Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Páně Básníkova zimní modlitba

Výběr: egil, a2a2a
02. 12. 2018
23
43
2312
Autor
Musaši

 

 

 

Ach , zanechati tak po sobě alespoň nějakou stopu !

 

 

 

Páně Básníkova zimní modlitba

 

Mdlá temná rána mrazem navlékaná

na dlouhou šňůru prosincových dní ...

Už sotva poznám že se rozední

a budívá mne zakrákáním vrána

Dny šedočerné jak popel a saze

čas vyplněný kouřem v bezvětří ...

Těch rán a dnů nás Pane ušetři

a zvedni těžkou roušku na obraze

at´ bílé plátno do svítání svítí

a čistý sníh jak nepopsaný list

jest vším čím Básník může si být jist

když nenapsané verše nabízí Ti

          Kéž začínáme dennodenně znova

          psát stopami co promění se v slova !

 

 

 

 

 

 


43 názorů

taktedy
15. 10. 2021
Dát tip

Krásné .)


Musaši
13. 08. 2021
Dát tip

Já taky příliš nepátrám po tom, kdo se tu skrývá za nejrůznějšími maskami, už proto, že mnozí se se svou maskou sžijí tak, že jim přiroste ke kůži. Důležitá jsou díla. Ne autoři. 


8hanka
12. 08. 2021
Dát tip

a ešte poznámka - nie som literát -autor, som len niekto, kto občas niečo napísal, ak cítil potrebu dať von aktuálny pocit, nápad, myšlienku...

myslím, že je každého vec, ako vystupuje, či  ako reálna alebo fiktívna postava, akú formu písania si vyberie...písmák asi netreba brať smrteľne vážne...či áno?


8hanka
12. 08. 2021
Dát tip

nepremýšľam nad tým, kto je "kto", stačí mi, ak ma dielo zaujme...spočiatku som si nevedela na nicky zvyknúť, k čomu sú vlastne dobré, keď aj tak sa  ľudia časom oslovujú reálnymi menami...

kedysi bol Slovensku literárny blog, ktorý som mala v obľube, fajn ľudia, diskusie veselé i vážne, k veci aj od veci... časom sa poniektorí spoznali aj "naživo"a zostali sme kamaráti...no našlo sa zopár takých, neskôr prídúcich, čo chceli šéfovať, meniť, rozhodovať, už som sa tam necítila dobre a viac tam nechodím...ak ma niečo nemá baviť, prestávam to sledovať...


Musaši
12. 08. 2021
Dát tip

Hanko,

Pan Básník je postavou kontroverzní. Někteří lidé tady nesnášejí, když za písmáckého autora píše jakási fiktivní postava. Já jsem ale vždy přiznával, že Pan Básník je jen jistou temnou stránkou mého Já a dělal jsem si sám ze sebe legraci, byť často i se slzami v očích. Dnes jsem tu ale už dostatečně dlouho na to, abych věděl, že ve skutečnosti je vlastně Písmák jen ohromné divadlo, kde hrají své role alternicky několika málo základních "tvůrčích ikon".


8hanka
12. 08. 2021
Dát tip

Amen...

komentáre nejdem čítať, nechcem narušiť atmosféru...


Musaši
04. 03. 2019
Dát tip

zirkonie , moc děkuji . Je to jediná moje básnička , která se kdy líbila egilovi . Mám výběry od různých lidí , ale od egila jenom jeden .


Super! To je skvělý!


Musaši
25. 02. 2019
Dát tip

dada ,

díky . Až za nějakou dobu zase začnu publikovat , třeba v tobě najdu nového příznivce .


dadadik
23. 02. 2019
Dát tip

:) jsi dobrej


Musaši
27. 12. 2018
Dát tip

Pan Básník vždy velmi toužil po tom , aby s ním někdo prostřednictvím anglických sonetů diskutoval , vedl dialog . Protože - co je anglický sonet v Shakespearově podání ? Je to většinou promluva k někomu - k příteli nebo k "černé paní " . Je to dokonce taková jevištní deklamace , zvláště tehdy , když je W.S. mravoličný a řeší filosoficko - náboženská témata.

Rendl zjevně absolutně neví o čem mluví. Do anglické literatury zavedl onen typ sonetu , který se dnes označuje za "anglický"  , Thomas Wyatt , tuším už někdy na počátku šestnáctého století , tedy mnoho let před tím , než vůbec W.S.(nebo ten , kdo byl ve skutečnosti autorem W.S. děl) začal sonety psát . - V době tzv . "sonetové horečky" , která v Anglii na konci šestnáctého století proběhla , rozhodně W.S . nepatřil mezi nejznámnější a nejžádanější autory . Těmi byli John Donne ,Philip Sidney , Michael Drayton a další .


Silene
26. 12. 2018
Dát tip

Zalíbilo se mi tu už jen pro tu diskusi a taktéž asi s Rendlovým ponouknutím opráším tenoučký svazek Shakespeara a mrknu se i na překladatelský svár. Zašlý mozkový trust je třeba oživovat novými nátěry. 

Díky, lidi.


Musaši
08. 12. 2018
Dát tip

Kdyby existovalo někde v éterické dimenzi ono "něco" , o kterém píšeš a samovolně se vtělovalo do mých děl , bylo by to naprosto skvělé . Co víc bych si už mohl přát ?


Musaši, já nevím, jak se to tam dostalo. Říkám ti, co vidím. Duchovní, pocitová nálada a jazyk jsou zahradníčkovské, obraznost mezi ním a Skácelem. Ještě mi tu proznívá jemnost Klementa Bochořáka.

(Jan Zahradníček se narodil v Mastníku u Třebíče a je pochován v Uhřínově u Velkého Meziříčí; nicméně to taoisty nezajímá, chápu :) )


Musaši
06. 12. 2018
Dát tip

a2a2a ,

moc děkuji za výběr .

 

whispe ,

Zahradníčka znám jen trochu , Skácela jako Moravák přecejen o dost víc . V životě by mne ale nenapadlo , že někdo může spojovat tohle dílko s jejich jmény . Archaismus Pana Básníka směřuje do doby než se ti dva pánové narodili , ba dokonce až do 17 . stol . Jestli se v tomto případě z podvědomí bezděčně do básně dostalo něco z toho , o čem píšeš , to by mě zajímalo . Já jsem tam vědomě rozhodně nic takového nevkládal . 


Musaši
06. 12. 2018
Dát tip

Marcelo ,

Panu Básníkovi to vyřídím . - To já jsem se ted´ rozjel jako lokomotiva . P.B. by si ze mne měl vzít příklad .

 

Dagmaram ,

jsem rád , že pobavilo .


ještě abych nezněl tak uštěpačně, pro plénum a pořádek dodávám, že v téhle básni silněji vnímám hlas vzorů, zde řekněme zahradníčkovsko-skácelovské provenience, než v jiných příspěvcích, kde se autorův hlas nemísí s povědomou dikcí či tóninou. někdy si autor pro svůj prožitek půjčí cizí plášť, a je spokojen. 


Dagmaram
03. 12. 2018
Dát tip
Pěkné. Líbí se mi

Marcela.K.
03. 12. 2018
Dát tip

nepřešlapovat...jít :-)


Musaši
03. 12. 2018
Dát tip

Dodolo , Muamarku , Yane ,

včera večer už to vypadalo , že byla Páně Básníkova modlitba vyslyšena , ale do rána vše zas roztálo a on stopy nezanechá a nezanechá .


Musaši
03. 12. 2018
Dát tip

vesuvanko ,

díky za to ,že se modlíš s Panem Básníkem.

 

qíčalko ,

já vím , že se s Panem Básníkem moc nesnášíte . Ty chceš někoho mladého a neklidného a on je starý a klidný - morous .


Musaši
03. 12. 2018
Dát tip

Diano , Norsko ,

já trolluju pořád a někteří tady se mnou kvůli tomu pořád nemluví , ale počet těch ,kteří se vracejí nejen ke mně , nýbrž i k Panu Básníkovi , utěšeně roste .


Musaši
03. 12. 2018
Dát tip

Rendle ,

moje slova . Já sám bych Panu Básníkovi vytkl přesně to samé . Ale respektuji , že je to starý senilní moula , třebaže (s jaksi už prošlým) vysokoškolským diplomem , a tak ho nechci urazit .

Tobě bych zase poradil at´ už se konečně naučíš číst mezi řádky. Když totiž bereš smrtelně vážně sebe , Pana Básníka , nebo dokonce i mne , vznikají z toho poněkud komická nedorozumění . 


Musaši
03. 12. 2018
Dát tip

Whispe ,

do knihovny běhám dvakrát až třikrát týdně a někteří vědí , že se tady vyskytuji jen v určitých časech od - do .  Včera u nás napadlo trochu sněhu a tak jsem se těšil , že ráno zanechám nějaké stopy , ale do rána vše roztálo , dokonce i ta ledovka , co se večer chvíli vytvářela na podchlazené silnici . Mohl jsem se od nás z kopečků do knihovny hezky doklouzat a ušetřil bych benzín .


Musaši
03. 12. 2018
Dát tip

egile ,

Pan Básník si velmi váží tvého výběru. Je velmi ctižádostivý a ted´ se bude mít čím pochlubit .


Musaši
03. 12. 2018
Dát tip

Diano , díky .

Ysslandio,

Pana Básníka nemůžeš brát vážně . Je to takový ultrakonzervativní školomet . Někdy ale říká i věci k zamyšlení .


Musaši
03. 12. 2018
Dát tip

Kolobajdo , knihomole ,

pan Básník ale dnes už není smutný . Poprvé v životě dostal výběr od egila a dnes to asi půjde oslavit .


Yan73
03. 12. 2018
Dát tip

Líbí, ahoj Y.


Muamarek
03. 12. 2018
Dát tip

Poetické, něžné - i mírně znepokojivé...


Dodola
02. 12. 2018
Dát tip

To podepisuju. Snad se té bílé dočkáme. Ale i ta pochmurná šedavá atmosféra má svůj půvab. Už proto, že vybízí k podobně krásným modlitbám.


vesuvanka
02. 12. 2018
Dát tip

Krásná zimní modlitba :-))) TIP


Norsko 1
02. 12. 2018
Dát tip

Svítí kvítí, evžene. Raduj se a trošku trolluj

*


Diana
02. 12. 2018
Dát tip

Kéž začínáme denodenné znova! **************


mě se nejvíc dotklo předznamenání

(P. S. musíš kvůli tomu každý den běhat do knihovny?) 


egil
02. 12. 2018
Dát tip

I archaismy tady jsou tady pozoruhodně funkční.


egil
02. 12. 2018
Dát tip

Něco na ní je. Dotkla se. A vnitřně se sebeodkazuje  (ať už vědomě či ne) k hned několika velkým básním. 


ysslandia
02. 12. 2018
Dát tip

Toto ma nejako minulo.


Diana
01. 12. 2018
Dát tip

Dobře adresované, přesně mířené ***


Kolobajda
01. 12. 2018
Dát tip

Pěkná, pěkná, pěkná...  i když smutná, smutná, smutná...  ale výstižná, ach básníku - jak výstižná...     rád bych dal 2 x  /**  /**


Pekná modlitba Pána Básnika, niektoré pasáže sa mi páčili obzvlášť.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru