Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Loser - Take It With Me

30. 01. 2019
0
3
462
Autor
William Goat

S Markétou už si vlastně ani nepíšeme. Uvědomuju si, že by náš vztah mohl fungovat už jen v určité dimenzionální rovině. Ale už ne v téhle realitě.

Ona vlastně spousta vztahů by mohla fungovat věčně, kdyby je realita a zejména ten vnější svět nedostihl. Znáš to, máš holku a když jste spolu jen vy dva - nic a nikdo vám nechybí : všechno funguje, povídáte si, smějete se…: nic a nikoho nepotřebujete. Pak ale koukáš telku a vidíš že jiný páry jsou na tom v tom a v tom líp, pak jdete ven a ona vidí, že jiný páry jsou na tom v tom a v tom líp. Představíš ji doma a ona buď přátelům nebo rodině nějak nesedne, nebo ona představí tebe a je tomu pak stejně. Koukáš na sociální sítě a vidíš, že jiný kluci mají hezčí holky, ona tam vidí, že jiný holky mají kluky mnohem ambicióznější a jezdí spolu na pěknou dovolenou a budujou domácnost a vyvíjejí se, berou se a množí se atakdáleatakdále. A oba už zapomínáte, že když jste byli spolu jen vy dva - nic a nikdo vám nechyběl. Je to vlastně hrozně starý trik – stará hra, kterou s námi ten svět nebo to čemu oni tam venku, v té televizi a na těch sociálních sítích říkají realita. A my jsme tak hloupý že to na nás pořád zabírá. Ono to, kurva, pořád funguje.

Abych na Markétu tolik nemyslel – snažím se aspoň pozměnit prostředí kolem sebe : schovávám její obrazy a kresby, vyhazuji koberec, který jsme tolikrát polili vínem a propálili upadlými oharky z cigaret, vyhazuji i své smrduté křesílko, z kterého jsem nadával na celý svět, zbavuji se i postele, která toho s námi tolik zažila. Při montování nové poslouchám Johnnyho Cashe a Toma Waitse, popíjím whisky a snažím se náš vztah nějak zrekapitulovat a uzavřít. Ale nedaří se mi to. Dokonce i ta hudba mi jí připomíná : Při písni Take it with me od Toma Waitse mě přepadává nával invazivního až paralyzujícího pláče. Od těch dob nemůžu ten song od Toma slyšet, a když na něj narazím – prostě ho přejedu.

Spaní je čím dál horší : pokaždé když se mi o Markétě zdá - mám dva tři dny úzkost. Nejsou to vůbec dobré sny. Jsou většinou o tom, že už má někoho jiného, že kolem mě chodí a dělá že mě nevidí. A mě se pak i ve skutečnosti zdá, že jí potkávám na ulicích a v obchodech a jsem neviditelný. I když se mi to dost možná nezdá… Proto se opíjím a házím do sebe kvanta Zolpinoxu – protože pak upadnu do bezvědomí a nemám žádné sny.

Těch písniček, které nemůžu slyšet je víc. Například : Tom Waits – Hold on, Who are you, Ben Howard – Gracious, Bones, Damien Rice – Accidental babies...a další a další...


3 názory

Též zdravím. V pořádku, i tak moc děkuju za pozornost i vyjádření. Ona je to spíš taková odbočka - myšlenka, kterou si uvědomí nebo teda spíš, kterou jsem si já náhle uvědomil : to jak asi "realita" působí na vztahy a jak lidi fungují, když opustí svojí šťastnou ulitu, kde jim nic nechybí.

Spousta momentálního textu (je to výňatek ze 71. strany) navazuje na předchozí kapitoly a události a tak úplně dobře nefungují sami o sobě - jako třeba ucelené povídky. A navíc je to jen subjektivní pohled - názor, což...:-) Já už bych zase psal, promiň. :-)

Děkuju. L.


ysslandia
30. 01. 2019
Dát tip

Pozdravujem. Prozoidné útvary, respektíve útržky , mám veľmi rada. Niekedy mi však vyvolávajú otáznik, či je to v tejto "polohe " až tak správne. Vysvetlím. Čítala som už od teba niekoľko týchto úryvkov z cyklu "loser". Písať vieš, o tom sa baviť nemusíme. Dokonca si dosť zručný v tejto polohe. Takže predpokladám, že aj dosť vyzretý na akýkoľvek názor. Totiž- v tomto texte mi neprišlo zúročenie tvojho potencionálu nejako dobre využité. Jednak pasáž od ,,Ona vlastne....po Ono to, kurva, pořad funguje - mi neprišla nejako dobre spracovaná, Stavebne. Bolo to pre mňa kúsok zdlhavé, kúsok nudné. Celkovo celý text mi dnes neprišiel  nejako obzvláš rezonujúci, aj napriek myšlienke, vykresleniu stavu, vnímania, postoja- možno v spolupráci s inými časťami by fungoval lepšie. takto som to iba "prečítala."


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru