Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

POTŘÍSNĚNÉ NOŽKY Z VNITRA MOJÍ DROŽKY - FEJETON

20. 01. 2019
6
6
627
Autor
kuča

 

    Automobil využívám denně. Do práce, z práce, do práce, z práce... Během ranních přesunů jezdím obezřetně, v klidu, pomalu.  Není se co divit. Neprůhledné mlhy, potměšilé kuropění, v zimních měsících pak mix drzého náledí a sprostého sněhu. Spoluúčastníci silničního provozu situaci ještě zhoršují. Řidiči nevadí, mám na mysli bloumající nevyspalé školáky, přespříliš čiperné seniory a zejména zatvrzelé celoroční cyklisty.

   V pozornosti však nelze polevit ani na cestách oblastmi venkovskými. Vyhýbám se poplašené drůbeži, kličkuji před zatoulanými ohaři, odháním prskající kočky a snažím se nepíchnout o bodlinaté ježky. Putování naivních paroháčů a velkotonážních divočáků si pak rovnou říká o přímý zápis do černé kroniky. Nezastaví se, nerozhlédnou, nepočkají...

   Zpáteční cesta probíhá klidněji. V odpoledních hodinách je už většina domácí zvěře lapena a uzavřena v kurnících, maštalích a stájích, důchodci odfrkávají u televizních obrazovek a mladí si obrušují prstíky na displejích moudrých telefonů.

Unavená zvěř lesní drží siestu zalezlá v křovinách, norách a ďourách.  Ano, vnější nebezpečí je omezeno na minimum, proto netaktizuji, a nutím embéčko do závodnických otáček.    

   Jídlonosič připomíná kulatou třípatrovou věžičku s madlem na střeše. Přenášení je v pohodě. Převážení ne. Při stavu české silniční sítě se nelze divit, že občas šplouchne vývar, stříkne zálivka či zaprýští koprovka. Nečertím se, roli savého papíru rády převzaly kolegyně. Neodmlouvají a přidržují zrádnou nádobu mezi svými kotníčky. A když tekuté konzistence opustí příslušný kyblík a potřísní nohy, jsou štěstím bez sebe. Že jim spíš šplouchlo na maják? Tak to prrr!

   Jistě, horká polévka či omáčka na ženských lýtkách nevypadá nikterak vábně, ale dlouholetá praxe ukazuje, že účinky jsou více než blahodárné. Jde nejen o zaručený prostředek k bezchybné depilaci, ale lze jimi bojovat i proti úporným křečovým žilám. Nepřekvapí tedy, že obě spolujezdkyně mají nožky stále jak z kararského mramoru. A proč by ne? Proč by zeleninové polévky či smetanové omáčky nemohly být zdraví prospěšné i zvnějšku? V mnohých lázních to personál tvrdí o kdejakém smrdutém bahnu, tak co!

   Občas nedovezu menu kompletní, ale kdo by smutnil? Kolegyně pořád jako ze škatulky a porce jsou i tak olbřímí, že rodina nestrádá. Pomáhám krásnět i sytit, hezké pomyšlení!                                                                                         


6 názorů

Nami 99
21. 01. 2019
Dát tip

aleši - zůstaň ale u lodičky,

           sandál, by byl nepraktický.

           Co bys nabral do botičky,

           vyteklo by zpátky vždycky.


Místo naběračky používat lodičku? dobrý nápad.


Nami 99
20. 01. 2019
Dát tip

A kdo chce přidat, tak si doleje ze střevíčku.


Kočkodan
20. 01. 2019
Dát tip
Svou čistou vestu vtipného autora sis tímto dílkem určitě nepokecal. Gulášovka kolem hlezna, nic lepšího asi neznám.

Lerak12
20. 01. 2019
Dát tip

Fejetonek k počtení. Prima, Kučo


Gora
20. 01. 2019
Dát tip

Co na to ministerstvo dopravy?? Dala bych jim vše k úhradě... úklid drožky a tak:-)

Dobré čtení nejen na neděli, kučo!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru