Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Snová

13. 12. 2018
9
19
1073

babôčka admirálska uväznená v pavučine

žiarivá červená presvecuje bielu s čiernou

taká maličká ešte dieťa

dojemne uviaznuté bez mamy

 

ale veď mama je vlastne húsenica

a motýle sa rodia dospelé

je mi ich vskutku ľúto

že neboli nikdy mláďatkami

nepocítili mamine objatie


19 názorů

Musaši
18. 12. 2018
Dát tip

Dodolko ,

jako kluk jsem nějakou dobu pěstoval housenky kvůli pokusům . Pěstoval jsem housenky babočky paví oko (dají se krmit kopřivami nebo třeba chmelem) , abych pak mohl dát kukly do ledničky a vypěstovat severské formy . Kukel jsem měl dost a tak jsem neodolal a některé jsem brzy po zakuklení rozřízl .Uvnitř je pouze žlutá mazlavá hmota . Buňky se skládají zcela znova . Je to přece "proměna dokonalá " .


vidíš, to som si nikdy neuvedomila, že lienka sa tiež kuklí, vďaka, Dodola


Dodola
18. 12. 2018
Dát tip

Hezky sis to v tom snu převrátila, taková poetická inverze - mama je húsenica :-) Pro mě by to tím "motýle sa rodia dospelé" taky mohlo končit, ale chápu tu myšlenku

Když už je tu odborný výklad Musašiho, přidám něco "ze života":

Zakuklila se nám doma na kytce larva slunéčka sedmitečného. Prostě se jen schoulila, ztuhla - a byla z ní kukla. Šok pro mě nastal v den "narození" brouka. Vylíhl se z kukly v opačném sledu - tam, kde byl zadeček, vylezla hlava. Příroda je fakt nevyzpytatelná.


Musaši
17. 12. 2018
Dát tip

Někdy ale ano .


mus, vďaka za odborný výklad, je to zaujímavé, ja som toto napísala bezprostredné pocity zo sna, ale potom som si pozrela videjko, ako sa liahne motýľ, sny a realkita sa máulokedy zhodujú


Musaši
15. 12. 2018
Dát tip

Četba tvé básně mi vrátila do hlavy jedno starší haiku , které jsem ještě nezveřejnil . Už jsem si ho nepamatoval zpaměti a tak jsem ho jaksi musel napsat znovu . Není to nic světoborného , ale hodím to do placu jen tak do haikárny , abych zjistil , co to udělá .

Samotná druhá sloka tvé básně by mohla být námětem pro haiku . Je to zajímavá úvaha . - Ale motýli dětmi byli , byli housenkami . Imaga nevypadají všechna stejně , jejich velikost a vybarvení velmi závisí na tom , jakým způsobem přesně žila housenka . A navíc- když motýl vyleze z kukly , je asi hodinu úplně bezbranný . Nejprve mu musí ztuhnout chitinová vnější kostra a hlavně musí do křídel napumpovat tekutiny , aby se křídla rozprostřela a mohla také ztuhnout . V této životní fázi je motýl bezbranný . Může ho cokoli sezobnout a když zrovna přijde bouřka a lijavec , bude po něm . Ale i dospělec žije v neustálém nebezpečí . Někteří ptáci se přímo specializují na lov motýlů . U nás je to třeba lejsek šedý . To je skvělý lovec motýlů.      Tip.


Rozhodně bych raději adoptoval motýla než jepici ...:o)


určite je,Gora, keby to napíše niekto iný, taaaak by som mu to skritizovala, ale táto je moje dieťa :)

 


Gora
13. 12. 2018
Dát tip

Tak to přeháníš:-))))) - ale toho citu a maminek je tam dost:-)


so záujmom som si prečítala vaše reakcie a premýšľam, mám sa obhajovať, či iba poďakovať, ale nedá mi...prvá časť je sen, druhá časť je bezprostredná reakcia po prebudení...a tak som to tu šupla tak egoisticky s ohľadom na moje pocity a bez ohľadu na vás, čitateľov, ktorí by ste si zaslúžili kvalitnejšie spracovanie...nechám ju tu teda pre výstrahu, ako sa písať nemá :)

 


Gora
13. 12. 2018
Dát tip

gabi, říkám si, že emocí je už v první dost, ukončila bych právě tím konstatováním, které je nosnou myšlenkou miniatury - vždyť čtenář je vnímavý:-) - ale je to na tobě.

a motýle sa rodia dospelé


Kočkodan
13. 12. 2018
Dát tip
Já jsem lidské mládě podobně jako ty také byl.

ysslandia
13. 12. 2018
Dát tip

Neber ohľad na moje vnímanie textu. Obraz s motýlmi / mnou avízovaná pekná myšlienka /sa ma dotkol, ale ako celok mi to prišlo ako som spomínala plytké. najmä preto, že sa jedná o vypísanú autorku, ktorá podľa mňa má možnosť posunu.úvod bol v záplave adjektív / pričom stačilo- uväznená zmeniť napr.na sloveso../žiarivá červená, bielu s čiernou, dojemne uviaznuté... pre mňa to bolo predsa len v rámci spracovania výrazových prostriedkov surové./bez mamy.-ale mama-mamine...plus vytempovanie úvodnej sloky mi nesedí..

 

tak to vnímam ja.

To ale neznamená, že dielo si neájde svojho čitateľa.Na môj vkus ohľad neber. Som  s ním zmierená.


ysslandia
13. 12. 2018
Dát tip

Toto nie. . Aj napriek peknej myšlienke, spracovanie mi prišlo trocha plytké. Prepáč.


agáta5
13. 12. 2018
Dát tip

pěkné... moli to mají ještě horší, ti nejí...


adoptujme si ich, aleši :)


když jim tak brzy umře

máma i táta

kdopak se postará

o malá jepíčata...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru