne taky potěšil. Velký borec po všech stránkách!


Musaši
22. 11. 2018
Dát tip

Ano , qíčalko . Když televize hraje , je pavouček úplně modrý . Když zhasne , je pavouček zase černý jako vždy .


Musaši
22. 11. 2018
Dát tip

Já ti za výběr moc děkuji . Víš , co mě k tomu haiku ve skutečnosti inspirovalo ? Rozhovor s panem Horníčkem v rádiu . On tam řekl krásnou větu : chtěl jsem rozdávat fóry jako bonbóny , které si musí divák sám rozbalit . Pokusil jsem se napsat senrjů jako bonbónek neocumlaný , ještě zabalený v papírku .


Whitesnake
22. 11. 2018
Dát tip

Čtu stále dokola a nevycházím z údivu, zvláště při vědomí tvých jiných "děl", která (některá) skutečně nemusím. Stačí přemýšlet, pouvažovat a vytvořit něco... v tomto případě geniálního. Pod tohle se výběrem podepíšu i na smrtelném posteli. Virtuální život skýtá nejedno překvapení.

it´s official: Nejlepší miniatura na Písmáku za posledních... sto, dvě stě, tři sta??? let

Rozsvítil jsi mi den, včera zatěžkaný vědomím, že autoři zde nejsou schopni uměleckých děl.


Musaši
22. 11. 2018
Dát tip

Tentokrát to ale opravdu není proto , že bych zapomínal . Nezapomínám , ale asi to nefunguje .


Yan73
22. 11. 2018
Dát tip

To se Ti povedlo, akorát opakované neposíláš aviza:)


Musaši
22. 11. 2018
Dát tip

Yane ,

když jsi mě posledně jako haikaře tak chválil , tak jsem ti chtěl udělat radost .

 

White ,

jsem moc rád , že jsem tě pobavil . Občas se mi stává , že zaboduji , když chci jen pobavit čtenáře a nic víc . Jestli tomu tak bude i tentokrát , to se ukáže za pár ní .


Whitesnake
22. 11. 2018
Dát tip

Ať se propadnu, jestli vím, že je to "pravé a skutečné" haiku v žádaných intencích, ale už dlouho jsem neviděl miniaturu takhle nabitou nápady a slovními hříčkami, které se skvěle proplétají a vytvářejí senzačně chytrý obraz. Tomuhle bravo! Všechno dává smysl a zapadá do sebe mistrovsky. Díky za zážitek!


Yan73
22. 11. 2018
Dát tip

Líbí, ahoj Y.


Musaši
22. 11. 2018
Dát tip

Ano přesně tak . Ale tuhle tvou poznámku ocení jen ti služebně starší .

Počítače a internet jsou plné nejen pavouků , ale i různého hmyzu , například "brouků" . Když ještě počítače nebyly , plnily funkci brouků štěnice , které se obzváště rozmnožovaly v bytech nepohodlných lidí .


pavouk připojený na síti...inspired by natur...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru